440 DE ZILE DE RĂZBOI CRIMINAL AL LUI PUTIN ÎN UCRAINA

0
62

„Go home before it’s too late!

(Duceți-vă acasă înainte să fie prea târziu)”

(Petr Pavel. Președintele Republicii Cehe)

Este o reacție naturală a președintelui Republicii Cehe, adresare făcută rashishtilor ruși. O lume întreagă dorește acest lucru. Doar criminalul dat în căutare internațională Putin nu dorește, continuând să omoare copii, femei, bătrâni neajutorați, să distrugă metodic tot ce nu a fost distrus. Au trecut peste 440 de zile de război criminal al lui Putin în Ucraina! Au continuat atacurile cu rachete, drone, cu bombe, fiind folosită și aviația strategică asupra capitalei Kiev, tuturor regiunilor estice al Ucrainei, regiunilor Donetzk, Harkiv, Dnipropetrovsk, Chernihiv, Herson, Nikolaiv, Odessa. „Noaptea trecută inamicul a efectuat un alt atac aerian masiv asupra Ucrainei. Al doilea la rând în ultimele 3 zile.

Potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de avioane strategice (Tu95MS). Potrivit informațiilor preliminare, toate rachetele și dronele inamice au fost distruse în spațiul aerian al Kievului de către forțele noastre de apărare aeriană!”, a transmis administrația militară a Kievului, reportaje tipice pe parcursul acesto peste 14 luni de război. Trupele rusești au atacat cu rachete or. Kramatorsk din regiunea Donețk, zona centrală a orașului Kupiansk din regiunea Harkov, or. Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk, satul Lyzunivka din nordul regiunii Cernihiv, regiunea Herson ș.a., atacuri

soldate cu zeci de oameni uciși, sute de răniți. Chiar în noaptea de 9 mai – ziua serbării de rashishti a „pobedobesiei” lor, că victoria asupra nazismului a fost a unei largi coaliții internaționale, a sutelor de națiuni și etnii din conglomeratul urss, nu doar a lor, a rușilor. „Redăm statului nostru o istorie onestă, fără amestecuri ideologice. 

Pe 8 mai, majoritatea popoarelor lumii își amintesc de măreția victoriei asupra nazismului. Pe 8 mai, lumea onorează memoria tuturor celor, a căror viaţă a fost luată de război. Pe 8 mai, a intrat în vigoare Actul privind capitularea necondiţionată a  Wehrmachtului. Rusia va fi învinsă la fel cum a fost învins nazismul în 1945”, a declarat preşedintele ucrainean Zelenski. „În total, în timpul a două valuri de bombardamente asupra Ucrainei în noaptea

de 9 mai 2023, ocupanții ruși au lansat 25 de rachete de croazieră Kalibr și X-101/X-555”, se arată în comunicatul armatei ucrainene. Conform oficialilor ruși atacul rusesc asupra Ucrainei vine ca un răspuns sau o răzbunare pentru distrugerea depozitului rus de petrol din Sevastopol. O veste importantă a venit în aceste zile de pe front: forţele Aeriene ale Ucrainei au doborât lângă Kiev, folosind sistemul Patriot, o rachetă hipersonică rusă Kinjal, una dintre cele mai performante rachete ale lui Putin, cu care, ca un primat care se laudă cu măciuca sa, Putin se mândrea. 

Arme furnizate de Germania Ucrainei sunt folosite deja în regiunea Donbas. Cu toate acestea Ucraina rezistă, prețuindu-și eroii, care cu prețul vieții lor contribuie la independența Ucrainei. O pictură murală a artistului stradal francez Christian Guemy, cunoscut sub pseudonimul C215, cu eroul național al Ucrainei Alexander Mațievski (născut în Republica Moldova) a apărut în centrul Kievului pe o clădire administrativă a Radei Supreme. Iar atacatorul continuă să piardă din efectivul uman (dar pentru Putin, ca și pentru Stalin viața soldatului nu costă nimic!).

Pierderile totale în luptă ale lui Putin, începând cu 24 februarie 2022, sunt de aproximativ 190.500 de persoane, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit agenţiei Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puţin 8791 de civili şi a rănit cel puţin 14815 din 24 februarie 2022 până în 9 mai 2023. Conform estimărilor „The Project on Defense Alternatives (PDA)”, un institut american specializat în cercetarea, analiza și dezvoltarea politicilor de apărare, cheltuielile financiare asociate războiului pentru Rusia, Ucraina și națiunile care sprijină Kievul au fost de 25 de miliarde de dolari pe lună de la începutul invaziei trupelor Moscovei, la 24 februarie 2022. Potrivit experților, costurile pe termen lung ale acestui război criminal includ reconstrucția Ucrainei – estimată în prezent la 413 miliarde de dolari – și o creștere bruscă a nivelului de bază al cheltuielilor militare globale anuale, care depășește 300 de miliarde de dolari. Toate acestea fac ca războiul dintre Ucraina și Rusia să coste cel puțin un trilion de dolari.

Tot mai mult se vorbește despre necesitatea curmării războiului printr-o pace. Este absolut clar că această pace depinde în totalitate de Putin. „Cei care doresc pacea ar trebui să-și adreseze cererile lui Putin, nu lui Zelenski”, a spus Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielus Landsbergis. Viceministrul de externe al Ucrainei, Andri Melnik, a descris posibilitatea ca China să-şi asume un rol de mediere în războiul din Ucraina ca „nefiind nerealist”. Recentul apel telefonic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu liderul chinez Xi Jinping – primul de la începutul războiului acum 14 luni – „a fost un mare pas înainte în consolidarea relaţiilor noastre cu China şi încheierea agresiunii ruse”. Din păcate fostul cancelar german Angela Merkel a făcut o declarație controversată despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ea a îndemnat „să nu-i fluierăm” pe cei care propun acorduri cu regimul dictatorului Vladimir Putin, declarație care, pe bună dreptate, ia indignat pe oficialii ucraineni, care duc pe spatele lor tot greul luptei cu agresiunea lui Putin împotriva democrației mondiale. 

O întrebare: negocieri despre ce? Din nou despre gazul ieftin din Federația Rusă? Acesta

să fie prețul teritoriilor distruse ale Ucrainei și al sutelor de mii de vieți nevinovate ucrainene? Și, cel mai important, cu cine? Cu criminali de război recunoscuți oficial la nivel internațional? Întradevăr, după 430 de zile de război dur, poate cineva să disprețuiască atât de profund libertatea, să ignore atât de deschis masacrele și să urâți atât de deschis dreptul Ucrainei la autoapărare? Dacă nu puteți corecta greșelile trecutului, nu mai găsiți scuze și nu mai încurajați agresorul”, a declarat consilierul M. Podoliak. Și Vaticanul este implicat într-o misiune de pace, care are ca scop încheierea

conflictului dintre Rusia şi Ucraina. „Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. O misiune este în curs acum, dar încă nu este publică. Când va fi cazul, o voi dezvălui”, a declarat Papa Francisc.

Diplomația ucraineană este foarte activă. În toată lumea ambasadele ucrainene efectuează activități largi pentru aducerea adevărului despre războiul criminal al lui Putin împotriva Ucrainei în țările de reședință. Să ne amintim de cazul din Polonia, unde refugiații ucraineni l-au împiedicat pe ambasadorul Rusiei în Polonia să depună flori la monumentul soldatului rus eliberator. „Luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională, va fi multă muncă de negociere”, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Unul din scopurile de bază ale diplomației ucrainene este viitorul summit NATO de la Vilnius, unde Kievul vrea să obţină garanţii ferme de securitate şi o dată de aderare. Grație diplomației ucrainene se micșorează numărul țărilor, care susțin agresiunea Rusiei. Tot mai multă lume înțelege inevitabilitatea înfrângerii lui Putin, problema e de timp și costuri.

Dacă observați o serie de declarații publice privind resursele rusești puteți vedea că există deja fraze de genul: „Trebuie să punem capăt operațiunii militare speciale”, „trebuie să trecem la apărare”, „trebuie să ne păstrăm teritoriile nou-câștigate”, a declarat Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov. „Ucraina e linia întâi în acest război împotriva tiraniei. Ferească Dumnezeu să piardă! Nu e vorba doar despre Putin și teritorii, nu asta e chestiunea. Miza e mai importantă decât teritoriile cucerite”, susține marele șahmatist al lumii Garry Kasparov. China, Armenia și Kazahstanul s-au alăturat majorității. Au votat o rezoluție ONU ce califică invadarea Georgiei, în 2008, și a Ucrainei, anul trecut, drept agresiuni, care au generat provocări fără precedent. 

Putin nu a fost invitat la încoronarea Regelui britanic Charles. Putin a devenit Paria al lumii civilizate. Toată lumea se ferește de el ca de un lepros. Un sondaj publicat de Fundaţia pentru Iniţiative Democratice arată că peste 67% dintre ucraineni susţin că războiul cu Rusia se poate termina doar după victoria Ucrainei. Peste 5% dintre cei întrebaţi spun că orice compromis este acceptabil atâta timp cât pune capăt războiului. De cealaltă parte, 82% susţin că Putin este noul Hitler.

Zilele trecute, deputații din Rada Supremă a Ucrainei, în baza unor definiții și caracteristici ale actualelor autorități ruse, date atât de istorici, publiciști și culturologi ucraineni, cât și occidentali, au găsit explicația științifică a acestui fenomen, reducându-l la concluzia că „rashyzm” este un fascism rusesc modern (să ne amintim că și faschismul lui Mussolini a luat naștere dintr-o fascie, desprinsă de la partidul socialist italian). „Războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a dezvăluit lumii adevărata esență a regimului politic al lui Putin ca o dictatură neoimperială, totalitară, care urmează cele mai rele practici ale trecutului și întruchipează ideile fascismului și național-socialismului într-o versiune modernă a fascismului rusesc „rashyzm””, se arată în nota explicativă a rezoluției.

Care este situația pe frontul de est? În continuare cel mai fierbinte segment al frontului de est rămâne Bakhmut. Situația din orașele Avdiivka și Marinka din estul Ucrainei este grea. Rusia vroiau să captureze oraşul ucrainean Bakhmut până pe 9 mai. Suntem în 15 mai, iar Bakhmutul rezistă. Dimpotrivă, armata ucraineană câștigă teren. Contraatacurile ucrainene au alungat forțele rusești de pe unele poziții din orașul asediat Bakhmut din estul țării, dar situația rămâne „dificilă”. „Orașul rămâne în mâinile ucrainenilor, în pofida luptelor acerbe din ultimele luni și a multor previziuni că va cădea în curând”, se arată în postare Ministerului ucrainean al Apărării. „În ciuda tuturor sfaturilor și a previziunilor, vom continua să rezistăm pe poziții în Bahmut, să-i distrugem pe militarii companiei Wagner și să distrugem cele mai capabile unități ale armatei ruse. Mai departe, dăm ofițerilor noștri ocazia să ne dea sugestii și ne pregătim de noi acțiuni”, a declarat generalul Alexandr Sîrski, comandantul trupelor terestre ale Ucrainei. În agonia lor forțele rusești bombardează orașul Bakhmut din estul Ucrainei cu muniţii incendiare cu fosfor. Șeful grupului paramilitar Wagner criminalul Prigozhin i-a acuzat pe militari din armata regulată a Rusiei că au fugit de pe pozițiile lor din Bakhmut şi a acuzat statul rus că este incapabil să apere Rusia. 

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, un alt criminal, a reacționat la declarația lui Prigojin că mercenarii săi se vor retrage de pe frontul de la Bakhmut începând: „Dacă fratele mai mare Prigojin și Wagner pleacă din Bakhmut – n.r.), atunci Statul Major General va pierde o unitate de luptă experimentată, iar fratele mai mic Kadîrov și Akhmat (unitățile sale de luptători) îi vor lua locul în Bakhmut”, a declarat Kadîrov. Oficialii americani estimează că rușii au pierdut doar în această regiune, în ultimele patru luni, nu mai puțin de 100.000 de oameni, din care 20.000 de morți. Ucrainenii au transformat orașul într-o capcană mortală pentru ruși, așa că e clar de ce conducerea armatei ucrainene nu vrea să renunțe la Bakhmut. Conform lui Kirby, aproape jumătate din numărul de soldați uciși ori răniți au fost mercenari Wagner. „Concluzia e că ofensiva Rusiei a eșuat

.

După luni de lupte și în urma unor pierderi extraordinare, Rusia continuă să se concentreze asupra unui singur oraș ucrainean care are o valoare strategică limitată”, a mai spus oficialul Casei Albe. Mult așteptată contraofensiva început. „Ucrainenii au în acest moment capacitatea de a ataca, pot desfășura operațiuni ofensive și au, de asemenea, capacitatea de a se apăra, semnificativ îmbunătățită față de ceea ce erau în urmă cu doar un an pentru operațiuni convenționale”, a declarat generalul american Mark Milley. „Nu cred că va fi anunțată o dată anume pentru contraofensivă. Dar de fapt, ceea ce fac forțele armate ucrainene în sectorul nostru sudic poate fi considerat o contraofensivă: menținerea controlului focului, distrugerea constantă a țintelor militare și reducerea capacității de luptă a inamicului”, a declarat Iurii Sobolevski, primul adjunct al șefului consiliului regional ucrainean din Kherson. Într-adevăr, contraofensiva ucraineană a început. Pentru prima oară în ultimele luni, armata ucraineană a lansat un atac masiv asupra trupelor rusești din regiunea Avdiivka, aflată la marginea orașului Donețk, ocupat de separatiști încă din 2014. 

Rețelele sociale rusești au anunțat că ucrainenii au spart frontul și au avansat aproximativ un kilometru și jumătate. Rușii au fost forțați să se retragă.Toate semnele arată că s-a pus în mișcare mult așteptata contraofensivă. Kievul testează deocamdată defensiva rusă, pentru a pregăti terenul înaintea atacului principal. Contraofensiva ucraineană intră în linie dreaptă. „De îndată ce va exista voința lui Dumnezeu, vremea și o decizie a comandanților, o vom face”, a declarat Oleksi Reznikov, Ministrul ucrainean al apărării.

Ucrainenii își pun mari speranțe în această contraofensivă mult așteptată. Preşedintele Ucrainei a estimat că armata sa este pregătită să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, deşi încă nu dispune de suficient armament occidental pentru a garanta succesul acestei operaţiuni. Opt brigăzi ale Gărzii Ofensive sunt „complet formate”, iar altele în curs de formare. „Brigăzile vor fi plasate sub comanda Forțelor Armate ale Ucrainei după ce vor primi misiuni de luptă”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ihor Klymenko.

Incendiul din Sevastopol este o pregătire pentru ofensiva largă. 10 rezervoare cu produse

petroliere, cu o capacitate totală de aproximativ 40 de mii de tone, au fost distruse de incendiu. „Această lucrare este pregătitoare pentru ofensiva pe scară largă, la care toată lumea se așteaptă”, a spus Natalia Humeniuk. „Crimeea va fi eliberată. Nu mai există cale de întoarcere pentru noi”, a declarat Tamila Tasheva, reprezentantul principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru peninsula de la Marea Neagră.

Trupele ruse „se pregătesc pentru o posibilă evacuare a regiunii Zaporojie”. Aproximativ 1679 de persoane, dintre care 660 de copii, au fost evacuate din zonele din apropierea centralei nucleare Zaporojie din estul Ucrainei. Ucraina se așteaptă ca întreg comandamentul rus să intre în panică atunci când va începe contraofensiva ucraineană anticipată, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Havrilov. Momentul lansării contraofensivei poate depinde și de condițiile meteorologice, deoarece solul de-a lungul liniei frontului este mult prea umed. Oleksi Reznikov, de asemenea, a afirmat că prima formație de asalt este pregătită în proporție de peste 90% pentru demararea operațiunii. Alte unități se află în etapa de finalizare a programelor de antrenament desfăşurate în străinătate.

Este foarte clar că contraofensiva trebuie pregătită, bine pregătită, fiindcă de ea depinde, soarta Ucrainei. „O contraofensivă prost planificată s-ar putea transforma într-un dezastru. Pentru că ar putea fi o tentaţie de a-i împinge, pentru unii, să demonstreze nişte rezultate… Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eşua, pentru că nu vor mai avea o altă şansă, cel puţin nu în acest an”, a declarant președintele Cehiei generalul Pavel. Potrivit calculelor generalului britanic în retragere Sir Richard Barrons, armata ucraineană a pregătit aproximativ 60.000 de luptători pentru această operațiune, în timp ce armata rusă a concentrat aproximativ 300.000 pe front, iar alți aproximativ 200000 se află în eșalonul de rezervă. Prin urmare, chiar și în cele mai favorabile condiții, o astfel de operațiune se poate desfășura doar pe o linie de front de cel mult 25 de kilometri lungime, deoarece acolo forțele ucrainene vor putea crea avantajul numeric necesar pentru a sparge apărarea.

Care este ajutorul acordat ucrainenilor? Ministerul apărării SUA a anunțat despre acordarea următorului pachet de ajutor militar Ucrainei în sumă de 300 mln $ (muniții pentru HIMARS, obuze de artilerie și mortiere, mijloace antitanc, inclusiv complexe antitanc cu rachete dirijate AT-4 și Carl Gustaf, de asemenea, rachete avia Hydra-70 ș.a. Acesta este al 37-lea pachet de ajutor al Pentagonului pentru Ucraina de la începutul războiului, volumul total atingând 36 miliarde $. Administraţia de la Washington a mai anunţat asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare totală de 1,2 miliarde de dolari, în continuarea eforturilor pentru a ajuta armata ucraineană să respingă invazia militară rusă. „Susţin ajutorul pentru Ucraina. Nu susţin ce face ţara dvs”, este răspunsul oficialului american McCarthy unui jurnalist rus.

Marea Britanie a împărtășit planuri pentru achiziționarea de rachete cu rază lungă de acțiune, echipamente de inginerie și tractoare pentru nevoile Ucrainei. În viitorul apropiat, intenționează să achiziționeze rachete cu o rază de acțiune de la 100 la 300 km, să fie lansate de pe uscat, apă sau aer. În plus, sarcina utilă a proiectilului ar trebui să fie de la 20 la 490 kg. „Vom oferi orice ajutor necesar Ucrainei în vederea unei restabiliri a suveranităţii şi integrităţii teritoriului său”, a declarat președintele francez E. Macron. Danemarca a anunțat un nou pachet de sprijin militar și financiar pentru Ucraina, valoarea acestuia urmând să se ridice la 1,7 miliarde de coroane (250 de milioane de dolari), potrivit ministrului Apărării de la Copenhaga, Troels Lund Poulsen. Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că sistemele de artilerie Caesar donate de Danemarca sunt deja operaționale pe câmpul de luptă.

Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar, care va stimula capacitatea de producție a muniției în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurilor naționale, dar şi pentru a ajuta Ucraina.

Ce se întâmplă în Rusia? „Rusia este în pragul unui dezastru, o contraofensivă ucraineană s-ar putea transforma într-o „tragedie” pentru Rusia”, a declarat Prigojin. Rusia nu dispune de suficiente muniții pentru a obține succese în ofensivă, chiar dacă, conform declarațiilor ministrului rus al apărării S. Șoigu, „Industria rusă este pusă pe picior de război. În acest moment, e necesar să dublăm producţia de arme de mare precizie, în cel mai scurt timp posibil”. Conform unor informații Rusia a scos zeci de tancuri din depozite la o bază din Arsenyev, în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Unul din tancuri este T-

55, un model comandat pentru prima dată de Armata Roşie a Uniunii Sovietice în 1948. Să menționăm și tancul T34, care a participat la „glorioasa” paradă a lui Putin de pe 9 mai. Lipsa de muniții provoacă diviziuni interne, mai ales între Ministerul Apărării și Grupul Wagner.

Rusia este cuprinsă de convulsii interne, care vor apropia deznodământul. Oligarhul rus Andrei Kovalev a criticat invadarea Ucrainei de către Moscova şi consecinţele acesteia pentru Rusia într-un videoclip distribuit astăzi pe canalul său Telegram în care a evidenţiat pierderile grele suferite de Rusia. Potrivit modificărilor aduse legislației militare rușii, care nu se prezintă la încorporare, rămân automat fără permis de conducere și vor avea probleme la plata cu cardul. Autoritățile ruse, care spun că „luptă împotriva naziștilor” din Ucraina, și-au arătat încă o dată adevăratele „idealuri”. Locuitorii districtului Voroshilovski din Volgograd au fost felicitați pe 1 Mai cu cărți poștale, pe care era tipărit un citat din Hitler: „În fața unui mare obiectiv, niciun sacrificiu nu va fi prea mare”. A crescut numărul sabotajelor pe calea ferată, în Rusia. În ultimele zece zile, alte două trenuri au fost deraiate din cauza unui „dispozitiv exploziv” amplasat pe șinele de cale ferată în regiunea Breansk, aflată la granița cu Ucraina. Ministrul adjunct al apărării al Rusiei, generalul-colonel Mihail Mizințev, a fost demis. Mizințev deținea portofoliul logisticii militare și era în funcție de numai opt luni.

Tot mai mult arde pământul sub cizmele moscalilor nu doar în Ucraina, dar și în Rusia. Un mare incendiu a izbucnit în districtul Ochakovo-Matviivske din Moscova. Se înmulțesc sabotajele în Rusia. Zahar Prilepin, scriitorul rus, susţinător fervent al lui Putin, a fost rănit în Rusia în explozia maşinii sale, în care a murit asistentul său. Un alt şef al poliţiei din oraşul Melitopol ocupat de ruşi a fost ucis de o bombă. Cel puțin șase regiuni rusești au renunțat la paradele de Ziua Victoriei din 9 mai, pe fondul temerii legate de atacurile ucrainene. Drept argument că Putin déjà acceptă o posibilă victorie a Ucrainei în urma contraofensivei este și faptul că politologii din interiorul Kremlinului au pregătit un manual

pentru propagandiștii de la Moscova, care să fie folosit în eventualitatea în care ofensiva ucraineană va reuși să spargă frontul rusesc. Iar idioții utili ai lui Putin din interior devin tot mai mult ieșiți de pe fix. „Germania trebuie să-și înceteze existența ca stat unitar și să se transforme în mai multe state eliberate de naziști. Să-și aleagă oamenii conducerea. Pentru a scăpa de regimul ocupațional american, trebuie să eliberăm Germania”, declară șovinul Vladimir Soloviov. Au „eliberată-o” și la 1919, când au provocat revoluția comunistă.

Fostul președinte rus, astăzi unul dintre cei mai mari idioți utili ai lui Putin, Dm. Medvedev, a venit cu o nouă declarație tâmpită (după presupusul atentat cu drone la viața „preaiubitului Putin”, de fapt, conform fostului premier al lui Putin M. Kasianov, o acțiune organizată de Putin cu FSB-ul lui!) „Rusia își rezervă dreptul de a răspunde la tentativa de atac asupra Kremlinului când și cum va considera necesar”.

Pentru crimele dementului Putin Rusia va trebui să plătească, să plătească câteva generații. Să-l iubească în continuare pe „preaiubitul” țar, care i-a despuiat. „Când vorbim despre daunele aduse mediului pe care Rusia le provoacă în mod constant ca urmare a loviturilor asupra Ucrainei, trebuie să le spunem clar rușilor: vor trebui să plătească pentru tot. Pentru că au minat teritorii, pentru că au bombardat, precum și pentru că au ucis oameni și au răpit copii. Generațiile viitoare nenăscute vor plăti și nu vor avea de ales. Mai mult, aceste generații vor avea o problemă serioasă, pentru că vor intra în istorie ca urmași ai teroriștilor ruși, care au comis genocidul poporului ucrainean. Și nu va fi posibil

să se ascundă de asta în nicio țară din lume”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președinției ucrainene.

Ce evenimente majore au avut loc în ultimele zece zile?

  • 02.05.2023. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a sosit în Helsinki, Finlanda, pentru discuții cu prim-miniștrii țărilor nordice. Summitul va fi găzuit de Sauli Niinisto, președintele finlandez. Discuțiile vor fi centrate, evident, pe securitate și sprijinul pentru ucraineni, în contextul în care aceștia pregătesc o contraofensivă pentru a respinge forțele ruse invadatoare.
  • 02.05.2023. „Susţin ajutorul pentru Ucraina. Nu susţin ce face ţara dvs”, este răspunsul liderului republican al Camerei Reprezentanților SUA Kevin McCarthy unui jurnalist rus.
  • 02.05.2023. „Rusia și-a epuizat rezervele de muniție și de militari”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
  • 07.05.2023. „Situația generală din zona din apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, a declarat Directorul General al IAEA Rafael Grossi.
  • 09.05.2023. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a ajuns marți dimineață la Kiev: „Mă bucur că m-am întors la Kiev. Acolo unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi. Așa că este un loc atât de potrivit pentru a sărbători ziua Europei”, a scris ea.
  • 09.05.2023. „Din păcate, nu cred că negocierile de pace sunt posibile în acest moment. Ambele părți sunt convinse că pot câștiga. A fost o invazie rusă care a fost împotriva dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite, dar nu văd Rusia dispusă să se retragă din teritoriile pe care le ocupă în acest moment și cred că Ucraina speră să le recucerească”, a declarat Antonio Guterres.
  • 09.05.2023. Activişti pro-ucraineni l-au împiedicat pe ambasadorul Rusiei în Polonia să depună flori la mausoleul soldaţilor sovietici din Varşovia, când Rusia celebrează victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

—————————

Valeriu DULGHERU

Chișinău, Republica Moldova

10 Mai 2023