Lăsăm în urmă un an sportiv 2009 cu unele bucurii, [precum desemnarea celor mai buni sportivi ai planetei, tenismena americană Serena Williams şi atletul jamaican Usain Bolt devenind al treilea cuplu de culoare câştigători ai titlurilor de cei mai buni sportivi ai anului, sau după ce a fost desemnată o echipă de fotbal a Europei în care 6 din jucători vin de la echipa de club F.C. Barcelona, inclusiv cel mai bun jucător al anului Lionel Messi (câştigătorul Balonului de Aur 2009)], dar şi unele tristeţi legate de noutăţi precum Mircea Sandu la spital, Tiger Woods descoperit cu relaţii extraconjugale, singura echipă de fotbal românească rămasă în cupele europene Unirea Urziceni părăseşte Champions League.
Anul 2010 se anunţa tumultuos. Campionatul European de handbal masculin îşi desemnează în două săptămâni de la debutul de pe 19 ianuarie marea favorită Franţa câştigătoare absolută, echipa devenind astfel pe rând Campioană Olimpică, Mondială şi acum Europeană.
Între 12-28 februarie s-a desfăşurat în oraşul Vancouver (Canada) Olimpiada de iarnă cu numărul XXI. Marea câştigătoare este însăşi ţara gazdă cu 14 medalii de aur din 26 obţinute în total, marile surprize venind din Asia (Coreea de Sud, locul 5 cu 6 medalii de aur şi 14 în total, respectiv China locul 7, cu 5 medalii de aur din 11 în total). Participarea României la acest eveniment (29 sportivi în 9 probe) rămâne din nou o mare dezamăgire, cea mai bună performanţă a sportivilor noştri fiind două locuri 11 (Biatlon – Eva Tovalvi, respectiv Bob – Nicolae Istrate, Florin Cezar Crăciun).
Apogeul evenimentelor sportive la nivel mondial va culmina desigur odată cu debutul Campionatului Mondial de Fotbal din perioada 11 iunie – 11 iulie din Africa de Sud, la care, din păcate, naţionala României nu va participa, după ce a terminat pe poziţia a 5-a în grupa preliminară. Favorită la câştigarea trofeului sunt considerate a fi naţionalele Spaniei, Braziliei, Argentinei şi Olandei.
De fapt debutul sportiv al anului 2010 nu este dintre cele mai favorabile pentru delegaţiile româneşti. Şi cum n-ar fi fost suficient atât, veşti proaste ne-au mai ajuns la urechi privind sportivii noştri de marcă de gen accidentarea gravă a lui Chivu pe 6 ianuarie în meciul Interului cu Chievo jucătorul având nevoie de o operaţie la cap, stând departe de teren spre bucuria tuturor doar trei luni. Sau mai grav, acuzaţiile de dopaj cu sibutramină a fotbalistului Fiorentinei, Adrian Mutu, la două ori jocuri oficiale consecutive în campionatul italian respectiv cel cu Bari de pe 12 ianuarie, partidă câştigată cu scorul de 2-1, dar şi la cel cu Lazio Roma din Cupa Italiei de pe 20 ianuarie şi în care jucătorul român a înscris 2 goluri. Oficialii Comitetului Naţional Olimpic Italian (CONI) susţin că suspendarea de 3 luni datorită dopajului cu acest drog se poate extinde la chiar şi 4 ani în cazul în care jucătorul nu poate să dovedească faptul că substanţa a fost asimilată fără intenţie. Mutu se pare că este obsedat de propria siluetă, jucătorul administrându-şi în mod constant pastile de slăbit dar cu conţinut în sibutramină. Oficialii italieni sunt însă de o părere mai pesimistă, Mutu fiind recidivist, sibutramina făcând parte din familia cocainei, drog cu care jucătorul a mai fost prins în urma testelor din 2004.
Trecând de la naţionala de fotbal cu rezultatele ei modice din ultima perioadă (0-2 amical cu Israel) la campionatul intern, intrăm în scena unor declaraţii publice directe sau dispute de culise între conducători sau preşedinţi de cluburi, sau între aceştia şi comisiile de arbitraj sau jucători şi cluburi, cu rezultate mai puţin faste asupra fotbalului intern.
După eliminările categorice ale tuturor echipelor din Cupele Europene încă din faza grupelor, (excepţie făcând Unirea Urziceni care cumulând 8 puncte în grupele Ligii Campionilor a retrogradat direct în faza eliminatorie a Europa League unde se şi opreste la finele anului trecut), debutăm într-un campionat intern 2010 cu un retur deosebit de disputat şi interesant mai ales în partea sa superioară numărând, în premieră naţională, 5-6 echipe egal pretendente ierahic la titlu: CFR Cluj, Unirea Urziceni şi Steaua, FC Timişoara, Rapid, FC Vaslui, FC Braşov şi Dinamo fiind ordinea primelor clasate la debutul de pe 16 februarie 2010.
Făcând un scurt rezumat de până acum al returului, în cele 7 etape ale sale deja disputate, putem afirma câteva lucruri referitor la echipele clasate pe primele locuri. În afara de F.C. Braşov cu cinci înfrângeri consecutive din tot atâtea meciuri, echipa mizând probabil în prezent doar pe câştigarea Cupei României pentru a ne reprezenta în Europa, restul echipelor enumerate cap de afiş la început de retur se menţin în cursa câştigării campionatului. De remarcat sunt F.C.Vaslui cu patru victorii din 5 meciuri, Dinamo şi CFR Cluj cu trei victorii şi două egaluri în ultimele cinci partide dar cu un început mai bun al grupării din Ştefan cel Mare, Poli Timişoara şi Steaua Bucuresti cu câte trei victorii, un egal şi o înfrângere dar cu un început dezastruos de retur al grupării din Ghencea şi nu în ultimul rând Unirea Urziceni şi chiar Rapid cu câte două victorii.