Biografia unui Simbol

0
5
Luna aceasta MS Regele Mihai I al Româ­niei împlineşte 81 de ani. Este singurul şef de stat din perioada celui de-al doilea război mondial aflat încă în viaţă. Pentru mulţi români însă, a fost şi a rămas un simbol al demnităţii.
Născut la 25 oc­tom­brie 1921 ca fiu al Prinţului Carol de România şi al Prinţesei Elena de Grecia, Mihai se înrudea cu toate familiile regale europene. În 1927, la vârsta de 6 ani, îi succede la tron bunicului său Ferdinand Întregitorul. Aceasta după ce tatăl său Carol renunţase la toate prerogativele regale ca urmare a legăturii ce-o avea cu Magda Lupescu şi părăsise ţara. Detronat în 1930 de chiar tatăl său întors la Bucureşti şi proclamat rege sub numele de Carol al II-lea, Mihai devine Mare Voievod de Alba-Iulia. Zece ani mai târziu, ca urmare a unor evenimente nefaste pentru România (ocuparea Basarabiei şi a Bucovinei de către sovietici, a nord-vestului Transilvaniei de către trupele horthyste şi cedarea către Bulgaria a Cadri­laterului), Carol al II-lea este silit să abdice la 5 septembrie 1940. Mihai devine rege pentru a două oară. De fapt, pu­terea politică este preluată de către generalul (mai târziu, “mareşalul”) Ion Antonescu care instaurează dictatura militară şi implică România în război alături de Germania.
Situaţia disperată a frontului îl sileşte pe rege să-l aresteze pe Antonescu la 23 august 1944 şi să înscrie România în rândul coaliţiei antifasciste. Speranţa Majestăţii Sale de a reinstaura democraţia în România s-a lovit de planurile comuniştilor ce pregăteau aservirea ţării către sovietici. La 30 decembrie 1947 regele Mihai este silit să renunţe la tron şi să-şi părăsească ţara. Ultima monarhie din estul Europei era astfel înlăturată de către tancurile şi inmurile revoluţionare sovietice.
Proaspăt căsătorit cu ASR Prinţesa Anna de Bourbon – Parma, Regele a păstrat necontenit legătura cu ţara, iar mesajele sale difuzate pe calea undelor radio la fiecare sfârşit de an erau ascultate de milioane de români. Dupa revoluţia din decembrie 1989 regele dorea reîntoarcerea în patria mamă. Din păcate, puterea neocomunistă de la Bucureşti se temea de ceea ce reprezenta instituţia monarhică şi mai ales de imensul prestigiu şi popularitatea regelui. Acest fapt a fost dovedit cu prisosinţă de calda primire de care s-a bucurat în 1992, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti când, pentru 72 de ore, Mihai a vizitat patria. Abia în 1997 Majestatea Sa Regele Mihai I de România şi-a reprimit paşaportul românesc. Lungul exil luase sfârşit.
Filozoful Gabriel Liiceanu scria undeva că “un rege reprezintă legătura unui popor cu Dumnezeu. Când unui popor i se ia regele, această legatură dispare.”

Sebastian Doreanu