Boc, Ponta şi Constantin, noul val al tinerilor politicieni

0
9
Dani

DaniClasa politică din România se împrospătează, după ce unele partide au trecut la înlocuirea preşedinţilor cu lideri tineri, de forţă, care aduc un nou suflu şi dinamism formaţiunilor. Este de remarcat o coincidenţă a astrelor, şi anume faptul că patru dintre liderii marcanţi de partide, şi anume cei ai PDL, PSD, PNL şi UDMR, sunt născuţi, toţi, în luna septembrie!
Semnalul întineririi l-a dat PDL care l-a ales pe Emil Boc în funcţia de preşedinte, în locul lui Traian Băsescu, în anul 2004 când acesta avea 38 de ani. Boc, actual premier, are în prezent 44 de ani. Este născut în 6 septembrie 1966 în satul Răchiţele, judeţul Cluj şi a absolvit Facultatea de Istorie Filosofie şi pe cea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. A fost avocat, lector universitar, conferenţiar universitar, apoi a intrat în politică şi a ajuns preşedinte al PDL Cluj şi deputat de Cluj. În vara acestui an, PDL va organiza alegeri pentru conducerea centrală, Emil Boc având mari şanse de a fi reconfirmat în funcţie.
Schimbări spectaculoase au avut loc în fruntea PSD şi PC, unde au ajuns preşedinţi doi tineri de 38 de ani, Victor Ponta, respectiv 32 de ani, Daniel Constantin.
Ponta a fost ales în funcţie la Congresul PSD desfăşurat în februarie 2010 unde a obţinut mai multe voturi decât fostul preşedinte, Mircea Geoană. Victor Ponta s-a născut la 20 septembrie 1972 în Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. A fost procuror, secretar de stat şi mi­nistru în mai multe Guverne, iar în 2004 a fost ales în primul mandat de deputat. Ponta a fost şi preşedintele Tineretului Social Democrat.
Daniel Constantin a fost ales în funcţia de preşedinte al PC la Congresul din 28 februarie şi a înlocuit-o pe Daniela Popa.
Constantin are 32 de ani, este de profesie inginer şi a fost directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură în anul 2009. Liderul PC s-a născut la  27 iunie 1978, la Piteşti, şi este inginer de profesie, absolvent al Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterina­ră Bucureşti. După 2006, a fost angajat la firme de consultanţă pentru atragerea fondurilor europene.  
În clasamentul liderilor de partide din România, primii trei sunt urmaţi de preşedintele PNL Crin Antonescu, care are 51 de ani, născut în 21 septembrie 1959, de preşedintele UDMR Marko Bela, în vârstă de 59 de ani (născut tot în luna septembrie, în data de 8 a anului 1951) şi de cel mai longeviv lider, Corneliu Vadim Tudor (PRM) care are 61 de ani. Dacă la UDMR, Marko Bela ar putea fi înlocuit din funcţie la viitoarele alegeri interne de mult mai tânărul Kelemen Hunor, care este suspendat din funcţia de preşedinte executiv al Uniunii pe durata mandatului de ministru al Culturii, la PRM nu este nicio şansă ca actualul lider să fie schimbat.

Articolul precedentRomânia va găsi un fir roşu strategic, cea mai bună opţiune pentru următoarele decenii?
Articolul următorConsulul General al României la Chicago
Vasile Magradean
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com