Americani în familia românească

0
10
În 1996 un cuplu de americani, Craig şi Victoria Goodwin, au fost invitaţi să se mute în România împreună cu cei trei copii ai lor (Jeremy, Alicia si David) pentru a lucra la o serie de proiecte uma­nitare în zona oraşului Cluj-Napoca.
Colaborarea familiei Goodwin cu asociaţia me­dicală Christiana-Cluj este o reuşită pe mai multe planuri. După 6 ani petrecuţi în România, Craig şi Victoria au ajutat la întemeieria unor instituţii de care era nevoie şi care ating în mod pozitiv vieţile multor români. Prin activitatea soţilor Good­win, persoane şi instituţii din Occident au ajuns să cunoască realităţile şi nevoile urgente din România de azi.
Prima întâlnire cu copiii orfani din Cluj a avut loc în 1992 când soţii Goodwin au lucrat pentru câteva săptămâni la un orfelinat de stat. Întorşi în Statele Unite, au trăit cu dorinţa de a se întoarce şi de a ajuta la îmbunătăţirea situaţiei copiilor neajutoraţi, ale căror chipuri li s-au întipărit în minte. În acelaşi an familia Goodwin a trebuit să se mute din California în statul Kansas şi între timp au devenit creştini ortodocşi. În câţiva ani s-a ivit posibilitatea reîntoarcerii la Cluj, de data aceasta pe termen lung şi cu întreaga familie.
Primul proiect al soţilor Goodwin în România a fost deschiderea unui orfelinat pentru copiii cu unul sau ambii părinţi în închisoare. Acest proiect a fost finalizat în primăvara lui 1999. Colaborarea cu asociaţia Chris­tiana a condus la deschiderea unei şcoli pentru copiii ce au întrerupt anii de şcolarizare, cu scopul de a-i ajuta să termine 8 clase şi a avea un viitor mai bun. În tot acest timp, Craig şi Victoria au fost în contact cu diverse organizaţii internaţionale de la care au distribuit mâncare, haine şi medicamente celor nevoiaşi.
La sugestia arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului, Craig a devenit conducătorul proiectului de înfiinţare a unei policlinici cu consultaţii şi medicamente gratuite. Policlinica gratuită Sf. Pantelimon s-a deschis pe 30 noiembrie 1999 şi tratează peste 400 de pacienţi pe lună. La aceasta policlinică lucrează Floyd Frantz, un specialist american în dezalcolizare, care foloseşte metoda 12-Step şi are întâlniri de două ori pe săptămână cu pacienţii săi.
Craig si Victoria au ajutat la deschiderea centrului pentru adolescenti din Bistriţa, care dezvoltă aptitudini artistice şi tehnice. Aici Craig a cunoscut o fată ce a suferit arsuri în copilărie şi avea nevoie de o operaţie costisitoare. Operaţia a fost posibilă prin ajutorul primit de la organizaţia Romanian – American Freedom Alliance (R.A.F.A) din Colorado. R.A.F.A. strânge aceste fonduri pentru România prin organizarea anuală a Festivalului Românesc în Boulder.
Cel mai recent proiect al soţilor Goodwin în România este înfiinţarea unui centru pentru bebeluşi abandonaţi în spitale şi pentru mame care nu au posibilitatea de a-i creşte pe noii-născuţi. Cu acest centru se încearcă reunificarea familiilor sau, dacă nu este posibil, pregătirea acestor bebeluşi pentru a fi adoptaţi. Ultimele noutăţi legate de activitatea lui Craig şi Victoria pot fi găsite în pagina lor de pe Internet: www.TransilvaniaTimes.ro

Narcis Anghel