În ziua de 28 septembrie, 2015, un eveniment cultural deosebit, a întâlnit la renumita librărie bucureşteană care poartă numele celui mai iubit poet naţional, „Mihai Eminescu”, o mulţime de oameni însetaţi de frumuseţea cuvântului adunat în carte, mulţi dintre ei fiind cunoscuţi slujitori pe tărâmul culturii noastre. Au fost prezenţi aici trei scriitori: Rodica Elena Lupu din Bucureşti, George Roca din Australia şi Milena Munteanu Liţoiu din Canada.
Au fost lansate 20 de volume de antologie ANAMAROL – 15 de poezii sub titlul de „Simbioze lirice” şi 5 de proză „Scripta manent” – apărute din anul 2012 până în anul 2015, prin osârdia şi priceperea prodigioasei poete, prozatoare, editoare şi nu în ultimul rând, omului de cultură, Rodica Elena Lupu. La apariţia antologiilor ANAMAROL a pus umărul şi renumitul publicist româno-australian, George Roca, realizând grafica (fotografiile autorilor şi copertele).
A fost lansat de asemenea şi volumul „Poeme cifrate multilingve” – care ne-a surprins prin noutatea sa – prezentat de către autorul George Roca. Poeziile din volum fiind în 13 limbi, au litere codificate, ca într-un joc prin care se testează capacitatea de lucru a creierului nostru. E amuzant şi ingenios.
La acest eveniment deosebit s-a adăugat şi un alt moment, scriitoarea Milena Munteanu Liţoiu şi-a prezentat volumul său „Departe de ţara cu dor”. Numai simpla enunţare a motivului acestei întâlniri poate să ne trimită cu gândul la tulburătoare frumuseţi pe care să le purtăm cu noi peste timp.
Consideraţii despre aceste volume şi autorii lor au fost aduse de mai multe personalităţi ale literaturii şi culturii noastre precum: Prof. univ. dr. Ion Dodu Bălan, Preşedintele Epigramiştilor din România, George Corbu, scriitorul Emil Lungeanu, Redactorul şef al publicaţiei Bucureştiul literar şi artistic, Florentin Popescu, artistul Paul Surugiu – Fuego.
Fuego a recitat poezii şi a făcut comentarii de înaltă ţinută artistică şi literară, pe care, adăugându-le la chipu-i plăcut, la vocea armonioasă şi la alesul său comportament, ne-au trimis cu gândul că oricare părinte îşi doreşte un asemenea băiat.
Au citit din volumele lansate artistele Doina Ghiţescu şi Manuela Golescu, care ne-au încântat dând mai multă culoare şi însufleţire acestei întâlniri. Câţiva autori au citit din creaţiile lor cuprinse în antologii, trăind momente alese.
Câteva cuvinte le-am adresat şi eu celor trei scriitori şi pentru că toţi trei îmi sunt prieteni dragi, i-am îmbrăcat în lumina şi căldura inimii mele, aşa cum şi-au câştigat locurile binemeritate.
Aruncând o privire asupra carierei literare a doamnei Rodica Elena Lupu, vom întâlni până acum 65 de volume, încărcate cu o mare bogăţie de aspecte în care s-a implicat şi a creat. Ca poetă, te cucereşte lirismul încărcat de lumina şi căldura creaţiilor sale, multe îmbrăcând haina muzicii uşoare compuse şi interpretate de artişti de prima mărime şi gustate de un public larg. Proza sa, cu scris cursiv, te cucereşte şi la final îţi pare rău că s-a terminat şi tu, ca cititor, nu te-ai săturat îndeajuns. Revii peste pasajele care ţi-au plăcut şi îţi propui să mai revii peste timp. Activitatea de editor i-a adus multe satisfacţii, ca şi cea de editor/tehnoredactor a celor 20 de antologii ANAMAROL de poezii şi proză, prezentate acum. Şi câte nu mai are de spus şi de făcut laborioasa Rodica Elena Lupu…
Despre George Roca, am spus că, aşa cum îl recomandă şi numele, este o „rocă dură”, una de neclintit din calea dreptăţii, dar una cu chip uman, cu ochi albaştri ca seninul cerului, cu priviri pline de lumină şi căldură ca o litanie ce se revarsă în inimile noastre înrobind-le pe loc. Fire optimistă, tonică, se joacă ingenios cu umorul folosit ca un scut împotriva platitudinii şi a trivialităţii, dar şi ca un mod de a rezista şi de a nu se lăsa înghiţit de monotonia cotidianului, astăzi dominat de prea mult cenuşiu.
Generozitatea sa este fără margini, aşa cum fără margini sunt scrierile celor peste 1.500 de scriitori pe care îi publică făcându-i cunoscuţi în lumea largă. Face o muncă „fără de arginţi”, doar din prea plinul inimii sale, o muncă închinată limbii şi culturii neamului nostru şi din dragostea ce-o poartă semenilor noştri. Aflându-se în deplină maturitate, acum culege succesele din activitatea de publicist, ori pe cele de grafician, colaborator al editurii ANAMAROL, dar şi ca poet şi prozator, creaţii izvorâte din resorturile harului divin. Din ele ţâşneşte o deosebită delicateţe, o aleasă nobleţe din care nu lipseşte elanul masculin. Scrisul său ne face mai bogaţi în spirit şi ne oferă echilibru şi armonie interioară. Cu obiectivitate şi preţuire îi putem oferi acestui umanist prin vocaţie şi creaţie un loc important în cultura românească, chiar din timpul vieţii sale.
Referindu-mă la Milena Munteanu Liţoiu, am spus că are sertarele doldora de scrieri, că a avut multe apariţii în diverse reviste, participări la mai multe antologii ori la concursuri pentru care i s-au oferit premii, lăsând debutul în volum să apară mai târziu. Aşa se explică faptul că primul său volum intitulat „Departe de ţara cu dor” arată o mâna sigură. Meşteşugul, răbdarea, dăruirea cu care a fost înzestrată autoarea a transformat universul comun în unul original, cu totul special, dobândind virtuţi artistice deosebite. Scrierile sale dovedesc o privire riguroasă şi profundă, apreciată de cititori. Cultura sa aleasă îi înnobilează scrisul, iar suflul cald, bine temperat, dă viaţă scriiturii. Pe porţile editoriale de curând deschise, îi dorim să-şi ia drumul în lume multe şi interesante volume, care să prindă viaţă din noianul de gânduri şi sentimente care îi umplu existenţa.
Încheierea acestui eveniment ne-a adus în minte comparaţia cu floarea mult preţuită de care nu vrem să ne despărţim şi o presăm pentru a ne însoţi în timp printre filele unei cărţi.