ROMEO NIRAM – OMUL DINAMIZĂRII CULTURALE

0
7
Brancusi_Em2-wb

Brancusi_Em2-wbS-ar putea scrie foarte mult despre Romeo Niram – artistul si despre Romeo Niram -inepuizabilul animator cultural. Despre  cel considerat ca aducind o contributie majora in cunoasterea si promovarea culturii romane pe toate continentele, prin mai toate modalitatile de exprimare. Pentru ca exista o revista de arte frumoase numita “Niram Art”(cu texte in spaniola, portugheza, engleza si romana) si exista la Madrid un deja celebru “Espacio Niram”, un spatiu deschis tuturor artelor gazda de concerte si expozitii, teatru si  recitaluri de poezie, de conferinte, lansari de carte si dezbateri..

Romeo Niram a stabilit astfel o legatura intre artisti si colectionari, intre iubitorii de arta si galerii, la interferenta mai multor culturi,  promovind mai cu seama tineretul…Ca artist este, fara indoiala, discipolul profesorului sau roman marele pictor Corneliu Baba, imbogatit de admiratia marturisita pentru maiestria unor giganti – Brancusi, Dali si Da Vinci, sau de coplesitorul geniu al lui Einstein.

Pentru Romeo Niram, Intalnirea Secolului este intre Einstein si Brancusi… Intre aceste doua culmi, intre acesti doi piloni de Intelepciune si Creatie, artistul vede desfasurindu-se prezentul si da o sansa viitorului. El este autorul unei serii de picturi majore intitulate  “Brancusi E = mc2”. Titlurile vorbesc singure despre inteligenta si creatie: Inceputul Lumii, Cosmos, Genius, Muza adormita, Miss Pogany, in mai multe ipostaze artistice. Portretele omului de stiinta, geniul evreu, si al sculptorului, geniul roman devin marturie continua pentru radacinile de suflet si gindire ale pictorului.  Sunt de bun augur pentru Romeo Niram.

Niram este primul strain admis in Garda Regala spaniola si pictorul invitat sa realizeze portretele  printilor de Asturia, mostenitorii coroanei spaniole. Sa fie oare aceasta dovada inchiderii unui cerc larg, plecat din Spania regilor catolici prin izgonirea de acum cinci secole, ale stramosilor sai? Stramosi ajunsi, prin cine stie ce capricii ale soartei, in Tarile Romane…? Si, care, neparasind vechile credinte si traditii, au adoptat cu nesat si alte traditii, alte obiceiuri si invataminte..?

Niram este cunoscut mai cu seama intr-un spatiu patrulater cu virfurile in Spania, Portugalia, Romania si Israel. Dar, lucrarile sale, expuse cu un succes eclatant cu precadere la Madrid si Lisabona ajung in galerii si reviste de arta din toata lumea, creatia lui este aducatoare de premii si subiect de discutii la conferinte de specialitate.

Si, cind te gindesti ca acest “Romanian Jewish painter” (conform enciclopediilor) are abia 36 de ani! Si ca in Israel exista un kibbutz care se numeste, chiar asa, Niram!