Williamsburg Virginia, capitala Americii ColonialeWilliamsburg Virginia, capitala Americii Coloniale

0
74
wiliamsburg

wiliamsburgWilliamsburg este un mic orăşel istoric situat în sud-estul statului Virginia, fosta capitală a Coloniei şi Dominionului Virginia. Este situat între două râuri, James şi York, ocupă doar 23 km pătraţi şi se află în vecinătatea primului oraş construit de coloniştii englezi în America în 1607, oraşul Jamestown.

Evenimentele istorice care au adus celebritatea oraşului

Înainte de sosirea coloniştilor englezi, zona din Old Dominion care a devenit ulterior Williamsburg, era în mare parte împădurită şi locuită de triburile indiene Powhatan.  În  perioada colonială timpurie, fluviile navigabile fiind echivalentul autostrăzilor de astăzi, pentru uşurinţa de deplasare şi securitate, aşezările coloniale s-au construit aproape de râuri. Primii englezi s-au stabilit la Williamsburg în 1638, iar iniţial colonia se numea Colonial Plantation şi era o aşezare fortificată, ce servea ca bază militară şi adăpost împotriva indienilor Pohwatan.

Fortificaţia a fost menţionată pentru prima dată în documente în anul 1632. Oraşul Williamsburg a primit denumirea după suveranul Angliei din acea perioadă – Regele William, a devenit capitala  Comonwealth of Virginia în anul 1689, fiind mutată aici de la Jamestown, oraş ars în timpul Rebeliunii lui Bacon din 1676 şi atacat frecvent de indienii Powhatan.

O instituţie de învăţământ superior a fost mult timp aspiraţia coloniştilor englezi. După multe încercări eşuate, reverendul James Blair a plecat în Marea Britanie, unde timp de câţiva ani, a făcut lobby pentru o universitate în Colonia Virginia şi în final a obţinut o cartă regală pentru construcţia colegiului William & Mary. Aceasta este cea mai veche universitate din SUA şi funcţionează în Williamsburg din 1694.

Odată cu desemnarea sa drept capitală colonială, oraşul Williamsburg devine inima coloniei britanice din Lumea Nouă. Se construieşte aici un Capitoliu, Palatul Guvernatorului, un depozit de muniţie şi o biserică episcopală, precum şi primul spital de psihiatrie, care şi-a început activitatea la Williamsburg în 1770. În acelaşi an, Alexandre Spotswood, sosit în Commonwealth în calitate de guvernator, a gasit aici cel mai mare oraş englez din America de Nord, cu peste 5000 de locuitori şi o economie în expansiune. Reizdenţii deţineau plantaţii de bumbac şi tutun, magazine, mici ateliere sau mici afaceri de familie prospere.

George Washington a fost unul dintre absolvenţii celebrii al colegiului William &  Mary. În anul 1749, la 17 ani, el a venit în capitala coloniei pentru a studia politica şi strategiile militare. De asemenea, el şi-a petrecut luna de miere la Williamsburg. Un alt student celebru al colegiului din Williamsburg a fost Thomas Jefferson, care a studiat aici ştiinţele juridice.  În Capitoliul din Williamsburg el şi-a expus pentru prima dată în public ideile despre independenţa Coloniei faţă de Anglia, iar după Revoluţia Americană, Thomas Jefferson a fost primul guvernator independent al coloniei libere British America.

Lista absolvenţilor celebrii de la William &  Mary este impresionantă. Dintre aceştia se remarcă Marchizul de Lafayette, figură reprezentativă a Revoluţiei Americane; Sir John Randolph, membru marcant al Congresului American şi soţia sa Lady Susannah Beverley Randolph; George Wythe, considerat  părintele Constituţiei americane şi unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă; James Powell, arhitectul oraşului Williamsburg; Martha Washington, soţia preşedintelui George Washington şi aproape toţi marii proprietari de plantaţii sudişti.

Incidentele dintre guvernatorul regal Dunmore şi colonişti, legate de praful de puşcă depozitat la Williamsburg, au constituit principalul motiv al declanşării Revoluţiei Americane din 1776 şi redactarea Declaraţiei de Independenţă faţă de Marea Britanie.

Patru ani mai târziu, după obţinerea independenţei, guvernatorul Thomas Jefferson, a mutat capitala Commonwealthului la Richmond, de teama unui atac britanic asupra oraşului Williamsburg. După pierderea Capitoliului în 1780, oraşul a intrat într-un con de umbră, până la începutul Războiului Civil American (1861 -1865).

În 1862 linia frontului era în sudul Virginiei, în apropiere de Williamsburg. Paisprezece redute au fost construite atunci în jurul oraşului, în încercarea de a respinge atacurile nordiştilor şi de a întoarce soarta războiului. Colegiul William & Mary a devenit cartierul general al armatei Confederate, iar spitalul de boli mintale s-a transformat în spital militar pentru soldaţii sudişti. În bătălia de la Williamsburg din 5 mai 1862, apărătorii au reuşit să respingă forţele Uniunii suficient de mult pentru a da timp armatei Confederate să se regrupeze la Richmond.

Şase luni mai târziu, celebrul general Robert E. Lee, nativ din Virginia şi considerat simbol al cauzei pierdute sudiste, era commandant al armatei din nordul Virginiei, în confruntarea de la Antietam, cea mai sângeroasa bătalie a Războiului de Secesiune, soldată cu 23.000 de morţi.

Datorită acestor momente care au marcat istoria Statelor Unite ale Americii, astăzi oraşul Colonial Williamsburg este principala atracţie turistică din  “Triunghiul istoric al Virginiei”. Deşi are doar 15.000 de locuitori, vechea capitală colonială a Americii atrage anual peste 3 milioane de turişti. Secolul 18 trăieşte încă la Williamsburg. Nicăieri în altă parte pe Terra nu poţi învăţa atâtea despre meseriile secolului al XVIII-lea, meserii tradiţionale, preindustriale.

Punctele de atracţie ale Williamsburgului, capitala Americii Coloniale

În 20 de ateliere din zona veche a oraşului Williamsburg, lucrează peste 100 de meşteri, calfe şi ucenici, în cadrul unui program special, instituit de Fundaţia Colonial Williamsburg, care conservă spiritual vremurile demult apuse, reproduce tehnologia anglo-americană a secolului al XVIII-lea şi aduce în faţa vizitatorilor viaţa oraşului de altădată. Ateliere de încălţăminte, ţesături şi broderii manuale, vopsitorii, tâmplării, confecţioneri de pălării de damă şi peruchieri,  fierari, tipografi, bijutieri şi alţi meşteri, specializaţi în peste treizeci de meserii, te întâmpină în costume de epocă şi reconstituie zilnic atmosfera de acum 200 de ani.

În capitala colonială a Americii ai senzaţia unei calatorii în timp. Există un program dedicat ambarcaţiunilor cu care erau aduşi sclavii din Africa şi o zonă în care este reprodusă munca şi viaţa sclavilor de pe plantaţiile sudiste. O alta zonă este amenajată ca sat Indian Powhatan şi reproduce fidel stilul de viaţă Amerindian, tradiţiile şi obiceiurile băştinaşilor. Spectacole, piese de teatru, concerte de muzică şi dans sunt o prezenţă zilnică, inedită şi plăcută în zona veche a oraşului Williamsburg.

Oraşul vechi a fost complet renovat în 1930. Artizanii locali produc souveniruri cu mijloacele secolului 18, obiecte unice care se vând în magazinele din zona veche. O mare parte dintre studenţii europeni care sosesc în Virginia (inclusiv români), prin programe Work and Travel pentru perioada vacanţei de vară, ajung la Williamsburg, datorită unui acord internaţional de schimburi culturale, încheiat între autorităţile Commonwealthului Virginia şi câteva universităţi din Europa. Scopul acestor programe educaţionale este înţelegerea istoriei timpurii a colonizării Americii şi mediatizarea ei către tinerii europeni precum şi cunoaşterea fenomenelor care au condus la fondarea Statelor Unite ale Americii, Revoluţia Americană şi Războiul Civil.

În Colonial Williamsburg există cinci sute de clădiri vechi, iar  88 sunt unice prin arhitectura  şi încărcătura lor istorică. Restaurate sau reconstruite pe vechile fundaţii, clădirile din Williamsburg oglindesc rădacinile Americii Coloniale şi naşterea unei naţiuni şi a unei culturi specifice sudiste. În afară de Capitoliu, Palatul Guvernatorului şi Biserica Anglicană Burton Parish, pe care le-am amintit déjà, în Colonial Williamsburg se ascund şi alte comori arhitectonice, clădiri istorice dintre care amintesc: Virginia House of Burgesses – casă care a aparţinut congresmanului Burwell Bassett şi apoi Marthei Washington; clădirea Courthouse în care Benjamin Waller a redactat Declaraţia de Independenţă; Bassett Hall – casa familiei John D. Rockefeller; casa memorială George Tucker, unde a apărut pentru primă dată un brad de Crăciun cu decoraţiuni din sticlă şi poţelan; Christopher Wren Building – clădirea în care a funcţionat pentru prima dată colegiul William & Mary; casa memorială George Wythe şi Guardhouse şi faimosul depozit de muniţie din pricina căruia s-a declanşat Revoluţia Americană.

În afara de programul de artizanat şi meşteşuguri şi de cladirile istorice pe care le deţine, oraşul oferă turiştilor un muzeu de artă decorativă, unul de artă populară, o expoziţie de fotografii vechi şi o colecţie de costume, obiecte şi mobilier de epocă.

Un alt simbol al oraşului sunt porţile ornamentale sudiste. Construite manual din lemn, bare de fier sau din fier forjat cu decoraţiuni, uneori sunt împodobite cu statuete de bronz şi simboluri ale caselor nobiliare. Porţile din Williamsburg sunt specifice Virginiei secolelor 18 – 19 şi dau oraşului un aer de epocă unic. Terase şi restaurante şi o mulţime de hoteluri întregesc peisajul. O vacanţă în capitala Americii Coloniale, Williamsburg, este o experienţă interesantă, o călătorie în timp care îţi lasă amintiri de neuitat.

Printre distracţiile moderne din Williamsburg, se remarcă parcul Busch Gardens Europe, care ocupă 350 de acrii şi are 50 de puncte de maximă atracţie pentru turişti. Roller coasterele sunt deliciul turiştilor. Griffon, de pildă, este unul dintre cele mai înalte roller coastere de oţel din lume, are o porţiune de plonjare verticală la 90 grade, o înălţime maximă de 205 picioare şi atinge 70 mile/oră. Alpengeist, situat în zona tematică germană, are o înălţime maximă de 195 picioare şi viteza de 65 mile/oră; Apollo Chariot, cotat constant în top 10 roller coastere de oţel din lume; Monstrul din Loch Ness sunt alte trei mountain rousseuri căutate cu frenezie de turişti. Călătorie în Drakastle şi Escape from Pompeii sunt două roller coastere interioare, care îţi oferă o călătorie condimentată cu efecte speciale, iluzii optice, sunete şi culoare.

La Busch Gardens Europe există patru roller coastere pentru copii, numeroase spectacole si concerte, decoruri impresionante şi o mulţime de delicii culinare, din diferite ţări ale lumii, inclusiv preparate culinare româneşti.

Cea mai nouă atracţie a parcului este Europe in the Air, un simulator high-tech care dă ocazia vizitatorilor să survoleze virtual Europa şi să viziteze câteva obiective turistice europene: monumentul de la Stonehenge din Anglia, Castelul Neuschwansten din Germania şi Colloseumul din Roma, apoi străzile Parisului, Londrei şi castelele Irlandei.  Anul 2010 aduce ca noutate, în programul de spectacole din Williamsburg, cantece şi dansuri celtice susţinute de Abbey Stone Theatre din Dublin.