Castelul Mimi – o nouă carte de vizită a Moldovei de peste Prut

0
363

Satul Bulboaca, Anenii-Noi. 35 km distanță de Chișinău. În cadrul unor lucrări de rutină, muncitorii au descoperit aici o adevărată bijuterie arhitecturală, Castelul Mimi, ascuns o perioadă sub faţada placată în perioada sovietică. El a fost construit în anul 1901 de către boierul Constantin Mimi, acesta fiind cunoscut în istorie ca ultimul guvernator al Basarabiei, dar și ca un bun vinificator, el aducând din Franța soiul de viță de vie Aligote.

Devenit între timp proprietate privată, aici începe, din 2011, cel mai amplu proiect de restaurare din ultimele două decenii. Cinci ani s-au şlefuit cărămizile, au fost „dezgropate” beciurile şi comorile. Pentru a păstra patina vremii, materialele de construcție au fost special produse în Ucraina, după o rețetă veche.

Așadar, la peste un secol distanţă, reapare „luminiţa de la capătul tunelului”. Asta datorită implicării dnei Cristina Frolov-Trofim (foto), moștenitoarea de drept a Castelului, revenită acasă din România, hotărâtă să continue munca bunicilor și părinților săi, mai bine spus să facă din castel o afacere de familie.

Fragment din cartea „Viticultura judeţului Bender, Gubernia Basarabiei”, publicată în 1915 la Tipografia lui D.A. Matenzon: “Pogdoriile lui Constantin Mimi și Castelul sunt la vederea tuturor celor care trec prin Bulboaca. E o clădire mare din piatră, cu trei etaje, cu faţada spre linia de cale ferată. La construcţia acestui edificu s-a folosit pe larg betonul armat – o mare inovaţie a vremurilor, care a necesitat participarea constructorilor italieni. Clădirea e proiectată cu gust – mult spaţiu, făcut totul cu cap şi, cel mai important, adaptat cerinţelor tehnologice”.

Pentru restaurarea Castelului, tânăra Cristina – o antreprenoare de success, devenită director al Castelului – a angajat un arhitect italian, Arnaldo Tronti, cunoscut specialist în domeniu.

Castelul Mimi, care va fi inaugurat in septembrie a.c., are în faţa sa terase cu gazon şi arbuşti. Să-ţi tot clăteşti privirea cu aşa peisaje.

Castelul dispune de un muzeu al vinurilor, hotel, restaurant, piscină, galerie de artă, o sală de conferințe și alta de degustare a vinurilor. Fascinante sunt beciurile reconstruite din cărămidă veche de peste o sută de ani, unde domnesc barrique-euri de câte 225 litri, realizate din stejar franțuzesc.

“Prin acest proiect de suflet, ne-am propus să promovăm imaginea Moldovei, în țară și peste hotare. Cel mai amplu program de restaurare din istoria recentă a Moldovei vine să confirme respectul nostru pentru istorie, tradiție și…vinuri bune”, mărturisește Cristina Frolov.

Interesant de remarcat faptul că sala de degustare a vinurilor a fost deja pusă la dispoziția publicului. Rezervările la wine tasting se fac la numărul de telefon + 373 62 00 1893.

Articolul precedentComunicat de presă: Comorile României revin în țară
Articolul următorMIGDALE DULCI-AMARE: „GÂNDIREA OVARIANĂ” (PAMFLET)
Ioan Popescu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com