S.F. MoMa și RODIN la „STANFORD”

0
28

S.F. MoMa și RODIN la „STANFORD”

SAN FRANCISCO deține recordul celei mai active vieți culturale, după New York și e pe primul loc în State în privința numărului muzeelor. Acest din urmă „prim loc” este o informație generală, n-aș putea să spun dacă e vorba doar de CITY sau de întreaga S.F. Bay Area, cea mai întinsă zonă populată din lume. Pașii m-au purtat prin S.F. MoMa, cel mai larg spațiu de expunere pentru arta modern din SUA, 16.000 de metri pătrați. A fost fondat în 1935 iar faima sa se datora inițial jeans-ilor „Levi-Strauss” și lucrărilor foviste ale lui Henri Matisse. Muzeul SFMoMa s-a deschis în clădirea dedicată veteranilor de război din centrul civic. Michael Stein, un industriaș din San Francisco l-a cunoscut în Franța pe Henri Matisse, cumpărând multe dintre lucrările sale. După ce naziștii au preluat puterea, familia Stein s-a reîntors în California împreuna cu pretioasa lor colecție. Din păcate, copiii industriașului au pierdut la cursele de cai toată averea, astfel că au fost nevoiți să vândă lucrările Matisse lui Levi-Strauss, care le-a donat mai târziu Muzeului, „în onoarea familiei Stein, care l-a adus pe Matisse la San Francisco”.
În 1988 municipalitatea a decis ca arhitectul elvetian Mario Botta să construiască o clădire complet nouă pentru Muzeu în downtown, o „sculptura arhitecturală” cubistă, de 90 de milioane de dolari. Într-o îmbinare stilistică perfectă, arhitectul norvegian Snøhetta i-a suprapus destul de recent fațadei o suprafață albă, vălurită parcă de briza oceanului. Absolut spectaculos!

Interioarele imense, cu un parchet foarte deschis la culoare și o iluminație reflectată parcă de mirificul oraș alb, găzduiesc lucrările lui Ellsworth Kelly, emblematic pictor și sculptor al Americii moderne; Centrul Pritzker este cea mai mare expoziție foto din State. Spectaculoase fotografiile reprezentând San Francisco pozat dintr-un submarin sau orașul incendiat la cutremurul din 1906 văzut cu un aparat montat pe un zmeu și ridicat de fotograf la 600 metri înălțime…
Apoi pop art-ul unor Andy Warhol sau Roy Lichtenstein. Colecționarii bogați au dotat SFMoMa cu lucrări de Francis Bacon, Alberto Giacometti, Yves Klein. Un senzațional spațiu pentru spectacole… Aici se află statuia lui Jeff Koons, „Michael Jackson și Bubbles”, o parodie în porțelan auriu.
Lucrările moderne timpurii constituie nucleul tare al muzeului cu, desigur, Matisse, apoi Picasso, Braque, Marc și expressionism belgian din care nu putea lipsi Magritte, dar și modernismul american postbelic. SFMoMA i-a facut celebri pe expresionistii Clyfford Still, Jackson Pollock, Mark Rothko si Robert Motherwell care au avut aici primele lor expoziții.
Ochelarii puși într-un colț „expozițional” de un puști „hâtru”, au fost fotografiați de o serie de „iubitori ai artelor moderne”, care nu-și imaginau că e vorba de o glumă…

Formidabilul Palat al Artelor, conceput de Maybeck în stilul unei ruine romane, a fost ridicat într-o lagună artificială pentru a servi Expoziției Internaționale din 1905. În anii `60 municipalitatea a demolat vechea construcție și folosind planurile arhitectului Hans Gerson, care le-a dublat pe cele ale lui Maybeck, a început reconstrucția edificiului. O supraîncărcare cu detalii arhitecturale în cele mai autentice modalități clasice europene a dus la o construcție cu totul opusă SFMoMa. Decorațiunile interioare sunt cel puțin la fel de frumoase ca cele exterioare. Aici s-a deschis și The Palace of Fine Arts Theater, un teatru cu 1000 de locuri unde se organizează spectacole și concerte, fiind unul dintre cele mai apreciate locuri de acest gen din San Francisco. Palatul Artelor, găzduiește și un Exploratorium, un muzeu al științei, artei și percepției umane.

În dreptunghiularul Parc Central, care îl depășește ca dimensiune pe cel newyorkez, se ridică, nu departe de Muzeul Dinosaurilor, ciudata clădire în formă de triunghi cu vârful în jos a muzeului Legion of Honor, conceput de imaginativii arhitecți Herzog&De Meuron. Etajele sale etalează expoziții itinerante de pictură, sculptură și chiar mobilier cu valoare artistică.

Undeva, în imensitatea spațiului denumit Silicon Valley, clădirile GOOGLE se detașează prin umbreluțele colorate în albastru-roșu-galben-verde, precum celebra siglă. Nu departe, Muzeul tehnicii IT, cuprinzând incomparabila evoluție rapidă a acestui domeniu de vârf al civilizației, de la primele invenții și până la cele mai sofisticate dispozitive utilizate în prezent. Este simbolică alăturarea într-un perimetru relativ redus a științei și artei; la prima mea descindere în California, anul 2009, statuile lui Rodin tocmai ieșeau din expoziție în aer liber și am fost unul dintre cei care au fotografiat atunci, într-un februarie, fenomenul…
La cam un ceas distanță de downtownul metropolei San Francisco, în Palo Alto County, cu acces pe podul Dumbarton se află Universitatea „Leland Stanford-Junior University”, centru al regiunii Silicon Valley, a doua universitate din lume, care a dăruit Lumii 59 de laureați ai premiului Nobel.
Valoarea economică a sistemelor Google, Hewlett-Packard, Microsystems, Yohoo etc. este pe locul 10 în lume.
Cea mai nouă aripă a instituției este cea dedicată artelor plastice. Pe spații întinse stau în aer liber statui de Rodin. C entrul Cantor Arts prezintă întreaga colecție Rodin, 200 de lucrări , pentru vizualizare publică. Această colectie, format din copii sau dubluri este printre cele mai mari din lume. O parte ocupă trei galerii la parter. Douăzeci de opere au plecat prin spațiile dintre clădiri, pe alei, printre vizitatori. „Poarta infernului”, la care Rodin a lucrat două decenii, e încastrată într- o fațadă dalată cu marmoră, sculptura având în centru, sus, un „Gânditor” în miniatură. „Cetățenii orașului Calais” stau fie grupați, fie decupați din ansamblu, fiecare cu individualitatea sa, ori încadrând o alee din campus cu busturile acelorași personaje.
Galeria Cantor, în afară de bronzuri cuprinde și figurine din ceară, ipsos și teracotă.
Rodin Garden este deschisă la orice oră, cu iluminare pentru vizualizare pe timp de noapte.
Această colecție este aproape în întregime un produs al generozității lui B. Gerald Cantor iar conținutul ei reflectă îndrumarea regretatului professor la Stanford Albert Elsen, care a fost cel mai important savant-expert în opera lui Rodin al generației sale. „Cu această nouă poziționare, ne străduim să îndeplinim aspirațiile unor colaboratori, care au căutat să creeze o expunere bine studiată și eficientă în folosul comunității Stanford și vizitatorilor noștri “, a declarat Bernard Barryte, curator de artă și director al unor publicații europene. Rodin a explorat diverse genuri expresive, inclusiv portretul, și el a fost pionier în utilizarea figurii parțiale, cum ar fi mâinile și picioarele, ca vehicule independente pentru exprimarea emoțională. Aceste lucrări sunt grupate, oarecum tematic…

Muzeul Madame Tussauds din San Francisco  include, în urma unui vot popular, o replică din ceară a cofondatorului Apple, Steve Wozniak,  expusă la o convenție Comic Con din Silicon Valley.  Wozniak este principalul organizator al Silicon Valley Comic Con. Muzeul de ceară a informat într-un comunicat că artiștii care i-au creat statuia au petrecut peste două ore cu Wozniak pentru a-i face 250 de măsurători ale corpului și au lucrat patru luni. “Probabil că mă voi simți foarte mândru și îmi va da fiori atunci când voi vedea pentru prima oară statuia”, a declarat Wozniak în comunicatul difuzat de muzeu. Printre statuile expuse la muzeul de ceară din San Francisco figurează cea a fondatorul Apple, Steve Jobs, și a creatorului Microsoft, Bill Gates.
Convenția Silicon Valley Comic Con pretinde să fuzioneze cultura pop cu tehnologia și a reunit  aproximativ 30.000 de participanți la San Jose, cel mai întins oraș din San Francisco Bay Area. Statuia lui Zuckerberg a fost dezvelită alături de alte două creații, reprezentându-i pe Leonardo DiCaprio si Rihanna. Creatorul celei mai populare rețele de socializare din lume a fost imortalizat în picioarele goale, pe un scaun, cu un laptop pe genunchi.
Aproape 4 luni au fost necesare pentru a crea statuia din ceară. Nu mai putin de 20 de artiști au lucrat la ea. Zuckerberg nu a prea fost dispus să-și piardă timpul pe post de model.

ERWIN LUCIAN BURERIU

 

Articolul precedentNAPOLEON, HITLER, MERKEL
Articolul următorȘi în România există bandă desenată
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.