Știre post-Brexit: engleza nu va mai fi limbă oficială a Uniunii Europene

0
49

Parcă aș fi tentat să scriu un text SF, în care Danuta Hubner, şefa Comitetului pentru Afaceri Constituţionale al Uniunii Europene (AFCO) a avertizat că engleza nu va mai fi limbă oficială a UE după ieşirea Marii Britanii.

     În acest context, parcă îmi vine a spune că și Campionatul de tenis de la Wimbledon va trebui modificat, în sensul că nu se va juca utilizand materiale de proveniență europeană (și nici jucători din Europa), ci va deveni un turneu de …petit slam deoarece…

    Fiindcă în prezent, engleza este un dintre cele 24 de limbi recunoscute oficial pentru că Marea Britanie a desemnat-o ca proprie limbă oficială; după ieşirea britanicilor din organizaţia europeană, nu vor mai exista motive pentru ca engleza să aibă un statut oficial.

    Dar vă garantez eu că engleza se va mai utiliza ușor “pe sub mână“ (adică neoficial) prin pieţe (când vânzătorii vor fi dotaţi – semioficial – cu dicţionare Oxford sau Cambridge) pentru a putea face faţă conversaţiilor “achiziţionistice” de la caz la caz (adică dacă clientul este „continental” sau „insular”, să nu se işte vreun conflict…lingvistic).      

     “Avem nişte reguli, iar cea mai importantă e că fiecare stat poate notifica UE cu privire la limba recunoscută legal”, a spus Danuta Hubner. “Irlandezii au desemnat galica, maltezii au desemnat malteza, iar engleza a fost desemnată doar de Marea Britanie. Dacă nu mai avem Marea Britanie, nu mai avem nici engleza.”

     Hmm…Pare ciudat, dar trendul mondial era de pe un MENIU ANGLO… (a se presăra in loc de puncte puncte diferite “sortimente de engleză”…după gust…engleza americană, engleza australiană (se specifică în puburile europene că engleza europeană s-a “epuizat” postBREXIT…dar se speră că „ţinuturile proeuropene din Marea Britanie, gen Scoţia„ vor declanşa un nou referendum, de data aceasta de PROpăşire a britanicilor în interiorul „meniului UE” ş.a.m.d.

   Cum Comisia Europeană a început deja să folosească mai des franceza şi germana în actele oficiale, ca o mişcare simbolică la adresa rezultatului de la referendumul din Marea Britanie, nu ne rămâne decât să adaptăm finalul cu un AU REVOIR / WIEDERSEHEN de sezon. Adică, în limbaj metaforic, aceasta ar însemna ALLES GUTE !

                                                                                     Ioan Iacob

P.S. În ciuda “neeuropenismului” ei, noi vom continua să iubim engleza, fie măcar pentru faptul că Beatles au cântat în această limbă, iar copiii noştri au mers, de la patru ani, la grădiniţe în limba engleză.

Articolul precedentZece mii de oameni în stradă. Familia Bodnariu în Piaţa Unirii
Articolul următorDecebal și Traian sau Cerbal și Taurian?
Ioan Iacob
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com