Alegerile din Statele Unite arată o nemulțumire profundă în societatea americană și o dorință de schimbare, nu doar o atitudine negativă față de un candidat, a declarat fostul premier Adrian Năstase. El a subliniat că relațiile cu SUA rămân deosebit de importante, dar autoritățile de la București nu trebuie să mai permită ca politica americană din țara noastră să fie condusă „de personaje gen Mark Gitenstein, care au încercat să se poziționeze ca un fel de guvernator pentru România”.
„Alegerile din SUA au dat un câștig pe toată linia republicanilor. Nu e vorba doar de reprezentantul republican, de Donald Trump, e vorba și de alegerile pentru Congres. Acest ansamblu de voturi ne arată o nemulțumire profundă în societatea americană și o dorință de schimbare, deci nu doar o atitudine negativă față de un candidat sau altul. Este vorba de o dorință foarte puternică pentru o schimbare de politică internă și, implicit, și de abordare a problemelor internaționale. Nu cred că mesajele radicale pe care le-a dat Donald Trump în campania electorală vor fi la fel de tăioase în perioada următoare. Probabil că el va fi într-o anumită măsură preluat sub un control firesc al establishment-ului împotriva căruia a luptat, dar care are ramificații mari la Washington, mai ales pe zone de politică externă, multe dintre liniile tradiționale de acțiune externă americane vor fi păstrare”, a afirmat fostul premier pentru Agerpres.„Este evident că relația bilaterală româno-americană va fi importantă pentru noi și sperăm că va fi importantă și pentru SUA, deși este clar că va exista o perioadă de redefiniri de priorități în ceea ce privește legăturile SUA cu Europa, cu Rusia, cu China, cu Orientul Mijlociu. Este evident că se va schimba echipa care practic a coordonat legăturile cu România. Vor dispărea Joe Biden, Victoria Nuland și multe dintre temele redundante pe care le-am avut în toți acești ani — democrația, drepturile omului, statul de drept — o mantră pe care au folosit-o foarte des democrații în diverse țări pentru a fezanda clasa politică din țările respective, mă refer inclusiv la Ucraina, toate acestea vor fi înlocuite de o abordare mult mai pragmatică. Depinde, sigur, și de capacitatea noastră de a nu lăsa ca politica americană în România să fie condusă de către persoane de tipul lui Mark Gitenstein care, în mod evident, au încercat să se poziționeze ca un fel de guvernatori pentru România. Lucrurile acestea trebuie să se schimbe și sunt convins că, în măsura în care vom ști să discutăm cu demnitate, vom putea să stabilim cu noile autorități americane o legătură funcțională, loială și de interes comun”, a mai spus Adrian Năstase.
Fostul șef al Executivului a punctat și momentul intrării României în NATO, în perioada în care el era premier, după eșecul din 1997, de la Madrid: „Chiar dacă, cu o anumită întârziere, care ne-a costat din punctul de vedere al percepției de garantare a investițiilor străine — eșecul din 1997 de la Madrid, când România nu a fost acceptată în NATO — intrarea noastră în NATO s-a produs în 2003, 2004, ceea ce ne-a permis, în mod evident, să avem o umbrelă de securitate și să nu mai fim considerați o zonă tampon între Est și Vest. Poate că intrarea în NATO a fost la momentul respectiv chiar mai importantă decât negocierile cu Uniunea Europeană, pentru că, în mod clar, acela a fost momentul în care România a trecut din Est în Vest, din zona de influență cel puțin geografică estică în zona considerată occidentală din punctul de vedere al alianțelor și instituțiilor de integrare”.
La rândul său, președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA este surprinzătoare, însă și-a exprimat convingerea că, pentru România, relația cu SUA va fi în continuare foarte bună. „A fost un rezultat surprinzător dacă ținem cont de sondajele de opinie preelectorale, dar este un rezultat clar, o victorie clară. Donald Trump și Partidul Republican merită felicitări pentru victorie. Au câștigat împreună și Președinția, și alegerile parțiale pentru Senat și Camera Reprezentanților, deci o victorie pe linie”, a afirmat Gorghiu. În opinia sa, mesajul alegerilor americane este acela că nevoile și așteptările oamenilor nu trebuie ignorate, iar clasa politică și partidele trebuie să asculte ce își doresc oamenii și să le rezolve problemele.„Pentru România, relația cu SUA va fi în continuare foarte bună, sunt convinsă”, a mai declarat Alina Gorghiu
De la declarațiile relatate de ActiveNews nu putea să lipsească Gigi Becali, trimisul lui Dumnezeu pe pământ, care a spus: „Pe mine nu m-a interesat ce președinte are altă țară, cu atât mai puțin America, dar e prima dată când mă bucur, pentru că se va schimba toată fața lumii! Sistemul și-a dat seama că nu mai merge cum mergea și l-a pus pe Trump. Și-a dat seama că e pe o cale greșită, că lumea o ia pe un drum greșit. Și Trump a spus că greșeala Americii e politica corectă. Greșeala lumii e politica corectă! O va schimba Trump și nu va mai fi așa! Nu va mai fi ce a fost până acum, vor conduce republicanii, nu democrații, nu va mai fi așa mondializare, nu se vor mai implica în tradițiile, religiile popoarelor, fiecare popor va fi condus prin tradiția și obiceiurile lui”, a susținut latifundiarul. Acesta a spus că, dacă Trump a fost ales, Dumnezeu va amâna sfârșitul lumii pentru că Însuși Dumnezeu l-a dat pe republican: ”O să avem de beneficiat de pe urma lui Trump. Nu va fi un sfânt, că nu e, dar cât de cât cred că, dacă a ieșit Trump, Dumnezeu va amâna sfârșitul lumii, pentru că conducătorii și președinții îi dă Dumnezeu! Dumnezeu l-a dat pe Trump!”.