Au trecut peste 30 de ani de la moartea lui Pompiliu Marcea (n.1928 – d. 1985), critic și istoric literar român, specialist în opera lui Ioan Slavici, fără ca generațiile actuale să afle cine a fost și, mai ales, cum a murit acest mare român.
Profesor universitar, doctor în filologie care a predat literatura română la Universitățile din Paris, Bonn, Koln, Aachen și Dusseldorf. A fost unul dintre susținătorii fervenți ai publicării Operelor Complete ale lui Mihai Eminescu sub egida Academiei Române, care publicase până în 1980 opt volume, dar care, prin volumulele IX și X (publicat cu greu după câțiva ani, pe 15 iunie 1989, dar oprit de la difuzare) a atras critici extrem de virulente din partea Rabinului șef al României Moses Rosen care-l etichetase pe Eminescu ca fiind : „fascist, rasist, antisemit, dement, pornografic, mincinos, huligan și sifilitic“, ceea ce a deranjat sensibilitatea mai multor scriitori români.
Pe Wikipedia aflăm că, potrivit documentelor securității aflate astăzi în custodia SRI, profesorul Marcea avea să capete, în timpul controversei publice cu rabinul, o „boală ciudată”, fără diagnostic. Tenul său avea o culoare stinsă, glasul îi era abia articulat, avea o incapacitate de a citi și o accentuată slăbiciune, care nu îi permitea să se deplaseze. Soția sa, Florentina Marcea, care spunea că profesorul este „apatic, descurajat, slăbit, se mișcă ca un om accidentat, ținându-se de mobile și așezându-se cu greu în fotoliu”, îl acuza pe rabin că apelase la «magia neagră» pentru a-i ucide soțul.
Consultat în secret (fără știrea oficialităților), de un medic din alt oraș al României a pus următorul diagnostic profesorului Marcea: „Este otrăvit, intoxicat, dar n-aș putea spune precis cu ce și cum. Simptomele și aspectele exterioare mă duc cu gândul la o otrăvire cu mătrăgună”.
Din aceeași Notă Informativă a Securității reiese că fiica profesorului s-a plâns că ar fi fost acostată pe stradă de doi indivizi ce ar fi amenințat-o cu moartea dacă tatăl său nu încetează „acțiunile antisemite”. (Arhiva S.R.I, fond D, dosar 10.966, vol.2, f.2)
La scurt timp, profesorul universitar Marcea a fost găsit înecat, într-un mod inexplicabil într-un lac din preajma Bucureștiului. La fel de inexplicabil, în același context conflictual, alți doi susținători ai Operelor Complete ale lui Eminescu: poetul Ion Lotreanu a fost găsit spânzurat la 22 mai 1985, iar Alexandru Oprea, editorul Operelor lui Eminescu, a fost găsit mort în baie, “asfixiat” la vârsta de 52 de ani.
In semn de recunoștință, municipalitatea Târgu-Jiu l-a declarat Cetățean de Onoare (post mortem), iar Școala nr.11 din același municipiu poartă numele marelui scriitor.