Moartea inexplicabilă a unui mare scriitor român: Pompiliu Marcea

0
256

Au trecut peste 30 de ani de la moartea lui Pompiliu Marcea (n.1928 – d. 1985), critic și istoric literar român, specialist în opera lui Ioan Slavici, fără ca generațiile actuale să afle cine a fost și, mai ales, cum a murit acest mare român.

Profesor universitar, doctor în filologie care a predat literatura română la Universitățile din Paris, Bonn, Koln, Aachen și Dusseldorf. A fost unul dintre susținătorii fervenți ai publicării Operelor Complete ale lui Mihai Eminescu sub egida Academiei Române, care publicase până în 1980 opt volume, dar care, prin volumulele IX și X (publicat cu greu după câțiva ani, pe 15 iunie 1989, dar oprit de la difuzare) a atras critici extrem de virulente din partea Rabinului șef al României Moses Rosen care-l etichetase pe Eminescu ca fiind : „fascist, rasist, antisemit, dement, pornografic, mincinos, huligan și sifilitic“, ceea ce a deranjat sensibilitatea mai multor scriitori români.

Pe Wikipedia aflăm că, potrivit documentelor securității aflate astăzi în custodia SRI, profesorul Marcea avea să capete, în timpul controversei publice cu rabinul, o „boală ciudată”, fără diagnostic. Tenul său avea o culoare stinsă, glasul îi era abia articulat, avea o incapacitate de a citi și o accentuată slăbiciune, care nu îi permitea să se deplaseze. Soția sa, Florentina Marcea, care spunea că profesorul este „apatic, descurajat, slăbit, se mișcă ca un om accidentat, ținându-se de mobile și așezându-se cu greu în fotoliu”, îl acuza pe rabin că apelase la «magia neagră» pentru a-i ucide soțul.

Consultat în secret (fără știrea oficialităților), de un medic din alt oraș al României a pus următorul diagnostic profesorului Marcea: „Este otrăvit, intoxicat, dar n-aș putea spune precis cu ce și cum. Simptomele și aspectele exterioare mă duc cu gândul la o otrăvire cu mătrăgună”.

Din aceeași Notă Informativă a Securității reiese că fiica profesorului s-a plâns că ar fi fost acostată pe stradă de doi indivizi ce ar fi amenințat-o cu moartea dacă tatăl său nu încetează „acțiunile antisemite”. (Arhiva S.R.I, fond D, dosar 10.966, vol.2, f.2)

La scurt timp, profesorul universitar Marcea a fost găsit înecat, într-un mod inexplicabil într-un lac din preajma Bucureștiului. La fel de inexplicabil, în același context conflictual, alți doi susținători ai Operelor Complete ale lui Eminescu: poetul Ion Lotreanu a fost găsit spânzurat la 22 mai 1985, iar Alexandru Oprea, editorul Operelor lui Eminescu, a fost găsit mort în baie, “asfixiat” la vârsta de 52 de ani.

In semn de recunoștință, municipalitatea Târgu-Jiu l-a declarat Cetățean de Onoare (post mortem), iar Școala nr.11 din același municipiu poartă numele marelui scriitor.

 

Articolul precedentCONVORBIRE CU SCRIITORUL ŞI PUBLICISTUL RONI CĂCIULARU
Articolul următorULTIMA IARNĂ ÎN BĂRĂGAN…
Ioan Popescu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com