Omagiu lui Dinu Lipatti, la 70 de ani după celebrul său recital Chopin de la Palais des Beaux-Arts

0
12

Institutul Cultural Român Bruxelles aniversează Centenarul Lipatti printr-un concert omagial dedicat marelui pianist şi compozitor român, în interpretarea violonistului francez Virgil Boutellis-Taft și a pianistei Angela Drăghicescu.  Evenimentul va fi  completat de expoziţia “Corneliu Gheorghiu – sufletul pianului” şi va avea loc joi, 26 ianuarie, ora 20:30, la Centrul cultural Espace Senghor din Bruxelles.

”Dinu Lipatti (1917-1950) a fost nu numai un pianist de geniu, dar şi un compozitor ale cărui lucrări ocupă, cu mare cinste, un loc deosebit în istoria muzicii româneşti. Continuator al stilului enescian, Dinu Lipatti a fost o prezenţă meteorică în arta muzicală universală şi românească şi o prezenţă umană uimitoare. Ne face o deosebită plăcere să cinstim amintirea lui Dinu Lipatti în acest recital care, chiar şi după 100 de ani de la naşterea sa, este una legendară şi incredibil de vie şi de luminoasă”, declară cei doi artişti pentru ICR Bruxelles.  

Angela Drăghicescu şi Virgil Boutellis-Taft vor interpreta, în premieră, la Bruxelles, „Sonatina pentru pian şi vioară, op. 1” compusă de Lipatti în 1933. Piesa conţine elemente neoclasice şi neobaroce şi reprezintă un model de expresivitate şi de măiestrie în arta compoziţiei. Programul recitalului mai cuprinde „Nocturnă în fa diez minor, op. 6” de Lipatti, precum şi cele mai frumoase lucrări de George Enescu și Béla Bartók care pun în valoare folclorul muzical românesc.

Absolventă a şcolii doctorale în cadrul Universităţii de Muzică din Texas, Angela Drăghicescu (pian) este lector universitar la Universitatea Puget Sound din Seattle (Statele Unite). Pianista are o bogată activitate concertistică susţinând nenumărate recitaluri pe scene internaţionale în programe ce acoperă repertoriul clasic, modern şi contemporan. Pe 3 martie 2017, Angela Drăghicescu revine pe prestigioasa scenă de la Carnegie Hall după ce a debutat pe această scenă pe 9 iulie 2016.

După masteratul de la Colegiul Regal de Muzică din Londra, Virgil Boutellis-Taft (vioară) şi-a continuat studiile postdoctorale la Universitatea din Tel Aviv. Repertoriul violonistului francez cuprinde creaţii de Bach, Beethoven, Mozart, Tchaikovsky şi alţi compozitori. Virgil Boutellis-Taft susţine concerte solo şi de cameră în Europa şi în Statele Unite, iar din 2016 colaborează cu Angela Drăghicescu în cadrul proiectului Romanian Music through Centuries care promovează muzica şi cultura românească în marile capitale europene.

Expoziţia „Corneliu Gheorghiu – sufletul pianului” pune în lumină cariera artistică şi talentul maestrului Corneliu Gheorghiu (n.1924), care au fost prefigurate de Enescu şi încurajate de Lipatti. 10 panouri foto-documentare prezintă debutul maestrului în activitatea concertistică la vârsta de 6 ani, perioada studiilor muzicale, premiile obţinute, concertele susţinute, în premieră, la Ateneul Român din Bucureşti (1936) şi la Teatrul Champs-Élysées din Paris precum şi colaborările cu mari muzicieni ai scenei internaţionale. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional “George Enescu” din Bucureşti.

Articolul precedentGOODBYE MR. OBAMA!
Articolul următorUMANISMUL, UN PROGRAM INFINIT” DE LA FILOZOFIA CULTURII LA CRIZA SUPRAVIEŢUIRII
Mădălina Corina Diaconu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com