Președintele Emil Constantinescu la ediția 200 a Cafenelei critice

0
12
 Comunicatul de presă reamintește că pe 17 noiembrie, 2016, s-au împlinit 20 de ani de când o majoritate a electoratului l-a ales ca preşedinte al României pe Emil Constantinescu. La Târgul de carte „Gaudeamus”, 2016, a fost lansată o carte care reconstituie desfăşurarea mandatului lui Emil Constantinescu, decisiv pentru reorientarea geo-politică a ţării noastre şi pentru integrarea ei         euro-atlantică: Preţul demnităţii. O istorie altfel de Laura Ganea (editată la RAO). Cartea a putut fi găsită și în Club A, în seara de 18 ianuarie.
     La 20 de ani de la victoria în alegeri, preşedintele Emil Constantinescu a fost prezent la Cafeneaua critică din 18 ianuarie, 2017 (amfitrion Ion Bogdan Lefter, sărbătorindu-se cu un invitat de excepție ediția 200-a din seria a doua a Cafenelei critice), unde invitatul a făcut referiri la viaţa şi la cariera sa publică. In lipsa unui reportofon (nu venisem să luăm interviuri sau declarații) vom selecta doar câteva momente relevante din cadrul acestei intâlniri extrem de interesante a fostului șef de stat cu opinia publica (personalități culturale și artistice, studenți, jurnaliști etc.). Inainte de a ne referi la câteva secvente din ,,filmul serii’’ de 18 ianuarie, am dori să subliniem încă o dată (dacă mai era necesar) efortul uriaș și risipa de inteligență și generozitate a criticului și Profesorului universitar dr. Ion Bogdan Lefter pentru a asigura derularea a 200 de ediții din seria noua a Cafenelei critice.
    Spre deosebire de alte ediții, amfitrionul nu a prea avut șansa (deși se pregătise) să adreseze multe întrebări fiindcă demersul invitatului a fost atât de dens și captivant încât părea să acopere aproape „întregul spectru al întrebărilor posibile” (chiar să și devanseze sau/și să includă și „răspunsurile anticipat-neanticipate”). Ion Bogdan Lefter nu a avut cum să adreseze prea multe întrebări și fiindcă – în calitate de amfitrion desăvârșit – a vrut să dea șansa cât mai multor participanți să adreseze și ei întrebări. Astfel am beneficiat și noi de posibilitatea de a obține – după zeci de ani – dezvăluiri legate de proiectata statuie a lui Eminescu din Bucovina de nord (Ucraina), de relaționarea invitatului față de diferite arte, dar nu au fost ocolite, evident, nici referirile la viața social-politică din perioada mandatului său.
     În concluzie putem afirma că sărbătorirea ediției 200 din seria a doua a Cafenelei critice s-a făcut prin prezența unui invitat de excepție, sărbătorire care s-a încheiat – cum era și firesc – cu un pahar de șampanie. Nu am putea omite din aceste însemnări mărturisirea de final a unui student, care a afirmat că intervențiile invitatului de marcă din acea seară de 18 ianuarie l-au determinat să își schimbe opțiunile în favoarea ex-președintelui Emil Constantinescu (în sensul unor apariții mai dese în spațiul public al acestuia militând și demersul liderului unui post de radio privat din Deva). Singura întrebare care se pune acum, după această manifestare de excepție (și care frământă opinia publică ce participă de regulă în serile de miercuri la ceea ce se întâmplă în Club A), este când va reuși Ion Bogdan Lefter să îl invite și pe președintele Donald Trump: în timpul sau după încheierea mandatului său la Casa Albă?
Articolul precedentTHE DEEP SOUND OF MARAMUREȘ
Articolul următorPremiera filmului documentar The Hunt for Transylvanian Gold
Ioan Iacob
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com