TRUMP TOWER POWER

0
12
SĂ MAI FACEM PUȚINĂ „MIȘCARE”. La drept vorbind, o demonstrație a femeilor este ceva ce ține de eleganță și nonviolență, nu ca acele acte de vandalism la care s-au dedat grupurile organizate de mascați și machiați în capitala lumii, Washington. Cu căciulițe roz, ca niște prezervative, în plin weekend, tinerele care n-au rufe de spălat, copii de hrănit și mâncare de gătit de pe întreaga planetă au plănuit un marș. Și nu le-a spus nimeni MARȘ ACASĂ! Mișcarea feministă s-a globalizat, iar Trump Inauguration n-a fost decât un pretext. O replică a MATRIARHATULUI.
Dar să nu luăm lucrurile chiar așa ușor. Perspectiva alegerii doamnei Clinton, prefăcându-se în cioburi, sensibilitatea feminină a luat faptul ca pe un afront. A urmat și mirabila apariție a întregii familii, cu o revărsare de păr blond, cu superbe doamne înalte și frumoase, înconjurate de copii drăguți. Asta nu se poate ierta, așa ceva nu trebuie să existe. Prea multă lume albă la căsuța albă. Președintele ales a făcut referiri, în discursurile sale, la minorități, care s-au simțit discriminate, cu toate că, la urma urmei, mi-amintesc multe evenimente în care cei discriminați au fost tocmai albii. Toată lumea se simte discriminată.
CE NE FACEM CU AMERICANII? Comentatori isteți din provincia moldo-valahă s-au arătat deosebit de preocupați de nivelul de trai al americanilor. Dacă se aduc înapoi industriile relocate în Asia de inconștienții democrați și democriți și cetățenii SUA vor reveni la locurile lor de muncă, înstrăinate de ObamaMama, produsele lor vor fi mai scumpe. Nu și pentru buzunarele americanilor, care, câștigând mai mult, nu vor avea probleme. Chinezăriile ieftine, cam tot ce se aduce din Asia reprezintă mărfuri  de o calitate îndoielnică, în cea mai mare parte. Le-am experimentat personal, cumpărându-le din magazinele californiene, destinate unor nou veniți, care nu prea au nimic. Da, să aducă fabricile înapoi. Am văzut doar în San Francisco Bay Area clădirile și locurile de parcare golite. Acolo unde au lucrat oameni care au fost concediați, de care este imposibil ca Obama să nu fi știut. Câteva mărci de automobile germane se fac în SUA și se fac bine, la fel cu cele americane. Trump vrea ca tot ce este american, de la blugi, bascheți, la electronice și IT să se facă în America. Foarte bine. Că vor fi mai scumpe, lasă că și americanii, dacă vor avea de lucru, vor avea și bani destui.
Dacă am face o nefericită comparație cu România? Mărfurile realizate în țară sunt mai scumpe decât cele din import. Și degeaba se spune că importurile din Uniunea Europeană, mai ieftine, nu ar fi și mai bune. Sunt categoric mai bune și decât să umblăm cu propaganda și naționalismul lozincilor „cumpărați numai de la români, ca să stimulați economia”, cu părere de rău, nu vom cumpăra produsele românești mai scumpe și mai proaste.
CE-I ÎN GUȘĂ ȘI-N CĂPUȘĂ. RealitateaTv se postează net împotriva lui Trump. Insignifiantul comentator Cosmin Gușă consideră că Donald Trump nu e un bun intelectual și nu iubește cărțile. Păi, vorba lui Cărtărescu, „de ce iubim cărțile?”, că tot nu aduc nimic. Trump este un mercantil. Dacă Gușă ar fi enumerat sky-scraperii acestui „agent imobiliar”, nu i-ar fi fost destul o emisiune. Dar lasă românii în ignoranța lor, de ce să știe ei de fantasticele clădiri ale miliardarului? Ei trebuie să știe că doar că președintele SUA nu citește. Probabil că Obama citea prea mult, s-o fi născut și poet, ca românul, că de aia a ajuns America astfel. Aceeași emisiune a redactorului responsabil cu ambasadorii, deosebit de trist, îl abordează pe Costin Georgescu care e și el disperat că România trebuie să plătească pentru că-i e-n NATO, iar Trump nu mai vrea să facă pomeni. Așa că ne trebuie o „armată mare și puternică”. Nu, nu o ECONOMIE puternică, ci armată, ca să ne apărăm de ruși. Care degeaba declară că nu vor să ne atace, să cucerească o vacă slabă ca România. Să se-ncarce cu ea în viitoarea Uniune Sovietică. De cine ne tot apărăm? Mai bine ne-am apăra de noi înșine. Război cu Rusia nu se face, dar între „palate”, yes. Disperat moderatorul, plin de ură Georgescu se întreabă de ce vor să se întâlnească Putin cu Trump taman la Budapesta? Ce țară mai e și Ungaria „aia”? Păi, vă spun eu. Un american, chiar dacă vine la București, tot la Budapesta se crede. Pentru că România nu reprezintă nimic, iar capitala ei poate fi și la Focșani, tot aia e. O, dar se pare că Trump ar fi vrut să cumpere singurul lucru vandabil, Casa Poporului, dar statul român n-a fost de acord. Atunci ce pretenții să mai avem. Nu ne trebuie americani, ci doar banii lor, politică de Titulescu. La Budapesta premier este Orban, o personalitate distinctă în lumea de azi, care știe ce vrea pentru poporul lui. Noi nu prea vrem nimic pentru românii din afară, nici pentru cei dinlăuntrul fruntariilor. Budapesta este unul dintre orașele de referință ale lumii. N-avem decât să fim invidioși și să pocnim de ură.
N-A FOST ANTI-TRUMP. Marșul de la Washington nu a fost un protest anti-Trump direct. Totuși, Organizaţia #DisruptJ20 a anunţat  planurile de a-i zdruncina ceremonia de depunere a jurământului lui Trump.
Destul, momentan, cu vizionarea canalului CNN. FoxNews a intrat în posesia unei înregistrări audio, realizată de Trevor Loudon de la Capital Research Center,  a unei întâlniri DisruptJ20 de pe 8 ianuarie dintr-o biserică din Washington, ce stă mărturie a „boicotului” planificat de respectiva grupare. Înregistrarea audio pare a surprinde o FEMEIE, membră a respectivei organizaţii, care detaliază planurile de a „face tot posibilul pentru a încerca să oprim oamenii să ajungă la inaugurare”. “O să le distrugem petrecerea”. “Vom realiza blocaje”. “Vom bloca punctele de control din zonele de securitate dar şi drumurile şi alte modalităţi de transport din oraş”. Un alt protest e  organizat de gruparea  ANSWER, for Act Now to Stop War & End Racism.  „Protest la Inaugurare: Ridică-te împotriva lui Trump, a războiului, a rasismului şi a inegalităţii.” O grupare pro-Clinton, intitulată “RoaRR 4 Hillary” plănuia un protest format dintr-un milion de femei.
OANA BĂLUȚĂ. RO. „Mișcarea este una deosebit de importantă pentru drepturile femeilor la nivel global”, spune activista feministă Oana Băluță, „deoarece conturează patru piloni de interes la nivelul politicilor internaționale: sănătatea, securitatea economică, siguranța și reprezentarea.”
Este Marșul Global al Femeilor o mișcare anti-Trump? Nu. „Totuşi, marşul reprezintă o mișcare pentru promovarea egalității de gen, a drepturilor femeilor şi a drepturilor omului indiferent de etnie, gen, orientare sexuală sau religie, este un mesaj trimis noii Administrații că „drepturile femeilor sunt drepturile omului”. NOI, FEMEILE DEMOCRATE…, suna, pe vremuri un slogan prin părțile noastre.
Fraza „drepturile femeilor sunt drepturile omului” îi aparține lui Hillary Clinton, care a spus aceste cuvinte într-un discurs pe care l-a susținut în 1995 la Beijing. Un loc bine ales. Acest lucru este cu atât mai valabil cu cât vorbim despre femei de culoare, femei queer și trans sau femei care fac parte din alte gupuri vulnerabile. Pentru aceste categorii de femei, promisiunile făcute de Trump în campanie sau pozițiile adoptate în anumite chestiuni precum cea privind drepturile reproductive sunt un adevărat coșmar.
„Retorica alegerilor trecute a jignit, demonizat și ne-a amenințat pe mulți dintre noi: imigranți, musulmani și persoane de alte confesiuni, persoane din comunitatea LGBTQIA, amerindieni, persoane de culoare, persoane cu dizabilități și supraviețuitoare ale abuzurilor sexuale. În bunul spirit al democrației și în onoarea pionierilor drepturilor omului, drepturile femeilor sunt drepturile omului”, au transmis organizatoarele Marșului Femeilor din Washington.
 Oana Băluță a explicat că marşul global al femeilor reprezintă o şansă de mobilizare transnaţională a femeilor pentru egalitatea de gen, în contextul în care există o ameninţare globală asupra drepturilor femeilor. Această acțiune arată că “femeile nu au de gând să renunțe la drepturile lor în ciuda creșterii conservatorismului social și moral și că pentru apărarea drepturilor lor este posibilă solidarizarea transnațională”. (Și transsexuală. Ce atâta „gen”, asta e gramatică. Se spune corect „sex”. Sau e prea „sexist”, ca Trump?)
“Cred că transmite nişte mesaje statelor naţionale, partidelor politice, politicienilor şi tuturor care au iniţiative de a restricţiona drepturile femeilor. Mișcarea mai reflectă capacitatea de reacție, construcție și mobilizare grassroots.  A transmis deja nişte mesaje unor organizaţii internaţionale precum ONU, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană legate de importanţa egalităţii de gen. Cei patru piloni pe care se sprijină această mişcare: sănătatea, securitatea economică, siguranţa şi reprezentarea, au mobilizat deja ONG-uri, asociaţii  şi grupuri informale din varii state şi deşi au fost construite politici publice, acestea sunt totuşi deficitare”, Oana Băluţă a amintit şi de mobilizarea transnaţională şi solidaritatea cu femeile poloneze, atunci când s-a încercat interzicerea întreruperilor de sarcină. (Ah, asta era! N.n.). Activista feministă a atras atenţia că şi în România, Coaliţia pentru Familie are în statutul său intervenţii asupra acestui subiect. „Îşi asumă intersecţionalitatea, identitatea diversă a femeilor, dar atenţie, a fost nevoie de un proces, de un întreg demers de-a lungul unor decenii pentru a se recunoaşte diversitatea femeilor. Este un pas spre incluziune.”
CINE-O FI „BUNICA DIN HAWAII”? Totul a pornit de o „bunică din Hawaii”, care după victoria lui Donald Trump în alegeri, și-a invitat 40 de prieteni să pornească într-un marș de protest alături de ea în Washington. (Oare nu și fostul președinte Barack Obama s-a născut în Hawaii? O fi având legături cu această „bunicuță” sau totul e o teorie a conspirației? N.n.). Prietenii ei și-au invitat la rândul lor prietenii și ideea s-a viralizat pe rețelele de socializarea concretizându-se în Marșul Femeilor din Washington. Manifestaţiei din Washington i s-au alăturat apoi 65 de ţări, foarte diverse. În continuare, este recunoscută moştenirea lăsată de mișcarea sufragetelor și a aboliționiștilor şi agenda comună cu alte mişcări civice precum: Civil Rights Movement, mișcarea feministă, American Indian Movement, Occupy Wall Street, Marriage Equality și Black Lives Matter.
Bunica din Hawaii a dat drumul, oare, la sute de marşuri  în 66 de ţări din toată lumea? (Cine spune că nu există o mare putere a femeilor?). Printre aceste ţări se numără state care sunt exemple în chestiuni precum drepturile femeilor şi egalitatea de gen, respectiv ţările nordice din Europa, dar şi ţări unde se încearcă restricţionarea drepturilor femeilor cum este Polonia, sau ţări cu un nivel ridicat al violenţei împotriva femeilor, precum Mexic, sau chiar ţări unde însăşi libertatea de mişcarea a femeilor este restricţionată, cum se întâmplă în Arabia Saudită, unde femeile au votat prima dată în Arabia Saudită. Tot recent şi-au câştigat dreptul de a conduce (o mașină, n.n.), după ce s-au filmat la volan şi au urcat („postat”, mai corect, n.n.) acele filmuleţe pe Youtube, şi chiar au fost trimise la închisoare pentru acest lucru”, a explicat Oana Băluţă.
 Donald Trump a anunţat deja că va retrage din fondurile Planned Parenthood, o organizaţie de planificare familială care oferă acces la contraceptive, screening pentru  întreruperi de sarcini. De asemenea, noul preşedinte al SUA a declarat în numeroase rânduri că nu crede în încălzirea globală şi că totul este o “păcăleală” pusă la cale de China. Sună haios, dar eu îl cred.
ROMÂNII MERG PE STRADA „WASHINGTON”. România nu s-a  alăturat marşului global al femeilor. Există însă o acţiune de solidaritate. Femeile din Bucureşti sunt îndemnate să meargă pe strada Washington din Capitală şi să meargă de la un capăt la altul, iar apoi pozele să le pună pe reţelele de socializare. Că pentru SUA nu se acordă vize așa ușor. Poate dacă domnii Dragnea și premierul său, care au văzut ceva din SUA, intervin pe lângă ambasada americană (cea nouă, trumpistă) să permită demonstrantelor feministe ale doamnei Oana Băluță să meargă la Washington pentru un marș contra-Trump sau pro-Trump, ca și după cuvenitele cumpărături. PSD ar trebui să încerce asta pentru votantele lui.
Articolul precedentArtistul, Cercetătorul și Străinul
Articolul următorDespre ELEGANȚĂ
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.