FEMEISTUL PAKISTANEZ DETESTĂ PENSIONARII

0
18
International Monetary FUND l-a numit pe un oarecare cetățean pakistanez, Reza Baqir, în funcţia de şef al misiunii pentru România, în locul Andreei Schaechter. Asiaticii au grijă de noi.
Am mai întâlnit acest prenume, REZA, pe vremea anterioară ayatolahilor iranieni, în persoana șahinșahului americanofil Mohammad Reza Pahlevi Ariamehr. Tot americanofil (dar nu cetățean american ci PAKISTANEZ) este acest tânăr de culoare, cu o puternică înclinație împotriva vârstei senioriale, după cum s-a văzut în capitala României. Reza le-a dat una în fREZA guvernanților, atingând și una dintre corzile sensibile ale societății românești.
Cetăţeanul pakistanez REZA Baqir, înainte de a se ocupa de țara noastră a lucrat la Divizia Datorii  la conturarea/capturarea datoriilor fiscale în perioadele de criză din Cipru, Gana, Grecia, Jamaica, Ucraina. Tot țări una și una.
Noul şef al misiunii FMI în România, misionarul, are un doctorat în economie obţinut la University of California din Berkeley şi a absolvit Harvard University, se mai arată în informarea FMI. Deloc impresionant, căci am mai văzut „absolvenți„ ai acelor instituții, care emit niște certificate cum că ai trecut pe acolo sau ai audiat vreun curs. Cunosc bine Berkeley, e o universitate de stat pentru cei săraci, în Bay Area. Dacă trecea pe la Leland Stanford, da era altceva.
Puțini tineri români știu că părintele sistemului public de pensii este  unificatorul Germaniei, Bismarck. Nu am inventat noi cotizarea timp de o viață, după care, firesc, generația viitoare îi susține pe seniori, cotizând la rândul ei. Vârsta de pensionare de 62 de ani, doar pentru barbati, deoarece pe vremea aceea femeile nu erau angajate, a fost stabilită tot de Bismarck, personal. Se spune că a cerut o analiză privind speranța de viață. „60 de ani.  Bine”, ar fi spus Bismarck, “Atunci îi scoatem la pensie la 62 de ani, ca să nu mai apuce niciunul și să rămânem noi cu toti banii”.
Numărul mediu de pensionari a scăzut în România cu 6.000 persoane în ultimul trimestru al anului trecut față de precedentele trei luni. Numărul de pensionari a scăzut în ultimul an cu 44.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Așadar, seniorii își fac datoria. Centenarul Quintus e unul sungur…
Așadar, Fondul estimează că majorările de salarii deja realizate şi care încă urmează a fi făcute vor avea un impact net de 2,1% din PIB) între 2017-2020. Comisia Europeană are grijă cum îşi cheltuie banii România, mare becher Baqir ăsta.
“Vrem să vă arătăm nişte calcule, care sunt nişte calcule (calculele sunt calcule, evident, n.n.) ilustrative care arată impactul asupra deficitului bugetar dacă vor fi adoptate toate măsurile anunţate înainte de alegeri. Dacă toate măsurile din programul de guvernare vor fi adoptate, deficitul bugetar al României va ajunge în acest an la 3,7% …” Ei și? Treaba noastră…
Reza FMI a declarat că un deficit mai mare nu ar fi o problemă, însă dacă măsurile ce au dus la majorarea acestuia nu sunt de bună calitate…(Cum adică „calitate„?). Baqir a precizat că există patru măsuri pe care Guvernul le-ar putea lua pentru reducerea deficitului. Primul ar fi creşterea eficienţei cheltuielilor, cel de-al doilea se referă la valorificarea fondurilor europene şi trecerea de la cheltuieli din fonduri domestice la fonduri europene, cel de-al treilea se referă la accelerarea reformei fiscale la ANAF, prin colectarea mai mare a veniturilor potenţiale, IAR CEL MAI IMPORTANT AR FI AMÂNAREA MĂRIRII PUNCTULUI DE PENSIE de la 1 iulie. Așa voia și Churchill, să dea atacul la „burta moale a crocodilului”. Guvernanții au acum un bun prilej să spună neajutoraților că el a vrut, dar străinii de FMI s-au opus.
Lovitură în plexul unei categorii defavorizate. Consternare, uluire și o mare ceață și o mare tăcere ulterioară pe acest subiect. Orice se poate, pensii nu se poate. Evident că toată lumea și-a dat seama de politica așa-zis social-democrată, a darurilor postelectorale. Care, desigur nu sunt daruri, orice regim, nu doar PSD ar fi trebuit să lucreze puternic la actul de justiție față de seniorii-cotizanți, care nu-și revendică decât drepturile pentru care au trudit o viață. Bucălații și rotofeii actualelor generații se ofuscă pe la televiziuni spunând/plângându-se că încă sunt prea mulți pensionari. Dar că în ziua în care „vine poștașul” se bucură întreaga familie, că sunt numeroase cazuri în care tineri șomeri se duc iute la cumpărături cu banii proaspăt veniți ai „babacului”, că pensionarii nu cumpără doar medicamente, ci hrană și îmbrăcăminte pentru nepoți, cine mai ține cont?
Trebuie neapărat puși primarii la îngrășat? Pătura celor peste măsură de bogați crește pe zi ce trece, direct proporțional cu dispariția din lume a celor în vârstă. Nu găsește nici pakistanezul alte soluții? Pe de altă parte sar românașii din izmene, nu, nu ne mai îndatorăm ca să plătim pe aiștia, nu ne trebie FMI, ce, să plătească copiii noștri datoria externă și eternă?
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat DOAR că delegaţia FMI i-a prezentat în cadrul întâlnirii de joi o serie de „îngrijorări bine motivate” în urma misiunii de evaluare şi şi-a exprimat speranţa că Executivul va ţine cont de ele, adică, pe românește, va mai tăia câte ceva. (INCLUSIV DIN PUNCTUL DE PENSIE, DOMNULE IOHANNIS? Atunci dați-mi voie să mă retrag…) „Recunosc că discuţiile au fost într-o tonalitate foarte sobră (se vedea pe freza lui Reza, n.n.) şi delegaţia FMI mi-a prezentat câteva îngrijorări bine motivate. Ei sunt la sfârşitul misiunii de evaluare şi mi-au spus că aceleaşi lucruri le-au transmis şi premierului şi ministrului de Finanţe. Eu sper foarte mult că se va ţine cont de aceste chestiunii”. Luptă politică anti-PSD, înțeleg, dar în afară de aceste generalități, poate am fi așteptat o opinie.
„Informațiile noastre la acest moment se bazează pe ceea ce s-a inclus cu privire la anul 2018 în bugetul anului 2017 și pe efectele unor politici care sunt deja luate în considerare, cum ar fi majorarea punctului de pensie (iarăși aceeași chestie, n.n.) care trebuie să intre în vigoare în cursul acestui an”, a spus Baqir. OBSESIE BOLNAVĂ. Laolaltă cu niște prostii, naivități infantile, pe care sunt convins că nu le-a învățat la Harvard, ci mai degrabă în Pakistanul natal: „E uşor să cobori taxele, dar e foarte greu să le creşti.  La fel, e mai uşor să creşti salariile decât să le reduci.” Ei, zău, Băsescu&Boc în persoană. E ușor ce e ușor, dar e greu ceea ce e greu. Înțelepciune asiatică, budhism curat.
Presa noastră îi acordă lui Baqir o gură de aer informând, spre revolta populației active, că „ raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi a rămas la 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajaţi activi susţin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul. În timp ce în Bucureşti sunt cinci pensionari la zece salariaţi, în judeţul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariaţi. ”
Comentarii online: „Da, oamenii au cotizat “atunci”, dar pensiile se plătesc “acum”. Iar “acum” la 10 salariaţi sunt 9 pensionari, ceea ce este o imposibilitate aritmetică”. „Pai tocmai aici este problema. Statul nu are voie sa toace banii de “atunci” si sa plateasca din banii de “acum”. Pentru ca daca un cotizant plateste, sa zicem 40 de ani x 12 luni x 100 de lei = 48.000 lei  in 40 de ani cu dobanda de 5% pe ani suma se dubleaza la fiecare 10 ani (aproximativ), deci la pensie se strange un fond de ca. 200.000 lei. Cu 1.000 de lei pensie lunara se poate trai 200 de luni = 16,66 de ani, adica pana la varsta de 80 de ani.”
„Pensionarii de azi au muncit in tinerete si au platit din munca lor pensiile celor batrani din timpul lor Acum guvernul imprumuta miliarde de euro din exterior bani ce vor fi returnati cu dobanda de copii si nepotii generatiei actuale Nu facem decat sa rostogolim datoria. ”
„Bănuiesc că au început să dea colţu, ăia cu pensii speciale. Au o mare grijă, cum să cheltuie acele pensii sfidătoare şi neruşinate ! ” „Numărul de pensionari a scăzut în ultimul ani” Hopa! S-a dat drumul la cianură? Sau ”a ieșit” ceva mai eficient? ”
Stați pe loc, tineri domni. Ministrulul Finanţelor declara, pe 15 martie, că Guvernul e gata să reducă din cheltuieli, dacă este nevoie.
Nu va ieși nimeni să demonstreze pentru drepturile pensionarilor. La Timișoara, o tânără demonstrantă, acum două săptămâni, chestionată de un reporter, spunea clar că se află pe stradă din motive de susținere a „moralei”, că n-are nevoie de banii PSD-ului. Sigur că banii ceruți de toată lumea nu sunt cotizațiile pesedeilor, ci „banii poporului”. Sigur că tânăra domniță, dacă vrea la coafor, bagă mâna în buzunarul bunicului.
Articolul precedentGalbenul solar al lui VAN GOGH
Articolul următorPROSTIA bate la ușa agresivității
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.