La 9 aprilie 1915, A CĂZUT O FRUNZĂ-N CALEA TA

0
223

Constantin Drăghici, cel care a cântat melodia cu titlul de mai sus, a fost unul dintre cele mai mari staruri ale muzicii româneşti din anii’60, perioadă în care a lansat o mulţime discuri şi melodii de neuitat. Superbii ani ’60, au revoluţionat întreaga lume, iar România nu a făcut excepţie de la regulă.A fost o perioadă dominată de The Beatles, de Elvis, de Brigitte Bardot, de mişcarea Hippie, de şlagărele lansate la Festivalul de la San Remo, de cuplul Elizabeth Taylor-Richard Burton, de fustele mini, de spargerea tabuurilor, de curentul free cinema şi, mai ales, de cultura pop! Aceştia au fost anii în care s-au pus bazele divertismentului modern.

Printre artiştii români din acea perioadă se numărau: Aurelian Andreescu, Doina Badea, Graţiela Ghiţu, Luigi Ionescu, Alexandru Jula, Ana Lăcătuşu, Gigi Marga, Luky Marinescu, Roxana Matei, Ionel Miron, Aida Moga, Jean Păunescu, Margareta Pâslaru, Marina Voica. Puțin mai târziu. mai precis în perioada 1964-1968, au mai apărut Anda Călugăreanu, Sergiu Cioiu, Mihaela Mihai, Dan Spătaru, Pompilia Stoian, Aura Urziceanu sau Constantin Drăghici – singurul artist român care a cântat pe Broadway-New York și în Los Angeles, după ce a fugit din țară, în 1982. Peste opt ani a revenit în România, dar dorul de ducă în lumea liberă l-a făcut să se stabilească în Germania (1992-1995) și în SUA.

Regretul plecării sale și pierderea locului în istoria muzicală a României l-au făcut să declare: ”Sunt sigur că cei care aleg să plece din țară o fac doar să câștige niște bani, dar mulțumirea sufletească nu o au. Eu am stat 30 de ani afară, ani pe care i-am simțit din greu. Nu poți trăi trăi până la sfârșit acolo, ceva lipsește. Prin plecarea mea, pierdusem un loc al meu și oriunde m-am dus, acest loc al meu nu-l mai aveam. Acolo locurile sunt ocupate. Pe lângă acest loc pierdut, mai pierdusem și poziția socială. Aici mai aveam multe de realizat, începusem să compun, dar…am plecat. Din clipa aceea, totul s-a rupt…”

Iar noi, românii iubitori de muzică bună, am rămas cu amintirea lui Constantin Drăghici, cele mai cunoscute și îndrăgite melodii ale lui fiind: A căzut o frunză-n calea ta, Mandoline, mandoline, Am adunat în gând trandafirii ș.a.

Acum, o bună parte dintre cei amintiți mai sus ne-a parăsit lasând în urmă amintirea si hiturile lor. Pe 9 aprilie 2015, s- a retras în ceruri si Constantin Drăghici. Avea doar 83 de ani. Nu am să uit însă niciodată întâlnirea cu El, în casa unui prieten comun din Brazi (în foto), întâlnire care m-a impresionat profund. Nu-și arăta vârsta, era ancorat în realitate, citea presa, urmărea emisiuni la Tv și era foarte activ pe faceboook. Avea mereu alături pe soția lui, doamna Olimpia, o ploieșteancă frumoasă și distinsă; o familie veselă, mereu încojurată de prieteni.

Articolul precedentMelodia Străveche a Naturii
Articolul următorROMANIA 10
Ioan Popescu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com