Ospitalitatea arizoniană şi adepţii săi

0
5

În data de 14 iulie 2010, Ken Cuccinelli s-a alăturat moţiunii depuse de opt state americane, prin care se susţine legea imigraţiei, în vigoare în Arizona. În data de 2 august 2010, Procurorul General al statului Virginia, Ken Cuccinelli, a finalizat dezbaterea naţională asupra legii din Arizona a imigraţiei, declarând că legea se va aplica şi în statul Virginia. Această decizie extinde drepturile ofiţerilor de poliţie de a pune la îndoială statutul de imigrant al unei persoane şi de a opri în trafic pe oricine, pentru a-i verifica statutul.

 

Cuccinelli a subliniat că rasa sau etnia nu ar trebui să fie un factor care să influenţeze punerea în aplicare a legii imigraţiei în varianta Arizona, dar o anchetă ulterioară pe această temă este necesară. Aspectul rasial şi discriminatoriu al legii din Arizona i-a determinat pe o parte dintre cetăţenii Virginiei să fie rezervaţi sau să-şi menţină ferm poziţia de opozanţi ai legii.

„Cu toate acestea, în termenii emigraţiei, mi se pare puţin probabil că rasa şi originea etnică vor înceta vreodată să fie un factor în decizia poliţiştilor de a opri o persoană pe stradă şi a cere acesteia să demonstreze legalitatea şederii sale în SUA” – a declarat Cuccinelli, pentru postul de televiziune CBS News, în data de 6 august 2010.

Având în vedere convingerile procurorului general de Virginia şi rezonanţa italiană a numelui său, sunt curioasă ce ar răspunde el poliţiei, dacă ar fi interogat pe stradă despre propriul său statut în SUA.

Mulţi cetăţeni americani nativi sau naturalizaţi în Virginia consideră această lege o intruziune în viaţa lor privată. Aplicarea „ospitalităţii” arizoniene în statul Virginia echivalează cu naşterea unui nou stat fascist în SUA.

La începutul acestui an, acelaşi Cuccinelli a cerut liderilor Senatului American să nu folosească sistemul clasic de vot (admis – respins) pentru a-şi exprima alegerea privind legea sistemului public de sănătate, înainte de a fi luate în calcul şi opţiunile cetăţenilor care i-au ales. Ulterior, legea sănătăţii a trecut în Camera Reprezentanţilor, cu un vot regular.

Cum de n-a sesizat procurorul general al Virginiei că legea imigraţiei şi drepturile civile ale cetăţenilor sunt la fel de importante ca şi sănătatea? Imigraţia ilegală este o problemă importantă a guvernului federal, guvern care lasă impresia că şi-a abrogat responsabilităţile în această privinţă şi nu este capabil să găsească o soluţie funcţională. Vânătoarea de imigranţi pare opţiunea la îndemână, comună tuturor guvernărilor democrate din SUA.

În aceste condiţii, este de înţeles că autorităţile locale şi statale încearcă să rezolve singure problema, de altfel gravă şi cu un impact direct asupra siguranţei statului şi a cetăţenilor săi legali. Cu toate acestea, orice acţiune care urmăreşte să instituie măsuri federale severe ar trebui să provină de la Camera Reprezentanţilor şi Senat şi nu din biroul procurorului general de Virginia. Este o ruşine că statul Virginia, eminamente republican, adoptă măsuri generate de opţiunile personale ale procurorului său general, în timp ce legea imigraţiei zace în sertare la Camera Reprezentanţilor.

Să nu uităm că deciziile unei singure persoane pot fi documente instructive, dar sunt subiective şi nu au putere de lege, pentru că nu reprezintă voinţa unei naţiuni şi Constituţia. Având în vedere încălcările flagrante ale libertăţii şi drepturilor civile ale cetăţenilor, „Legea Arizona” completată cu „Recomandarea Virginia” este o ruşine naţională. Avizul favorabil al lui Cuccinelli privind aceste măsuri represive şi discriminatorii este prematură şi abordează chestiuni juridice care depăşesc atribuţiile unui procuror general, ele fiind de competenţa Adunării Generale.

Sperăm că autorităţile statului Virginia se vor gândi bine înainte de a pune în aplicare politica fascistă de interogare a statutului de imigrant, în mijlocul străzii, în timpul opririlor de rutină, din trafic.

Nimeni nu pune sub semnul întrebării necesitatea de a reglementa şi legifera sistemul american de imigrare. Cu toate acestea, decizia unilaterală a procurorului general Ken Cuccinelli de a transforma statul Virginia într-un stat dictatorial-poliţienesc devine o problemă de interes general, iar rezolvarea este de competenţa guvernului federal. Să nu uităm că acest guvern federal se află deja în litigiu cu statul Arizona, că este, în cel mai bun caz, prost informat şi, în cel mai rău caz, depăşit de situaţie.

Pe de altă parte, Senatul american a aprobat un proiect de lege care majorează semnificativ costul vizelor pentru muncitorii străini calificaţi din SUA, iar intrarea în vigoare a prevederilor acestei legi dă o lovitură puternică în special companiilor indiene din domeniul tehnologiei, care trimit anual în SUA mii de angajaţi, scrie Wall Street Journal. Aceste măsuri fac parte dintr-un proiect privind securitatea frontierelor, aprobat de senatori în seara zilei de 5 august, înainte de pauza parlamentară- relatează Wall Street Journal.

Conform documentului, companiile cu operaţiuni în SUA, care au peste 50% dintre angajaţi proveniţi din străinătate, trebuie să plătească pentru fiecare angajat străin, mai multe mii de dolari, sub formă de taxe de viză.

În concluzie, SUA trânteşte uşa în nasul cetăţenilor mapamondului, înăsprind drastic condiţiile de muncă şi imigrare, care oricum erau printre cele mai severe din întreaga lume.