Imaginativul lui Lucian Christian Hamsea asupra lumii: « Mirabila Fiinţă »

0
16

În « Mirabila Fiinţă », expoziţia de pictură ce va fi vernisată, miercuri, 5 iulie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov (Bd. Eroilor 29, parter), subiectele devin pur si simplu, dezvoltând o viaţă, o identitate şi o conştiinţă proprie, aparent independente de voinţa artistului, exprimate fiind prin mijloacele limbajului plastic, pictural. Nu putem vorbi despre o temă sau o idee de la care să fie dezvoltată prezenta expoziţie, ci despre o colecţie reprezentativă a unor imagini pline de forţă şi marcate de ductul caracteristic lui Hamsea, colecţie care devine propunere a unei noi realități. Preluând elemente ludice ale “Jocului cu mărgele de sticlă” de Herman Hesse, Hamsea conturează pictural « închipuirea vizibilă și ademenitoarea deschidere a porților lumii ideale», adăugându-i o nouă dimensiune.

 

Lucian Christian Hamsea, născut la Brașov in 1962, plecat ilegal în Occident cu câteva luni înainte de revoluție, a studiat pictura si sculptura la Academia de Belle Arte Nürnberg, a predat pictură şi studii de artă contemporană la Universitatea Erlangen-Nürnberg si la Academia Naționala de Arte Tbilisi, Georgia, al cărei profesor Honoris Causa este. Este co-fondator şi președinte al Academiei Luciana. Lucrările sale sunt in multe colecții publice, între care: Muzeele Vatican, Patrimoniul Național al României prin ambasadele şi consulatele României la Berlin, Sfântul Scaun, München și Accademia di Romania Roma, Muzeul Național Bruckenthal, Muzeul Național al Kârgâzstanului, colecția permanentă Kunsthalle Schweinfurth – Germania, şi în numeroase colecţii particulare din întreaga lume.

 

Vă invităm aşadar la vernisajul expoziţiei “MIRABILA FIINŢĂ” a pictorului, sculptorului şi graficianului Lucian Christian Hamsea, originar din Braşov, miercuri, 5 iulie 2017, ora 19.00. Expoziţia este organizată de Universitatea Transilvania din Braşov, Tiny Griffon Gallery din Nürnberg şi Primăria Municipiului Braşov. În deschiderea vernisajului, chitarista Helga Leea Cristescu va interpreta “Elegia” de Johann Kaspar Mertz.

 

Helga Leea Cristescu, elevă a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”, este laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de chitară clasică. A concertat, între altele, la Serile de Chitară şi Gala extraordinară a chitariştilor în afirmare respectiv la Stagiunea Muzicală „Iosif Sava”, Palatul Şuţu, 2015-2016, la Pleven Guitar Festival – 2016 şi la Recitalul Cameral „Tineri artişti şi măiestria lor” – 2017

 

Curator: Dr. Cristina Simion, Tiny Griffon Gallery Nürnberg

Expoziţia este deschisă în perioada: 5 iulie – 4 august, 2017