– Stimată Doamnă prof. univ.Lora Bostan, în primul rând aș dori să vă felicit pentru faptul că, în primăvara acestui an, vi s-a acordat titlul de profesor universitar, la catedra de filologie română și clasică, la Universitatea din Cernăuți. Este încununarea activității Dumneavoastră în câmp universitar, un semn al recunoașterii profesionalismului de care dați dovadă, dar și a contribuției pe care ați avut-o la formarea unui număr impresionant de studenți. Aș dori să vă pun câteva întrebări referitoare la perspectivele studierii filologiei române la Universitatea Națională Iuri Fedkovyci din Cernăuți. E cunoscut faptul că mulți absolvenți ai școlilor noastre au acordat o atenție deosebită în anii anteriori unor specializări precum Științele Economice și Dreptul, mai puțini tineri îndreptându-și pașii către studierea filologiei române. Care ar fi explicația acestui fapt?
– Într-adevăr, în ultimii ani a crescut considerabil interesul față de Științele Economice și Drept. Aceste domenii sunt necesare și actuale dar, în opinia noastră, nu mai puțin importantă este și studierea filologiei. În alegerea profesiei, tinerii trebuie să se orienteze nu numai către ceea ce este la ”modă”, ci și către domenii care să le asigure un loc de muncă. În privința aceasta, absolvenții catedrei noastre sunt chiar favorizați, deoarece pregătirea pe care o au le permite să-și desfășoare activitatea în diverse instituții de învățământ, mass-media (televiziune, radio, presa scrisă), în diverse organizații care presupun activitatea cu publicul, birouri de traducere. Având în vedere această situație, studenții noștri și-au găsit și își vor găsi întotdeauna cu ușurință un loc de muncă.
– Eu pot să confirm acest fapt, deoarece toți membrii familiei mele sunt absolvenții Catedrei de filologie română și clasică. Nu am regretat niciodată aceasta.
– Mulți dintre absolvenții noștri sunt cadre didactice, ziariști, scriitori, funcționari de stat, traducători și lista ar putea continua. Este greu de imaginat viața culturală a nordului Bucovinei fără contribuția absolvenților catedrei noastre, o instituție care are aceeași vârstă ca și Universitatea din Cernăuți, înființată în anul 1875. Această istorie seculară ne obligă să avem o atitudine responsabilă față de pregătirea noilor generații.
– Știm cu toții că anul acesta au fost introduse o serie de modificări considerabile în planurile de studii universitare. Ce ne puteți spune despre aceasta?
– În primul rând, au fost eliminate disciplinele care nu aveau nimic în comun cu pregătirea de specialitate, din domeniul filologic. Aceasta ne-a permis să oferim studenților posibilitatea de a studia limba engleză, începând din primul an de studii și continuând la masterat. Studenții mai au posibilitatea de a studia italiana (în anul III) și greaca (anul I), continuând în paralel să studieze limba străină pe care o cunosc din școală. Cunoașterea mai multor limbi străine reprezintă un avantaj enorm pentru absolvenții noștri. De asemenea, în planul de studii au fost introduse o serie de discipline care permit studenților să aprofundeze cunoștințele referitoare la tradițiile, la valorile culturii neamului nostru românesc.
– Știu că Universitatea din Cernăuți colaborează cu numeroase instituții de învățământ din România. Cum se reflectă aceasta asupra activității Catedrei de filologie română și clasică?
– Într-adevăr, catedra noastră este implicată în numeroase activități: organizarea unor conferințe științifice, participarea la diverse manifestări internaționale, lansări de carte ș.a. Studenții noștri au ocazia să asculte prelegerile unor renumiți profesori, cercetători științifici, scriitori, diplomați și reprezentanți ai diverselor instituții de stat din România. De asemenea, în fiecare vară studenții participă la Școala de vară organizată de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, dar și la activitățile din cadrul unor tabere de odihnă din România. Studenții noștri au avut posibilitatea să lucreze în bibliotecile din România, pregătindu-se pentru susținerea lucrărilor de licență și de master. În acest mod ei au ocazia să-și perfecționeze cunoștințele și să descopere noi valori ale culturii române. Datorită acestor relații de colaborare, cadrele didactice de la catedra noastră efectuează periodic stagii de perfecționare la universitățile din România, aceasta permițându-ne să fim la curent cu tot ceea ce este nou în lumea universitară.
– Cum se desfășoară procedura de admitere la Universitate? Ce trebuie să facă un tânăr pentru a fi studentul Catedrei de filologie română și clasică?
-In fiecare an, catedra noastră organizează concurs de admitere pentru două specializări „Середня освіта” și „Філологія”, ambele încadrându-se în domeniul de studii „Limba și literatura română”. La specializarea „Філологія” admiterea se face numai pe baza certificatului obținut în urma testării naționale (Limba și literatura ucraineană, Istoria Ucrainei, limba străină). Și anul acesta, conducerea universității noastre a venit în sprijinul absolvenții școlilor românești, care pot să susțină un examen de admitere la universitatea noastră. Este o excepție care se aplică în cazul celor care aleg specializarea „Середня освіта”. Este vorba de o testare, care are ca scop verificarea cunoștințelor de limba română (nu și de literatură). În afara acestei testări, este nevoie ca studenții să dețină certificatul care să ateste obținerea punctajului necesar la testarea națională la două materii: Limba și literatura ucraineană și Istoria Ucrainei. Limba străină poate fi înlocuită cu testarea la limba maternă. Bineînțeles că un punctaj mai mare, obținut la Limba română, poate mări șansele de a fi admis pe un loc de la buget.
– Care este procedura de admitere la masterat?
– Este important faptul că pot continua studiile universitare de masterat la catedra noastră și absolvenții altor facultăți. Admiterea se face pe baza testării la Limba și literatura română și la limba străină, în calcul luându-se și media anilor de studii. Cei care au absolvit o altă specializare sau o altă facultate vor susține inițial o probă orală, în urma căreia comisia va evalua cunoștințele de limbă și literatură română. Aș dori să menționez că se pot depune documentele la master și pentru forma „fără frecvență”. Este firesc, deoarece mulți dintre cei care au deja diploma pentru primii patru ani de studii sunt angajați și implicați în diverse tipuri de activitate. Mai multe informații puteti găsi pe site-ul universității noastre (vstup.chnu.edu.ua) sau la numerele de telefon 0509616101, 0992562570.
(Interviu apărut in Zorile Bucovinei, sub semnătura lui Vasile Bâcu)