In ziarul de limbă română ”Zorile Bucovinei” din Cernăuți a apărut, sub semnătura Diana Toma, foto: N.Hăuca un articol interesant, intitulat ”Prin grai și cântecul popular, ne menținem perenitatea”, pe care îl reproduc intocmai.
Deşi trăim momente de globalizare, valorile naţionale pierzându-şi sclipirea de odinioară, ne mai mândrim că suntem ROMÂNI, că avem un grai dulce şi melodios, moştenit din moşi strămoşi, dansuri populare cu foc în călcâi, bătute ce sar scântei, cântece ce îţi alină sufletul şi îţi cad la inimă ca balsamul pe rană. Or, legătura cu pământul străbun, cu identitatea noastră ca popor o menţinem doar păstrând vii tradiţiile populare, portul, cântecul popular, ale căror origini se pierd în umbra veacurilor. Suntem recunoscuţi în lume anume graţie lor, prin unicitatea noastră ca popor ales.
De altfel, noi, cei cu dragoste de cântecul popular în inimi, ori de câte ori se revarsă, ca zorii unei zile aşteptate, sfântul şi dulcele grai românesc, prinzând uşor aripi de cântec şi dor, le mulţumim din suflet mesagerilor noştri populari, le suntem recunoscători şi le admirăm talentul.
Adieri răvăşitoare şi clipe de neuitat ne-au dăruit din nou simpaticele membre ale Ansamblului Etnofolcloric „Fetele din Bucovina”, având-o ca însufleţitoare pe talentata lor conducătoare, vioristă Luminiţa Demianic, unite în „Dialogul inimilor” cu membrele Ansamblului „Bukovynocika”, condus de Iaryna Vyspinska, de pe lângă Catedra de Muzică a Universităţii Cernăuţene, într-un spectacol folcloric româno-ucrainean ce s-a desfăşurat în Cafeneaua „Bucureşti”, de pe fosta stradă Iancu Flondor, organizat de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, preşedinte Vasile Tărâţeanu.
Printre invitaţii de onoare, cu un mesaj de salut a fost prezent şi distinsul diplomat român Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi.
De asemenea, cei prezenţi au avut fascinaţia să admire şi vocea inegalabilă a maestrului Dumitru Caulea, artist la Filarmonica din Cernăuţi, cântece interpretate în română şi ucraineană de cunoscuţii solişti Gheorghe Posteucă, Alexandru Tărâţeanu, Irina Styţ, Taia Strugaru.
A moderat manifestarea, cu eleganţă, Cristina Tărâţeanu.