“Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”(Colecția Eminesciana, Editura JUNIMEA )

0
60

O precizare importantă
Fiind unul dintre autorii invitați la a treia ediție a Festivalului „Arca lui Gutenberg » (4 – 8 octombrie, 2017, Iași , PALAS  MALL, manifestare organizată sub următoarele auspicii: PRIMĂRIA / CONSILIUL LOCAL IAȘI, Editura JUNIMEA, Societatea Culturală JUNIMEA’90, Revista SCRIPTOR, CENTENAR 100 IAȘI)  mi s-a părut firesc să nu pun în prim plan lansarea cărții mele „Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe” (rodul unui doctorat care a durat din 2012 până în 2016 și pentru care am plătit – în urma efortului depus în biblioteci – prețul operațiilor de cataractă la ambii ochi). Am încercat să realizez un fel de JURNAL AL CĂLĂTORIEI LA IAȘI în 6, 7 și 8 octombrie.

Întâlnirea din tren
Am plecat din București cu un tren de amiază, care făcea șapte ore până la Iași. Șapte, cifra divină, care îmi purta noroc (lansarea cărții „Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”  avea loc pe 7 octombrie, era un an cu 7, trenul mă ducea șapte ore etc.). În fața mea, la fereastră, o studentă la jurnalism (Smaranda Mintuță – aveam să aflu în urma conversației din tren – era din Bârlad și absolvise același liceu ca și mine, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bărlad).
Am discutat despre liceu, despre profesori (fiind o altă generație despre unii dintre profesorii mei ea abia auzise, ca despre o legendă, dar amândoi știam că G. Ibrăileanu, Vasile Pârvan, Alexandru Philippide, Ștefan Procopiu, Virgil Caraivan, Alexandru Vlahuță, Constantin Chiriță, Nicolae N. Tonitza, Marcel Guguianu  și multe alte personalități trecuseră prin acest liceu). Am discutat și despre cariera aleasă de ea și despre deplasarea mea la Iași. I-am oferit (fiindcă aveam la mine mai multe copii color) afișul Festivalului Arca lui Gutenberg de la Iași și am convenit, dacă vreodată va fi stabilită o întâlnire a mea cu elevii de azi de la „Codreanu”, să participe și ea și să scrie – în calitate de jurnalist – despre această întâlnire.
Întoarcerea în ani
Când ajunsesem la Vaslui am primit un telefon de la Smaranda, care avea să îmi facă o mare surpriză; mi-a dat-o la telefon pe mama ei, care…îmi fusese elevă la Bârlad, la Școala Generală 10 (și care mi-a amintit, cu emoție, de clubul pentru elevi înființat de mine la acea școală, club dedicat poeziei și muzicii folk). Telefonul acela m-a mișcat extraordinar, m-a „retrimis” în timp cu niște zeci de ani.

Pe strada Lăpușneanu, după zeci de ani…
Era rece la Iași, bătea un vânt rece, dar nu ploua; la București era prăpăd (aveam să aflu de la televizor). După o „plimbare de rutină”, după zeci de ani (în studenție mergeam frecvent pe Lăpușneanu ), am intrat într-un bistro și am comandat o bere. Mi se părea că mă întorc nu doar în orașul studenției, ci că mă întorc în timp, la anii cei mai frumoși ai tinereții. Îmi amintisem că, atunci când ajunsesem în studenție la Râpa Galbenă (despre care citisem că era un loc preferat al lui Eminescu) nu-mi venea să cred; pentru mine lucrurile legate de Eminescu erau o legendă (greu de atins în realitate!).

Lansarea cărții „Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”
Descindem din mașina albă a Editurii JUNIMEA, facem câțiva pași în apropiere de Palatul Culturii din Iași (pe drum poetul Lucian Vasiliu /Directorul Editurii JUNIMEA/ reușește să răspundă întrebărilor mele despre călătoria sa în China, despre întâlnirea cu un laureat chinez al Premiului Nobel, despre…”cămașa lui Confucius” / sau Kong Fu Zi, n. 550 î.Hr.; d. 478 î.Hr./, care – spune Lucian – i-a fost dăruită în China, cămașa „era spânzurată pe un gard” ș.a.m.d.  Lucian are un umor specific, un umor parcă „distilat din Creangă cu ușoare infiltrații din Caragiale”, înaintea noastră se deschide „spațiul mirific din PALAS MALL” dedicat manifestărilor culturale, un spațiu ideal pentru lansările de carte (cum nici Bucureștiul n-are), pășim împreună în „Amiaza cărților junimiste”: Maria Pilchin (Chișinău) „Realități poetice în zig-zag” (colecția Efigii), Doina Florea (Sibiu) „Edituri și colecții” (colecția Colocvialia),  Ioan Iacob (București)  „Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe” (colecția Eminesciana), Doru Mihai Mateiciuc (Suceava) „Antierotica” (colecția Atrium ), Ioana Coșereanu, Monica Nănescu
(Iași) “Cadrane, ceasuri, orologii” (colecția Biblioteca Iași), Cătălin Boghiu (Iași) „Gardianul talismanului blestemat” (colecția Ficțiune și infanterie), Ioanid Romanescu „Vă rog să revizuiți statutul meu de poet” (colecția Efigii ).
„Amiaza cărților junimiste”  (amfitrioni Bogdan Crețu, Ioan Holban, Lucian Vasiliu) s-a încheiat cu prezentarea revistei SCRIPTOR , anul III. Nr. 9-10, 2017.  Totul părea un vis preafrumos și nu imi venea să mă trezesc din el, dar țineam la piept cartea „Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe” și asta era o realitate.
Ioan Iacob
(va urma)

Articolul precedentCONTEMPORAN CU ISTORIA
Articolul următorDESPRE ȘIRETENIE ȘI IPOCRIZIE
Ioan Iacob
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com