Fidel Castro, antisemitismul si economia cubanezã

0
6
28new

28newFidel Castro a oferit un interviu extrem de interesant unui jurnalist american de la “The Atlantic” cu privire la escaladarea tensiunilor dintre Iran, pe de-o parte, şi, SUA şi Israel pe de alta, acuzându-l pe preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, de antisemitism. În timp ce se afla în vacanţă jurnalistul Jeffrey Goldberg a primit un telefon de la biroul  reprezentanţei cubaneze din Washington DC , (datorită embargoului şi relatiilor diplomatice dintre cele două ţări, Cuba nu are consulat sau ambasadă în SUA) în care era anunţat că Fidel Castro doreşte să îi ofere un interviu. Fostul sef de stat de la Havana se pare că ar fi citit unul din articolele jurnalistului pe tema tensiunilor şi a unui posibil război între cele trei ţări.

În discuţia avută cu Goldberg, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile,   fostul preşedinte cubanez, în vârstă de 84 de ani, a condamnat faptul ca Ahmadinejad nu recunoaşte existenţa Holocaustului, şi a subliniat faptul că există o ameninţare catastrofală de izbucnire a unui război cu posibile implicaţii nucleare.

Fidel Castro vorbea din perspectiva unui lider cu o experienţă similară,  în 1962  Cuba, URSS (Rusia de azi) şi Statele Unite fiind la un pas de a declanşa un război nuclear, în timpul aşa zisei crize a rachetelor. Întrebat ce parere are despre scrisoarea pe care i-a trimis-o premierului rus de atunci, Nikita Hrusciov, şi-n care i se părea justificată folosirea armelor nucleare pentru a se apăra de un eventual atac american, Castro a părut să regrete acea afirmaţie, considerând că, privind în urmă prin câte a trecut şi la experienţele avute, acea  recomandare nu merita făcută.

Jurnalistul american şi-a exprimat surprinderea cu privirea la această schimbare de comportament pe care Fidel Castro o are chiar faţă de propriile decizii din trecut, şi de faptul că manifestă o astfel de simpatie faţă de evrei,  susţinând fără echivoc existenţa statului Israel.

Castro a afirmat că guvernul iranian ar trebui să înţeleagă că evreii au fost alungatţ din ţara lor, persecutaţi, batjocoriţi peste tot în lume pentru păcatul de a-l fi ucis pe Dumnezeu (n.r. Isus). “După judecata mea s-a întâmplat o selecţie inversa, o perioadă de peste 2,000 de ani evreii au fost supuşi la persecuţii teribile, iar mulţi au presupus că aceştia vor dispărea, dar cred că cultura şi religia lor i-a ţinut împreună ca şi naţiune” a spus Castro, apoi a continuat spunând “evreii au avut o existenţă mult mai grea decat a noastră, nimic nu se poate compara cu Holocaustul.”

Julia Sweig o expertă pe problemele din America Latina, membră în Consiliul pentru Relaţii Externe al SUA, cea care l-a însoţit pe jurnalistul american a afirmat faptul că în prezent Fidel Castro se află într-o faza de început a reinventării de sine, atăt în politica naţională cubaneză, cât mai ales în cea internaţională, fiind foarte preocupat de problemele legate de război, pacea şi securitatea internaţională, proliferarea nucleară, sau schimbarile climatice, profitând de orice ocazie ca să îşi mediatizeze punctele de vedere.
Continuând poveste întâlniri sale cu Fidel Castro, jurnalistul american Jeffrey Goldber, dezvăluie un lucru de-a dreptul surprinzător cu privire la liderul cubanez. La întrebarea privind economia cubaneză Castro a afirmat se pare următoarele: “modelul cubanez nu mai funcţionează nici măcar pentru noi”. Cuba se pare că începe să îşi deschidă din ce în ce mai mult porţile spre economia de piaţă şi spre investitţile străine, oferind ocazia celor interesaţi să poată cumpăra proprietăţi în Cuba. Excepţie vor face însă americanii, după cum spune Castro, pentru că legile americane interzic relaţiile economice cu Cuba, SUA având embargo strict faţă de ea. De curând presa cubaneză citată de postul CNN a anunţat că aproximativ jumătate de milion de muncitori vor fi disponibilizaţi de guvernul de la Havana, urmând ca în mod simultan noi locuri de munca să fie create în sectorul privat. În prezent, în Cuba statul controlează cam 90% din locurile de muncă.  Anunţul făcut a evitat însă să folosească cuvantul  “privatizare sau sector privat” noile locurile de muncă urmând să fie făcute în aşa zise “noi forme alternative de angajare ” fiind vorba de posibilitatea de închiriere a fostelor cooperative de stat.

Învitat să-l însoţească pe Castro la un delfinariu, jurnalistul american a fost surprins să afle că instituţia era condusă de un fizician specialist în energie nucleară.
“L-am pus aici pentru a-l împiedica să facă bombe nucleare” a declarat Fidel Castro râzând în hohote.

Pentru că în prezent a cedat conducerea statului, fratelui sau Raul, fostul lider cubanez are la dispoziţie timp îndestulat să mediteze, să analizeze istoria şi chiar propriul trecut.

Articolul precedent"IN HEAVEN THERE IS NO BEER" (1)
Articolul următorMotociclist la 78 de ani
Marian Petruţa
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com