ABSENȚA LUI TRUMP CRITICATĂ ÎN CALIFORNIA

0
19
…Guvernatorul  Jerry Brown a scos în evidență “consecințele existențiale” ale incendiilor uriașe și mortale din California.
“A fost un infern”: californienii din sudul țării au stăpânit în fiecare săptămână  focul drăcesc.”
El a făcut acest lucru spunând rețelei de televiziune că Donald Trump nu și-a dat seama că acțiuni cum ar fi retragerea SUA din acordul privind clima, de la Paris, ar putea contribui la mai multe evenimente devastatoare. Pe de altă parte există oameni de știință care afirmă că omenirea nu dăunează încălzirii globale, însă s-ar putea ca planeta să treacă prin faze noi, pe care de mii de ani nu le-a cunoscut nimeni.
Pompierii au continuat să lupte împotriva a șase focare, autoritățile au declarat duminică că au fost distruse mai mult de 1.000 de case și alte clădiri. Incendiile au forțat, de asemenea, peste 200.000 de oameni să fugă și să evite aerul viciat în mare parte din regiune.
Analiștii de previziune au estimat că rafalele de vânt vor deveni mai intense în noaptea de sâmbătă, provocând 8.700 de pompieri care se luptă cu focul deja de cinci zile.
Brown a investigat pagubele provocate de „Thomas Fire și a declarat:
„Acesta este noua normalitate. Suntem gata să facem lupte și la Crăciun. Acest lucru este foarte ciudat și neobișnuit. “
Vorbind la 60 de minute ale CBS într-un interviu, guvernatorul a declarat că Trump a greșit să-i retragă pe americani de la acordul privind climatul de la Paris și nu e greșit să-i spună că este o afacere rea pentru America.
“Nu cred că președintele Trump are o teamă de Domnul, teama de mânia lui Dumnezeu, care conduce la o mai mare umilință și aceasta este o neglijență atât de nesăbuită pentru adevăr și pentru consecințele existențiale care pot fi dezlănțuite. “
Cântăreața americană pop Cher a făcut apel la Donald Trump să viziteze zonele devastate de incendiile forestiere din California, ceea ce a dus deja la evacuarea a cel puțin 700 de case.
Totodată Cher a scris pe Twitter că președintele nu ar veni în Los Angeles și în celelalte părți din sudul Californiei.
“Trump spune că nu va veni în California să vadă dezastrul nostru. Unii dintre oamenii săi suferă aici. Ei ar fi mângâiați într-un fel dacă l-ar vedea. Poate că ar trebui să ne retragem. Avem un dușman în Casa Albă. El este mic, răzbunător și ne urăște. Nu este un președinte, este un om slab ca o pradă “.
Dar, după cum afirmă presa, Donald Trump nu a refuzat în mod explicit să vină în statul unde a câștigat doar 33% din voturi în 2016. Însă dar merge în continuare cu un raliu planificat în Pensacola, Florida…
Donald J. Trump pe Twitter spune  că „o mulțime mare a așteptat astăzi în Pensacola, Florida, pentru un discurs Make America Great Again. Am făcut atât de mult într-o perioadă scurtă de timp … și totuși intenționăm să facem mult mai mult! Ne vedem acolo!”
El a mai scris că “gândurile și rugăciunile” sale sunt mereu alături de oamenii afectați și a lăudat munca tuturor celor care au luptat împotriva incendiului.
Domnul Trump a fost criticat pentru lipsa de susținere a californienilor în fața incendiilor forestiere. „Los Angeles Times” a criticat reticența sa de a vizita statul, deși a făcut “patru vizite în zonele uraganului în ultimele săptămâni”.
Cai de rasă de rasă au fost uciși de furtunile de foc din California. Vilele de milioane de dolari din Bel-Air nu primesc un tratament special în timpul incendiului. Cu toate astea am văzut pe abcNEWS un elicopter care insista cu deversări de apă deasupra unei anumite vile.
Focul prezintă în continuare un risc de răspândire datorită vânturilor puternice.
Între timp, San Francisco Chronicle a publicat un editorial cu titlul “California arde: Unde este președintele?” Și a răspuns că a fost „plecat în mod vizibil doar după o zi de criză”. Dar, chiar dacă domnul Trump urma să viziteze California, prezența lui nu poate fi salutată de locuitorii mai liberali ai zonei.
Și totuși președintele Donald J. Trump a declarat că există o stare de urgență în statul California și a ordonat asistență federală, să se suplimenteze eforturile de stat și locale, din cauza condițiilor de urgență care au rezultat în urma incendiilor începând cu 4 decembrie 2017 și continuând.
Acțiunea președintelui autorizează Departamentul pentru Securitate Internă, Agenția Federală de Gestionare a Urgențelor să coordoneze toate eforturile de ajutorare în caz de catastrofe. Această acțiune va contribui la atenuarea dificultăților și suferințelor pe care le poate provoca situația de urgență asupra populației locale și va oferi asistență adecvată pentru măsurile de urgență necesare, autorizate conform titlului V din Legea Stafford, pentru a salva vieți și a proteja proprietatea și sănătatea și siguranța publică, și pentru a diminua sau a preveni amenințarea unei catastrofe în countys Los Angeles, Riverside, San Diego, Santa Barbara și Ventura.
În mod specific, FEMA este autorizată să identifice, să mobilizeze și să furnizeze, la discreția sa, echipamentele și resursele necesare pentru a atenua impactul situației de urgență. Măsurile de protecție de urgență vor fi acordate la finanțarea federală de 75%.
PE SURSE. O sursă anonimă de rang înalt, care a vorbit cu redacția unui ziar din Sacramento sub protecția anonimatului, a confirmat faptul că președintele Trump a respins cererea de ajutorare a zonelor sinistrate pe motiv că și California și orașul Sacramento în particular nu au reușit să aplice legile federale privind imigrația și au amenințat că vor ieși din Uniune.
„Președintele nu are niciun stimulent în a ajuta statul California. Statul are mai mulți imigranți ilegali decât orice alt stat și are mai multe orașe – sanctuare care încalcă legile federale. Statul a sprijinit foarte public pe Hillary Clinton de-a lungul alegerilor, iar Președintele consideră statul că este responsabil pentru pierderea  votului popular. De asemenea, unele voci au amenințat recent că vor părăsi Uniunea prin campania lor #CalExit, iar președintele consideră că aceasta este o oportunitate de a le permite să se ocupe de consecințele ieșirii lor. Există o boală în interiorul liberalilor din această țară pe care nu sunt dispuși să o abordeze. Până când nu înțeleg ce îi poate ajuta, ei speră să găsească vindecarea. Acesta este un pas în direcția cea bună în găsirea #CureForWellness.” (Deja știrea e FALSĂ, întrucât președintele a ordonat ajutorarea statului.)
Unele voci spun că statul California ar putea deveni o țară independentă în 2019 atunci când oamenii vor fi chemați din nou la urnele de vot. Inițiatorii campaniei ”Da pentru Independența Californiei” cred că, fiind parte a Statelor Unite, acest fapt nu mai este în interesul lor și cred că ar fi mai bine pentru California să își emită propriile legi ale imigrației.
În timp ce multe alte state au cochetat cu secesiunea în trecut, de pildă Texas, potențialul #Calexit are ceva unic, banii. Antreprenorul iraniano-american Shervin Pishevar este o voce care susține inițiativa. Pishevar a postat pe Twitter un mesaj în care spunea că  el va finanța o campanie legitimă pentru ca statul California să devină țară independentă.
Apelul său este susținut și de alții din Silicon Valley. Între timp Trump a discutat și cu șefii din Silicon…
Orașul sau chiar statul-sanctuar nu au o definiție oficială. Un aspect doar: poartă acest atribut  municipalitățile unde autoritățile locale refuză cooperarea cu cele federale în acțiunile împotriva imigranților ilegali, cărora le eliberează acte de identitate valabile pe plan local. „Golden-State”  a devenit un „Sanctuary-State”, cu comunități ca Los Angeles, San Francisco etc.
În urmă cu decenii  California a fost un focar pentru mișcarea anti-imigrație ilegală. In 1994, alegătorii  au aprobat Proposition 187, care a fost menit să reducă serviciile publice pentru imigranții ilegali. (Legea a fost ulterior declarată neconstituțională.). Mai multe schimbări politice și demografice recente a făcut California, categoric mai primitoare pentru cei fără acte corespunzătoare.
Există și un interes al americanilor pentru forța de muncă mexicană, dispusă să presteze orice munci, pe o arșiță care-i ține pe localnici în case, la aer condiționat. De aici și povestea cu oamenii având „spinările ude”, care construiesc case, tund gazonul, toaletează copacii, umblă prin soare cu suflantele pentru frunze etc. Iar localnicilor le pasă mai puțin dacă lucrătorii mexicani au acte în regulă sau nu. Aici intervine rezistența față de noile reglementări ale președintelui republican. California având culoarea albastru-democrat pe harta electorală.
Silicon Valley crede că DC este alergic la inovație…Un pas decisiv l-a făcut Trump, invitându-i la New York pe reprezentanții de seamă ai industriei IT din San Francisco Bay Area, primul summit major între liderii sectorului tehnologiei şi Donald Trump, care în timpul campaniei electorale a criticat în mod public companii precum Apple şi Amazon.
Trecând peste evenimentele din campanie, Trump le-a spus: „Vrem să continuați cu aceste inovații incredibile… Orice putem face ca acest lucru să se întâmple în continuare vom face, vom fi acolo pentru voi. Îmi puteți suna oamenii, mă puteți suna pe mine, oricând. Nu contează.”
Articolul precedentSurâsuri migdalate
Articolul următorAmbasadorul George Cristian Maior a avut o întrevedere cu senatorul republican Marco Rubio
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.