Rromii – izgoniţii Europei

0
5
02romi-dn

02romi-dnMinorităţile creează “o problemă de securitate” în Franţa, a spus Nicolas Sarkozy în cadrul unei reuniuni speciale convocate la Palatul Elysee. Autorităţile franceze au acţionat în consecinţă: pe 28 iulie au facut public faptul că vor dărâma toate taberele de rromi amplasate ilegal şi vor expulza ţiganii din alte state UE care comit infracţiuni pe teritoriul Franţei. Conform HotNews, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a anunţat la momentul respectiv că vor fi desfiinţate în jur de 300 de tabere şi construcţii ilegale ale rromilor şi nomazilor. Potrivt aceluiaşi portal de ştiri, atitudinea preşedintelui francez are ca bază un incident petrecut la jumătatea lunii iulie într-o localitate din sudul Franţei, când atacarea unei secţii de poliţie de mai mulţi indivizi mascaţi a fost pusă în legatură cu uciderea unui tânăr rom în timpul unei urmăriri organizate de poliţie.

Pe 19 august francezii au trimis prin poşta aeriana prima tranşă de expulzati. Dintre aceştia 79 de rromi au aterizat la Bucureşti. După spusele Ministrului francez al Imigratiei, Eric Besson, nu este vorba despre o expulzare în masă, pentru că asta ar însemna încălcarea legislaţiei europene, ci despre o expulzare individuală. Cu alte cuvinte a fost luat fiecare cetăţean de etnie romă în parte, i s-au pus în buzunar 300 de euro plus 100 de euro pentru fiecare copil, compensaţie pentru repatrierea voluntară, a fost urcat într-un avion comercial împreună cu toţi ceilalţi rromi şi au fost trimişi individual spre România, respectiv Bulgaria. Expulzaţii, cetăţeni ai Uniunii Europene, „vor putea reveni în Franţa, pentru că aşa este legea”, dar nu vor putea să rămână acolo şi nu vor mai primi ajutor financiar la repatriere, a declarat Besson, citat de Mediafax. Pe 20 august am primit a doua tranşă. 130 de rromi au aterizat pe aeroportul din Timişoara. Pe 26 august 100 de rromi au decolat din Lyon cu destinaţia Bucureşti. Autorităţile franceze au anunţat că la sfârşitul lunii septembrie vor decalnaşa un nou val de expulzări.

Aceste acţiuni au stârnit reacţii diverse. Fostul preşedinte comunist, Fidel Castro, a declarat că romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui “Holocaust rasial”. Mai mult, Parlamentul European a criticat Franţa, considerând politica adoptată în această situaţie inacceptabilă şi în contradicţie cu dreptul la liberă circulaţie în Europa. Mai multe grupuri politice (socialiştii, liberalili, ecologiştii, şi comuniştii) au prezentat proiecte de rezoluţie care condamnă expulzările rromilor români şi bulgari. Comisia Europeană se teme ca politica franceză să nu fie preluată de Italia, anunţă ziarul italian La Repubblica, care precizează că există speculaţii conform cărora Parisul şi Roma au un plan comun de expulzare a romilor. În aceste condiţii Comisia şi-a exprimat intenţia de a iniţia procedura de sancţionare a Franţei, pentru a nu se crea premisele declanşării unor acţiuni colective împotriva rromilor la nivel european.

Temerile Comisiei Europene par să se confirme. În Slovacia, un bărbat înarmat a ucis pe 30 august şase membri ai unei familii de romi, într-un atac cu o aparentă motivaţie rasială. Din Corriere della Sera aflăm că la începutul lunii septembrie autorităţile italiene au demolat o tabără de nomazi construită neautorizat în Roma, evacuând 16 romi români care se instalaseră acolo. Gianni Alemanno, primarul capitalei italiene, a anunţat că în surt timp va demola cele 201 tabere de nomazi construite abuziv în Roma, în condiţiile în care numeroşi rromi expulzaţi din Franţa au ajuns în Italia.

Pentru a se apăra în faţa comisiei de le Bruxelles Franţa aruncă vina în cârca Guvernului român care nu este preocupat de integrarea acestei populaţii minoritare, cheltuind doar 0,4% din cele cinci miliarde de dolari pe care le primeşte anual de la UE în acest scop. În acelaşi timp, preşedintele României, Traian Băsescu, pledează pentru un parteneriat, fiind de părere că problema trebuie rezolvată împreună cu Franţa, cu respectarea legislaţiei europene.