Am declarat de mai multe ori că am participat la mai multe manifestări, însă datorită unor obligații legate de lansările mele de carte (teza de doctorat „Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”, publicată în Colecția „Eminesciana” a Editurii JUNIMEA din Iași și volumul de versuri „Corbul cibernetic”, apărut la Editura ECOU TRANSILVAN din Cluj-Napoca) nu am reușit să scriu la timp despre toate. Cum anul 2017 se apropie de sfârșit și nu vreau să rămân dator față de interlocutorii de la INDAGRA 2017, am optat pentru dictonul MAI BINE MAI TÂRZIU…
Ediția 2017 de la Indagra se aseamănă cu (și se deosebește, în același timp, de) edițiile anterioare. Există standuri cu expozanți care vin pentru prima oară aici, există firme care știu deja foarte bine cum să își atragă viitorii clienți, există numeroși vizitatori și există…agenți de paza reticenți la legitimația de jurnalist (dacă va fi cazul, vom da exemple!).
În „haosul bine organizat” de la INDAGRA ne atrage atenția standul unei firme care prepară LIVE, “la tigaie”, un sortiment nou de brânză : halloumi.
Acum, când finalizez relatarea de la INDAGRA, caut pe Internet informații despre acest sortiment de brânză și găsesc… Halloumi este o brânză semi-dură şi nematurată, originară din Cipru şi consumată mai ales în Grecia, Turcia şi ţările din estul Mării Mediterane (Liban, Siria, Israel etc.) dar care în ultimii an a devenit populară şi în Europa şi America de Nord. Tradiţional, ea este făcută dintr-un amestec din lapte de oaie şi capră nepasteurizat, dar în ziua de azi poate conţine uneori şi lapte de vacă, iar în comerţ se găseşte aproape exclusiv în forma pasteurizată. Halloumi are o caracteristică specială care o face renumită în întreaga lume şi anume un punct de topire foarte ridicat, fiind de aceea consumată mai ales prăjită pe grătar.
Acestea erau informațiile de pe Internet, dar la INDAGRA ele mi-au fost furnizate cu amabilitate de către doamna Camelia Cojocaru, Mediterranea Office manager.
(trecusem pe aleea de la intrarea în pavilionul central de la ROMEXPO, acolo erau cozile interminabile la sortimentele de brânză autohtonă și la produsele pe bază de oaie promovată de către Ministerul Agriculturii încât presa – care este totdeauna grăbită să surprindă cât mai multe lucruri – nu și-a putut permite să rămână)
În apropiere am întâlnit o firmă din Bulgaria, RADULOV Soft Drinks, despre care am aflat (de la domnul Rumen Rusanov, director de vânzări) că se află în topul primelor cinci firme de profil din țara vecină. Scopul venirii la INDAGRA? Să ne creștem vânzările fiindcă România este aproape de Bulgaria și costurile logistice nu sunt așa de mari, precizează domnul Rusanov.
Tot o firmă din Bulgaria este și DIVES Winery, despre care am discutat cu domnul Nikolay Velev, care a afirmat că înseamnă „o mică vinărie cu vinuri de foarte bună calitate” (au primit prima medalie de aur din istoria vinului bulgăresc la Londra, iar la un festival de vin de la București au luat medalia de argint).
Totuși, cum România este ȚARA VINURILOR, a fost o reală încântare să stăm de vorbă cu domnul inginer Cornel Baniță, de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru viticultură și vinificație Pietroasa, ce aparține de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. Participăm cu principalele noastre sortimente de vinuri, a precizat domnul inginer Baniță, care a afirmat: “Vrem să arătăm lumii că Centrul viticol Pietroasa chier este un centru de excepție fiindcă producem vinuri care pot concura cu marii producători.”
Am descoperit și un participant în premieră la INDAGRA: Crama Viișoara (despre care domnul Leonard Mocanu ne spune că se află în județul Constanța, pe drmul național ce leagă această localitate de Adamclisi și Mănăstirea Dervent). Interlocutorul nostru ne spune că la stand se află producția de anul trecut, iar la un concurs internațional de vinuri au câștigat șapte medalii de aur și douăsprezece de argint.
Ar fi trebuit să zăbovim zile întregi la INDAGRA pentru a descoperi noutățile sau a revedea produsele și firmele consacrate. Inainte de plecare am discutat câteva clipe – la standul Organizației Somelierilor din România – cu domnul Marcel Iorga, care ne-a spus că intenția lor este de a organiza cursuri pentru somelieri, pentru a preda modul cum trebuie cunoscut și apreciat vinul. Unul dintre proprietarii și producătorii de vinuri, domnul Marcel Pascu, a adăugat: ” La INDAGRA vin ca simplu vizitator, să văd tendințele noi, să vedem ce se mai întâmplă, dacă sunt noutăți în ceea ce privește prelucrarea în industria vitivinicolă.
Cititorilor le doresc să vină un an bun pentru toată lumea și le spun să nu uitați că viața este prea scurtă ca să beți un vin prost !”