În perioada 18-19 septembrie, 2010 în zona Chicago a avut loc prima ediție a Romanian Heritage Festival. Desfășurat în suburbia Niles festivalul s-a bucurat de o prezență numeroasă de artiști și interpreți de muzică usoară sau popular românească dar și public. Evenimentul a fost organizat de către Romanian American Network si președintele acesteia domnul Steven Bonica, și s-a dorit a fi un festival organizat de români, adresat tuturor romanilor din comunitate, indiferent de origine sau orientare religioasă.
Cu toate că în prima zi de sâmbătă vremea a fost mai puțin favorabilă, până aproape de amiază plouând torențial, într-un final ploaia s-a oprit și lumea a început să își facă apariția. Cele trei corturi mari și albe, inalte de peste 10 metri, sub care s-a desfășurat evenimentul au dat prestanță și eleganță evenimentului. Sub el pe lângă muzică, băutură și mâncare românească oamenii au putut intra în contact cu unele companii românești locale care au dorit să își facă cunoscute serviciile și produsele în comunitate.
Interpretul Raoul a fost prezent la festival nu doar în calitate de cântăreț ci și aceea de prezentator al acestei prime ediții. Printre ceilalti invitați prezenți s-au numărat: ansamblul de dansuri populare Oșana din Chicago, orchestra de muzică lăutărească a lui Nicolae și Laurențiu Feraru, orchestra de muzică populară a lui Pavel Cebzan, ansamblul folkloric Miorița, violonistul Vlad Toader, interpreții de muzică populară Maria Timiș și Doru Fort, interpreții de muzică ușoară românească și internațională Aldo Blaga și Nelu Vatășoiu, trupa Cireșarii din Chicago care interpretează muzică contemporană românească și renumitul comic Doru Octavian Dumitru. Muzica a fost după toate gusturile și vârstele, cele câteva mii de românii prezenți la eveniment bucurându-se de două zile de sărbătoare. Copii au avut și ei parte de recreere având ocazia să se joace în parcul de distracție special amenajat pentru ei.
Cu toate că la festival ar fi trebuit să fie prezentă și o colecție numeroasă de mașini de epocă, datorită vremii nefavorabile doar o mică parte din ele au reușit să onoreze cu prezența. Tot în cadrul festivalului a fost organizat un campionat de fotbal în sală în care echipele românești locale au putut să se întreacă între ele, iar la final cea mai bună a fost invitată pe scenă, medaliată și premiată. În una din seri pe podium a avut loc și o paradă a modei cu rochii de mireasă.
În ziua de duminică festivalul a debutat cu un concert de muzică crestină contemporană, invitate fiind câteva biserici românesti din zonă.
În biblioteca românească din vecinătate cei cu gusturi mai refinate, dar nu numai, iubitori de artă și de frumos, au putut admira o colectie extreme de frumoasă de pictură a artistei Adriana Oancea. Aceasta a fost și ea prezentă putând răspunde la întrebările vizitatorilor. Pe holul de la intrare au fost expuse o serie de lucrări din lemn ale sculptorului român Mugur Simionov, iar pe unul din pereți a fost expusă o colecție fotografică a unor fotografi români din zonă. Tot aici cei prezenți au putut admira expoziția de antichități formată din telefoane, mașini de scris și aparate foto, sau șezătoarea și mini expoziția cu obiecte artizanale romanești din cadrul Romanian Village Exibit.