STEPHEN HAWKING SI TAINELE UNIVERSULUI

0
37

Istoria omenirii este marcată de momente rare în care se nasc geniile. Un astfel de moment a fost ziua de 8 noiembrie 1942, când a văzut lumina zilei la Cambridge ,în Marea Britanie, Stephen Hawking. Din multe puncte de vedere era o persoană unică,atât din punct de vedere al cunoștințelor sale, al modului său de a le interpreta și transmite omenirii, dar mai ales al condițiilor grele ,depășind orice posibilități umane,în care Hawking a trăit și a lucrat peste 50 de ani din cei 76 cât a trăit pe lumea noastră. Căci neântrecutul savant Stephen Hawking, țintuit în scaunul ortopedic 50 de ani ,din cauza unei boli care nu iartă și nu se vindecă, o scleroză laterală amiotrofică, și-a pierdut și posibilitatea de a vorbi datorită extirpării corzilor vocale și totuși el a continuat să gândească,să creeze, să explice omenirii tot ce a descoperit cu mintea sa genială despre tainele universului. Vorbea cu ajutorul unui sintetizator de voce, datorită căruia a reușit să comunice cu restul omenirii, dictându-și ideile geniale care s-au concretizat  ulterior câteva cărți, devenite un adevărat tezaur pentru omenire. Amintesc câteva titluri:

  • „Scurta istorie a timpului”
  • „Universul într-o coajă de nucă”
  • „George și cheia universului”
  • „Visul lui Einstein și alte eseuri”

 

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, astrofizician, teoreticean al originii universului, autorul teoriei „Bing-Bang”, al exploziei primordiale, de la care a început să se nască marele univers, infinit în timp și în spațiu.

 

Hawking nu și-a păstrat teoriile doar în cărți; el a fost profesor la Universitatea Cambridge, unde în condițiile atât de grele despre care am amintit mai sus, el a comunicat cu studenții, a creat o nouă generație de savanți, i-a instruit în lumina teoriilor sale controversate referitoare la originea universului, a găurilor negre,considerând că acestea nu sunt corpuri compacte care înghit pentru totdeauna orice întălnesc în cale, ci în timp, găurile negre se evaporă,ca orice corp gazos.

 

În cărțile sale, traduse în 40 de limbi și vândute în 10 milioane de exemplare, Hawking ajunge la ideea existenței Divine. Ca și Albert Einstein, marele savant ajunge la ideea acelei linii de demarcanție dintre cunoștințele omului, care lovindu-se de punctul necunoașterii ,caută lumina puterii Divine. Exact cum a spus și Einstein: „Acolo unde se termină știința mea, începe știința lui Dumnezeu”.

 

Stephen Hawking, a avut în ciuda bolii sale cumplite o viață de familie, două căsnicii, și trei copii de la prima soție. Copiii, Lucy, Robert și Timothy Howking și-au adorat și admirat tatăl. Savantul, care a reușit în condiții supraomenești să realizeze o revoluție în astrofizică! Stephen Hawking ne-a părăsit pe 14 martie 2018, lăsând omenirii Marele Univers intact și infinit.

—————–

Heidi SIMON

Haifa, Israel

Martie 2018