SEATTLE – CEA MAI AFECTATĂ METROPOLĂ DE FUMUL CANADIAN

0
37

Mai multe state – printre care Rusia, Statele Unite, Mexic, Australia, Taiwan, Israel şi chiar Autoritatea Palestiniană – s-au oferit să ajute Canada să stingă incendiile. Însă premierul Justin Trudeau a refuzat sprijinul. Primul Ministru Trudeau a insitat ca eforturile să rămână la nivel national si a refuzat alte state considerând că ajutoarele nu sunt necesare deoarece sprijinul oferit de celelate provincii este suficient. Tânărul premier are, probabil, puseuri de mândrie națională, probabil cel mai mult față de Statele Unite. Pe care le poluează grav cu fumul dens care trece frontiera și invadează statul Washington. Ba chiar și elvețienii au descoperit particule de cenușă canadiană în mijlocul Europei.
Justin Trudeau a declarat că va merge mai departe cu aplicarea tarifelor punitive împotriva SUA începând cu 1 iulie. El a declarat că tarifele adoptate de Trump împotriva Canadei, sub preţul securităţii naţionale, sunt “oarecum o insultă”, adăugând că ţara sa nu se va lăsa “îmbrâncită”.
Trump a atacat pe Twitter declaraţiile false ale premierului canadian şi le-a cerut reprezentanţilor SUA să retragă suportul american pentru comunicatul comun. De asemenea, Trump a afirmat că va lua în considerare impunerea de tarife asupra automobilelor importate de Statele Unite.
În British Columbia autoritatile provinciale afirma ca au deja suficiente resurse pentru combaterea incendiilor. Au afirmat ca asteapta 260 de angajati din alte provincii canadiene sa se alature celor 1.600 de oameni care lupta deja cu focul.
Imaginile din Seattle sunt halucinante. La anumite ore soarele aproape că dispare de pe cer. Multe firme i-au rugat pe angajați să rămână acasă. Se circulă cu măști, prin care se respiră greu. Sunt destule incendii și în statele Washington, Oregon, California. Dar pe o imensă suprafață, care include și metropola Seattle, se respiră fumul canadian, datorat în parte și din cauza „mândriei” nejustificate a unui premier imatur.
Muntele Rainier, înalt de 4392 metri este sufocat de un fum gros până aproape de vârf. O fotografie luată din avion prezintă un ocean nesfârșit de fum, din care străbate la suprafață doar o parte insignifiantă din acest munte. Vă puteți da seama cât de mult fum e și în capitală, unde celebrul turn abia se poate desluși iar mașinile merg cu luminile aprinse.
Mulțam fain, Canada!
ERWIN LUCIAN BURERIU

Articolul precedentUMANITATE vs. BESTIALITATE
Articolul următorMihaela Andreea Zamfirescu, clasa a IX-a, București: „Pasiunile mele sunt fotografia, makeup-ul și desenul”
Erwin Lucian Bureriu
Erwin Lucian Bureriu. Studii universitare: Facultatea de filologie, Universitatea de Vest. Debutează editorial la Editura pentru Literatură Bcurești, în 1968, cu poezie. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au apărut cărți de poezie, proză, eseistică. Redactor la radio și televiziune, Timișoara și București, secretar general de redacție la revista Orizont, Timișoara, patron de librărie și publicist în țară, Germania, Canada, SUA. Premii: al Societății Observatorul din Toronto, Canada și al Societății Helion. Editează online revista Occidentul și devine blogger la San Francisco în 2009. Are cărți în curs de apariție. Este activ în presa de specialitate și pe blogul Altera Pars.