PREMIANŢII

0
4
Premiantii-Gandacul

Premiantii-GandaculSuntem în Palatul Suţu – Muzeul de Istorie şi Artă al Municipilui Bucureşti, 20 noiembrie 2010. În fotografie, cinci dintre cei şase premiaţi cu Premiul I ai concursului de eseuri “Iordan Chimet”. În această seară li s-au distribuit diplomele. Concursul se ţine de câţiva ani buni, iar premiile nu sunt în bani, ci în câte o săptămână de vacanţă în Franţa, pentru prima oară anul acesta – şi în California. Au fost acordate şi câteva menţiuni, răsplătite în pachete cu cărţi.

Aceasta este una dintre acţiunile Clubului Kiwanis Bucureşti. Premiile sunt oferite prin colaborarea cu alte cluburi Kiwanis din lume, căci premianţii sunt găzduiţi în familiile unor kiwanieni.

Anunţul pentru concurs s-a facut, de fiecare dată, în ziare de mare tiraj şi au răspuns cu lucrări, liceeni din toată ţara. Tematica a fost diferită, îmi amintesc teme ca “A fi sau a avea”, “Mai este importantă familia în noul mileniu?” şi altele. Tema de anul acesta a fost “Cum ai dori să se studieze literatura străină în liceu?”

Mă refer mai jos numai la premierea băieţilor, pentru că ei au făcut această excursie extraordinară în California, fetele au fost în Franţa. Nu că o că o călătorie în Franţa ar fi mai puţin valoroasă, însă una în Columbia este mai neobişnuită.

Iată ce este scris pe diplomele băieţilor:

PREMIUL I – Se acordă elevului VOICU ANDREI AANIŢEI din clasa a IX-a U3 Colegiului bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti  pentru viziunea fantastă, umorul şi pasiunea cu care compară, distinge, integrează, parcă jucându-se, ceea ce a ajuns să cunoască şi ceea ce îl tentează să afle din marea literatură străină şi, de asemenea, românească.

PREMIUL I – Se acordă elevului VLAD-DRAGOŞ SANDU din clasa a XII-a E a Colegiului Naţional „B. P. Hajdeu” din Buzău, pentru caracterul sistematic, bine gândit al programului pe care-l propune pentru ca literatura să fie studiată temeinic dar diferenţiat în funcţie de nivelul de cunoştinţe şi de orientarea preferenţială a elevilor, folosindu-se metode moderne şi atractive de asimilare a informaţiei şi de evaluare a cunoştinţelor.

PREMIUL I – Se acordă elevului VLAD-PETRU RAREŞ din clasa a XI-a C a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Slobozia, pentru ironia amară a eseului  în care incriminează superficialitatea societăţii şi opacitatea unui învăţământ care le refuză elevilor de la „real” accesul la cultura altor ţări şi, de asemenea, pentru expresiva, calda evocare a excelentei modalităţi de împărtăşire a bucuriei de a citi cărţi bune practicată de el şi de colegii lui sub îndrumarea unei diriginte care îşi înţelege misiunea.

Aceşti trei adolescenţi, însoţiţi de un membru al clubului din Bucureşti, au coborât din avion în oraşul Escondido şi au fost întâmpinaţi de un grup de kiwanieni ai Diviziei 37 California din Districtul California – Nevada Hawaii. Localnicii ţineau în mâini steguleţe cu tricolorul României. Dar se aşteptau, probabil, să întâmpine nişte copii români pricăjiţi, pentru că s-au arătat foarte surprinşi de aspectul civilizat şi apoi de purtarea lor politicoasă, prietenoasă şi deloc stânjenită a băieţilor. Au fost plăcut impresionaţi de interessul acestora pentru muzee, biblioteci, parcuri, viaţa concretă a locuitorilor şi s-au străduit să le îndeplinească toate aceste curiozităţi, exprimate în engleza învăţată în liceu. Unul dintre premianţi are mama profesoară de matematici şi a dorit să-i ducă un manual de matematici, canadian. A plecat cu o valiză de manuale!!!

La festivitatea în care li s-au înmânat diplomele, chiar dacă “încasaseră” deja premiile, liceenii au vorbit cu căldură, mulţumind pentru experienţa excepţională pe care au trăit-o. Au căpătat încrederea americanilor că “totul este posibil”. Ei au afirmat că doresc să devină “cineva” şi dincolo de graniţele ţării, ca să pună umărul la dezvoltarea României. Experienţa aceasta neobişnuită le-a deschis ochii, au acum posibilitatea să înţelegă un alt mod de a învăţa şi de a înţelege lumea, i-a făcut mai maturi, mai responsbili pentru devenirea lor. Şi ţin în continuare legătura cu prietenii pe care şi i-au făcut în California.