Scurtă (şi aproximativă) istorie a războiului

0
4

2. Antichitatea

După preistorie a urmat… istoria. Deoarece istoria este mult mai încărcată de evenimente decât preistoria şi cum s-a observat o tendinţă de respingere din partea elevilor faţă de lungile şi insipidele tratate de istorie, s-a hotărât împărţirea acesteia în diferite perioade, cu speranţa că poate astfel elevii se vor lăsa mai usor păcăliţi.
Prima epocă a istoriei a fost antichitatea, care, pentru a-şi demonstra superioritatea asupra epocii precedente, a avut mult mai multe războaie. Majoritatea acestora au avut ca motiv, bineînţeles, femeia. Mă voi referi pe scurt doar la două conflicte mai importante.
Cezar a fost unul dintre marii bărbaţi ai Romei. Chiar dacă măsura doar cu puţin peste 1.60 metri. Cum era şi firesc şi cum de altfel era moda pe atunci, Cezar era cunoscut sub diferite nume (nomen) Caius; pronomen: Iulius; cognomen (porecla): Chelu, datorită calviţiei premature ce a îndepărtat din timp podoaba capilară făcând loc cununii de lauri. Asta nu l-a împiedicat să facă ravagii printre reprezentantele sexului frumos (sau slab, după alte opinii), astfel că ieşirile lui pe Via Flaminia (un fel de Broadway avant la lettre) erau însoţite de mişcări de trupe ale mamelor îngrijorate care se anunţau alarmate: “Vine Chelu!” Pentru a scăpa de răzbunarea mamelor (soacrelor) Cezar pleacă în Egipt unde o dată cu ţara o cucereşte şi pe regina Cleopatra. Aceasta de bucurie îi dă cezarului ce-i al cezarului, adica un băiat. Născut altfel decât pe cale normală (?), tânărul prinţ deschide un nou capitol în medicina modernă dar şi în rebus unde jocul de cuvinte Cezar (împărat), Cezarion (fiul Cezarului) şi Cezariana (modul în care a venit pe lume fiul Cezarului) dă dureri de cap.
Un alt împărat roman, mult mai cunoscut nouă prin războaiele pe care le-a dus este Traian. Ulpius Nerva, ca să-i folosim întreaga titulatură, a atacat de două ori Dacia pentru a smulge comorile ascunse de Decebalus per Scorillo sub apa Sargetiei. Sunt unii care continuă să afirme că de fapt Traian a atacat Dacia pentru a pune mâna pe o frumoasa localnică Dochia. Încercând să scape de poftele împăratului (latin, deh!), Dochia îşi aruncă fugind, cojoacele de pe ea, astfel că Traian s-a bucurat de primul spectacol de striptease din istorie. Momentul mai puţin plăcut a urmat la sfârşit când a descoperit că, de fapt, sub cele nouă cojoace se ascundea o adevarată Babă Dochia. Astfel că strămoşii poporului român au rămas Decebal şi Traian.
A consemnat Herr Odot.
(acelaşi părinte al istoriei)