Un ambasador își amintește: Alfred Moses și România anilor nouăzeci

0
23

Institutul Cultural Român din New York găzduiește joi, 21 februarie, la sediul său din Manhattan, întâlnirea dintre fostul ambasador al SUA la București Alfred H. Moses și publicul american, cu prilejul lansarii cărții sale de memorii Bucharest Diary: An American Ambassador’s Journey – Romania from darkness to light/Jurnal bucureștean: parcursul unui ambasador american. România, de la întuneric la lumină, apărută la prestigioasa Brookings Institution Press. 

Document prețios pentru înțelegerea tranziției democratice a României, cartea este deopotrivă mărturia unui martor privilegiat al istoriei noastre recente și un barometru politic și economic al unei țări care se înscria pe drumul spre NATO și Uniunea Europeană. Privită cu subtilitate și simpatie de un diplomat dublat de un om de spirit, evoluția economică, politică și culturală înregistrată de România de la căderea regimului Ceaușescu până spre sfârșitul anilor nouăzeci constituie un element de mare interes pentru cercetători, dar și pentru cititorul american obișnuit,  dornic să afle mai multe despre realitatea românească.

Lansarea va avea loc sub forma unui dialog între ambasadorul Moses și Mark A. Meyer, la rândul său un foarte bun cunoscător al României, avocat și profesor la Facultatea de Drept a St. John’s University din New York și președintele Camerei de Comerț Româno-Americane. Discuția va fi moderată de Dorian Branea, directorul ICR New York.

Alfred H. Moses a absolvit Școala Woodrow Wilson a Universității Princeton în 1952 și Facultatea de Drept a Universității Georgetown în 1956. Timp de doi ani, între 1980 și 1981, a fost unul dintre consilierii principali ai președintelui Jimmy Carter, iar în timpul administrației președintelui Bill Clinton a fost numit ambasador al Statelor Unite în România (1994-1997). În perioada 1999-2001, a fost reprezentantul special al președintelui SUA în Cipru. A ocupat, de asemenea, funcția de președinte al Comitetului Evreiesc American. În anul 2002, Președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor.

ICR New York va organiza periodic lansări-dezbatere prilejuite de apariția în limba engleză a unor cărți românești în traducere sau cu subiect românesc, ca parte a unui efort de familiarizare a publicului american cu diferite aspecte din cultura și istoria României.  

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment şi întreg programul ICRNY, vă invităm să vizitaţi website-ul https://www.icr.ro (extensia New York) şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/RCINY/