Cazul Ciprian Roşu, un român decedat în Arizona în condiţii neelucidate

0
45
Ciprian Rosu

Ciprian RosuUn român de 30 de ani se află într-o morgă din Statele Unite de cinci săptămâni. Aşa se sfârşeşte un vis american. În data de 7 februarie, un anunţ din ziarul local The Arizona Republic a intrigat comunitatea românească locală şi din SUA: “Rosu, Ciprian, 30 of Tempe, AZ, passed away January 12, 2011. If you have any information regarding this person please contact Harper Funeral Home 602-243-3961.” Trecuse deja o lună de zile de la deces şi nimeni nu a revendicat rămăşiţele pământeşti ale tânărului, în vârstă de numai 30 de ani. Cazul a atras atenţia jurnaliştilor români din SUA, care au presupus că Ciprian Roşu nu are rude în ţara adoptivă, iar familia lui din România nu au aflat despre deces. Au fost anunţate Ambasada României de la Washington D.C. şi Consulatul General al României din Los Angeles. În paralel, jurnaliştii au început propria investigaţie. S-au publicat zeci de anunţuri în ziarele româneşti din SUA şi din ţară. Eforturile autorităţilor române şi ale jurnaliştilor, au condus la găsirea familiei decedatului în 48 de ore.

În urmă cu 10 ani, Ciprian Roşu a venit pe pământul făgăduinţei. “Ciprian Roşu a locuit la Galaţi, împreună cu mama şi sora lui, până la vârsta de 20 de ani, când a venit în SUA, în căutarea unei vieţi mai bune” ne-a declarat domnul Timotei Cazacu, prieten din copilărie al decedatului.

Doamna Lidia Neamţu, mama lui Ciprian Roşu, a aflat vestea abia în data de 9 februarie 2011, de la o verişoară a sa, care locuieşte în Arizona. Sora lui Ciprian, Irina Răducan (Roşu), a  aflat cumplita veste o zi mai târziu, în 10 februarie. De atunci ele şi cunoscuţii lui Ciprian din Galaţi, scriu zilnic mesaje de o tristeţe copleşitoare, în cartea de oaspeţi de la Casa Harper: “Mi-e greu să exprim în cuvinte ceea ce inima mea de mamă îndurerată simte; mi-e greu să accept că nu mai exişti. Am trăit cu speranţa, timp de 10 ani, că într-o zi te vei întoarce acasă, dar ai ales să pleci în casa cea veşnică. Singura mea mângâiere e că într-o zi vom fi împreună pentru veci. Te îmbrăţişez cu dragoste, îţi trimit o sărutare sfântă şi să ştii că în inima mea eşti şi vei rămâne viu.”

Părinţii lui Ciprian Roşu sunt divorţaţi de 25 de ani, iar tatăl lui este şomer şi încearcă de mult timp să-şi găsească un alt loc de muncă. Mama şi sora lui Ciprian lucrează în aceeaşi instituţie, dar costul unui bilet de avion dus-întors pentru o persoană până în SUA, reprezintă întregul lor venit lunar cumulat, pentru două luni de zile.

În aceste condiţii, familia nu poate achita costurile repatrierii şi nici nu se poate deplasa în SUA pentru serviciul funerar. De asemenea, Ciprian Roşu nu deţinea nici un fel de asigurare de viaţă şi alte clauze de deces şi repatriere. O poliţă de asigurare ar fi rezolvat problemele financiare legate de repatrierea şi înhumarea sa.

Autorităţile americane şi angajaţii casei funerare Harper refuză sistematic să dea familiei informaţii telefonice şi le cer mereu să se deplaseze la faţa locului. Conform procedurilor şi legislaţiei americane, angajaţii de la Harper Funeral Home nu au dreptul să ofere   informaţii nici altor persoane, care se pot deplasa la faţa locului, dacă aceştia nu sunt membrii de familie ai decedatului sau reprezentanţi ai autorităţilor.

Ca urmare, cauzele decesului şi circumstanţele în care şi-a pierdut viaţa Ciprian Roşu sunt încă neelucidate. Ancheta poliţiei din Tempe, Arizona este în desfăşurare. Sergentul Steven Carbajal, de la Departamentul pentru Relaţii cu Presa al poliţiei, a declarat pentru Mioriţa USA: “Here are some answers to the questions you posed.The incident occurred at a long term hotel where Ciprian was residing. There was a message left by the victim regarding his last wishes.  There is no information to suggest that Ciprian was involved in any criminal activity.  All evidence in this case indicates that it is a suicide. The case is not yet closed, but the bulk of the investigation is complete.”

Cu toate acestea, o parte dintre întrebările jurnaliştilor şi ale familiei au rămas fără răspuns. O angajată a casei funerare Harper a declarat că Ciprian Roşu este complet desfigurat: “Nu aveţi ce vedea, este împuşcat în cap” Cu toate acestea, poliţia nu  a găsit nicio armă la locul incidentului. Surse care doresc să-şi păstreze anonimatul, susţin că Ciprian Roşu a fost împuşcat dintr-o confuzie, de către membrii unei reţele criminale, implicate în trafic de maşini în zona de frontieră a Statelor Unite cu Mexicul, iar CD-ul cu informaţii a fost înregistrat la comandă, cu pistolul la tâmplă. Redacţia noastră, a cerut detalii suplimentare privind CD-ul cu  ultimele dorinţe ale lui Ciprian Roşu, pentru a le transmite familiei lui. Sergentul Steven Carbajal  a răspuns:” We are not in a position to release the recording at this time as the investigation is not yet closed.  I will let you know when it is available.”

Harper Funeral Home a declarat că trupul neînsufleţit al lui Ciprian Roşu va rămâne la ei până la data de 5 martie 2011, dată la care va fi incinerat pe cheltuiala serviciilor sociale americane. Familia lui Ciprian Roşu doreşte ca acesta sa fie înmormântat într-un cimitir, pentru ca la o dată ulterioară, când vor reuşi să se deplaseze în SUA, să poată găsi măcar o piatră funerară, bunurile şi efectele lui personale. Din acest motiv, mama lui Ciprian refuză ideea incinerării şi doreşte un loc de veci tradiţional. Supervisorul casei Harper a calculat că suma minima necesară pentru înmormântarea clasică este de 2.600$, dar acest preţ nu include şi cumpărarea unui loc de veci.

Consulatul României de la Los Angeles face eforturi pentru îndeplinirea dorinţelor familiei, obţinerea actelor de deces de la autorităţile americane şi formalităţile necesare înhumării într-un cimitir din SUA. Doamna Lidia Neamtu, a cerut sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi pentru obţinerea şi înregistrarea actelor de deces în România. Dacă aceste formalităţi vor fi definitivate înainte de data de 5 martie 2011, şi se vor găsi resursele materiale necesare, serviciul memorial  şi înhumarea ar  putea avea loc înainte de  data stabilită iniţial (5 martie 2011).  În caz contrar, rămăşiţele pământeşti ale lui Ciprian  vor fi incinerate,  împotriva dorinţei familiei, deoarece acesta este procedeul cel  mai ieftin, uzual  în SUA pentru asemenea cazuri sociale.

Irina Răducan, face apel la  autorităţile americane, pentru a  afla circumstanţele  şi motivele care au condus la decesul fratelui , Ciprian : “Dacă aveţi detalii despre el, despre felul cum a decedat, a fost înmormântat sau orice alte detalii,  vă rog din suflet să  mă contactaţi” a  scris Irina pe site-ul senatorului Iulian Urban, care publicase anunţul despre Ciprian.

Pentru a preveni asemenea  neplăceri în  viitor,  cetăţenii care călătoresc  în SUA pentru perioade scurte de timp (sub 1 an),  în scop de afaceri, turistic  sau cu contracte de muncă, au posibilitatea să încheie poliţe de asigurare pentru călătorii  străinătate, la orice  firmă de asigurări din lume, inclusiv cele cu capital integral românesc. Pentru călătoriile în SUA  şi Canada,  despăgubirile acordate de firmele de asigurări,  în caz de deces  şi repatriere, se  ridică la 7.000$.

Rezidenţii permanenţi  şi cetăţenii americani de origine română, cu domiciliul temporar  sau permanent  în SUA,  pot preveni asemenea situaţii, încheind o asigurare de viaţă simplă.  Clauza principală a acestor poliţe este asigurarea  în caz de deces, dar ele  pot fi extinse  şi pentru alte riscuri (invaliditate, cheltuieli medicale, chirurgicale ş.a.m.d.)   şi se pot încheia individual  sau pentru  întreaga familie. Acoperirile pentru servicii medicale  şi intervenţii chirugicale  sunt acoperite prin Coris  Internaţional sau  prin reţele de cabinete private din  întreaga lume, afiliate la un sistem de servicii medicale internaţionale. Poliţele de acest  gen se încheie pentru perioade lungi,  între 1 şi 30 de ani, iar primele de asigurare se  se pot achita in tranşe  anuale, semestriale, trimestriale sau lunare. Preţurile asigurărilor se calculează  funcţie de durata contractului, date statistice privind speranţa medie de viaţă, sexul clientului şi suma maximă asigurată. Nu sunt necesare chestionarele medicale privind starea de sănătate a asiguratului.

Asigurările de  viaţă simple  sau cu capitalizare  sunt servicii financiare uzuale, disponibile la toate companiile de profil din lume,  în forme flexibile  şi personalizate. Fiecare individ  şi familie are posibilitatea  să opteze pentru un  plan de asigurare avantajos, adaptat nevoilor personale, cu clauze contractuale specifice.