Un cuplu de români în carantină în paradis

1
414


Andrei Mocanu, originar din Iași, a plecat din țară în 2004 cu destinația Canada. Climă neprietenoasă și iernile lungi din Canada, l-au determinat pe Andrei să migreze Andrei Mocanu, originar din Iași, a plecat din țară în 2004 cu destinația Canada. Clima neprietenoasă și iernile lungi din Canada, l-au determinat pe Andrei să migreze către locuri mai calde și după ce și-a aprofundat studiile în Hospitality Management la una dintre cele mai bune universități din Elveția – Swiss Hospitality schools, Les Roches – a ales ca loc de muncă cele mai exotice destinații din lume – Bermuda, St.Thomas, Ibiza,St.Martin, Virgin Gorda ,Bahamas, Barcelona și într-un final s-a stabilit în Insulele St.Kitts și Nevis din Caraibe. În timp ce lucra pe megavașul rezidențial THE WORLD, a cunoscut-o pe soția sa, Antonia Hornung, cu care manageriază împreună un resort de cinci stele în Insula Nevis. Datorită pandemiei actuale însă, a fost nevoit să rămână în carantină împreună cu soția și copilașul de doar 9 luni, Leo, pe insula Nevis în hotelul pe care îl conduc, încât pentru câteva luni au fost nevoiți să “naufragieze” în paradis…

Cariera de dentist nu l-a atras

Salut Andrei, spune-mi te rog când ai plecat din țară și unde ai făcut prima haltă?

Am plecat în 2004 după terminarea liceului împreună cu părinții și cu fratele mai mic. A fost un moment de cumpănă în viața mea, pentru că chiar fusesem acceptat în primul an la Facultatea de Stomatologie din Iași, însă, în același timp, voiam să văd și lumea. Când părinții mi-au dat opțiunea de a rămâne în România sau de a merge în Canada am ales cu bucurie să călătoresc. Uitându-mă înapoi la decizia luată cred că a fost o alegere înțeleaptă pe care nu o regret. Nu cred aș fi fost un dentist dedicat, pentru că nu pot sta într-un singur loc, sunt într-o mișcare continuă – acum alerg prin toată lumea gestionând hoteluri de lux.

Ajuns în Canada, nu cunoșteam pe nimeni, dar m-m conectat rapid cu grupul de români din zona Ottawa și am reușit în felul ăsta să aflu mai multe despre modul de viață canadian. Am luat lecții de engleză, apoi m-am înscris la colegiu și am studiat economie. Prima iarnă a fost teribilă, nu am fost pregătit nici cu ținuta adecvată de iarnă, dar nici mental, neștiind că iarna va dura 6-7 luni, iar totul va fi acoperit de munți de zăpadă mai mult de jumătate de an. Nu m-am așteptat să fie atât de de rece.  Era o vremea atât de geroasă, încât se congela și porcul în congelator (râde).În prima iarnă petrecută în Canada am fost la un abator să luăm un purcel pentru proțap – că doar așa-i tradiția la romani – împreună cu amicii din Ottawa. Am luat purcelul, l-am pus în mașină, iar până am ajuns acasă, purcelul a înghețat bocnă și luase forma portbagajului. A durat câteva ore bune până am reușit să-l scoatem din portbagaj (râde). Asta, ca să îți dai seama ce înseamnă o iarnă canadiană…

Stiu ca ai urmat cursurile de managament hospitality la una dintre cele mai tari universitati din Elvetia…

După doua ierni canadiene geroase si lungi am decis ca vreau sa plec catre ” tarile calde” intr-o locaatie paradisiaca. In Canada, toată lumea din jurul meu lucra 12 luni pe an ca sa își permită o vacanța de o săptămâna in Caraibe. M-am gandit cum are fi muncesc si sa trăiesc într-o locatie de vis, unde sa imbin utilul cu placutul…

Am realizat ca va fi nevoie de timp si nu se va intampla peste noapte, dar am avut o mare dorința si ambitie de a-mi indeplini visul si de a reuși. Am trecut la treaba si am aplicat la cele mai bune facultăți de Management Hotelier din lume. Am fost acceptat la doua dintre ele si am decis ca dragostea de stilul de viața din Europa si calitatea programelor de management hotelier din Elvetia nu au rival in lume, așa ca m-am înscris la un “Bachelors in Business Administration si Hotel Management” pentru o perioada de 4 ani in Elveția, la Les Roches, unde am avut bafta si sansa sa primesc si o bursa de studii.

Dragoste la prima vedere

Cum ai ajuns pe vasul rezidential, “The world”, unde ai intalnit-o pe Antonia, cea care avea sa-ti devina sotie si partenera de job?

Lucram ca Manager de front office la un resort pe o insula privată din Insulele Grenadine numita Canouan Island si nu aveam nicio intenție sa plec. Acolo am avut si oaspeti romani. Intr-o zi am primit un telefon pentru a lucra pe megavasul rezidential “The World”. Am fost recrutat de un head hunter care era specializat pentru angajari de manageri la companii de top in lume precum Google, Apple, Microsoft sau L’Oreal. A fost un process foarte lung – am dat 5 interviuri, un test psihologic si am fost ales din 100 de candidați. In prima săptămâna de lucru la un curs de inițiere pe vas am cunoscut-o pe Antonia. La început nu am realizat că este românca pentru ca avea un nume german ca nume de familie. Am intrat in vorba cu ea in engleză si după ceva timp am realizat ca de fapt suntem amândoi romani si putem vorbi in românește.

View of St Kitts and The Narrows from the beach in Nevis

A fost dragoste la prima vedere? S-a lasat cucerit usor?

A fost intr-adevar dragoste la prima vedere, dar mi-a trebuit mai bine de trei luni de facut curte, pana am mers la prima întâlnire. Cum relațiile între staff erau interzise pe vas, a trebuit sa fim foarte creativi. De exemplu, plecam de pe vas la ore diferite când eram in port, luam taxiuri separate si ne întâlneam la restaurante cât mai îndepărtate de port unde nu era nici o șansa sa fim văzuți de echipajul de pe vas ( rade). Stiu ca am incercat sa o impresionez cu talentul meu de poliglot – vorbesc 4 limbi – insa imediat mi-a taiat craca, deoarece ea vorbeste fluent sase limbi. (rade). Dupa cateva luni bune am reusit sa o cuceresc si impreuna am debarcat cu destinatia Mexic unde am petrecut o vacanta de vis pentru a ne cunoaste mai bine. In anul 2017 ne-am casatorit si impreuna avem un baietel de un an.

Ce a urmat dupa “THE WORLD”?

Ne-am întors in Canada, împreuna cu Antonia, cu speranța de a ne adapta la viața normala dintr-un oraș mare. Nu am reușit sa ne adaptam la stilul de viața de acolo – eu cel putin nu suportam sa stau într-un birou si sa fiu îmbrăcat la costum in fiecare zi. Visam la soare si caldura si la o tinuta lejera, de vacanta.Acum lucrez in pantaloni scurti si șlapi, iar in birou nu stau mai mult de o ora pe zi – sunt tot timpul in mișcare interacționând cu oaspeții si echipa mea. Stilul de viața in Caraibe e mult mai liniștit, oamenii de pe insula sunt foarte prietenoși si se imprietenesc foarte repede cu noii veniti. Îmi amintesc când am aterizat pe aeroport si am fost intampinat de șoferul hotelului… eu, initial am vrut sa ii strâng mâna,insa el m- îmbrățișat spunandu-mi: “No one is a stranger on Nevis”!

De ca ati hotarat sa ajungeti in Canada?

In primul rand pentru ca sunt multe beneficii pentru sănătate – asigurare medicala gratis – si mai multe opțiuni de joburi bune. De asemenea, faptul ca parintii mei locuiesc in Ottawa, m-a determinat sa aleg Canada. Insa, pentru mine, insulele din Caraibe ma atrag mult mai mult, deoarce stilul de viața de acolo este incredibil de relaxant si de placut.

Basseterre, St. Kitts and Nevis town skyline at the port.

Moara de trestie de zahar – acum 200 de ani – astazi hotel de cinci stele

Cand ai ajuns pe Insula Nevis, sora mai mica a Insulei St.Kitts?

Am zis sa cautam ceva mai permanent – am obosit sa tot schimb locatii, am fost in  Saint Vincent,  Grenadines si pe Insula  Mustique. Insula Nevis face parte din Insulele St. Kitts si Nevis. Insula Nevis este mai mica si are doar 10 mii de locuitori. In Februarie 2018 am zburat pentru un weekend sa cunoaștem echipa de acolo si sa vedem despre ce e vorba. Acolo am cunoscut un cuplu de artiști, care sunt proprietarii Resortului Golden Rock Nevis – o locatie superba de lux cu 11 camere si 24 de locuri. Proprietarii ne-au placut pe loc, si pe mine si pe Antonia, iar noi la randul nostru am fost impresionati placut de felul in care ne-au primit si ne-au prezentat locatia – Golden Rock Inn – si imediat am acceptat sa lucram acolo ca General Hotel Manager. Mai tarziu aveam sa aflu ca proprietarul hotelului este Brice Marden, unul dintre cei mai renumiti pictori abstracti din lume, ale carui tablouri se vand cu zeci de milioane de lei.

Descrie-mi te rog locatia de vis unde lucrezi ca General Hotel Manager?

Golden Rock Inn – a fost renovat de artisti si este decorat cu foarte mult gust, iar toate materialele sunt de cea mai buna calitate. Fetele de masa sunt țesute de mâna in Paris, așternuturile sunt din bumbac egiptean, iar produsele de toaleta importate din Canada sunt “number one” in lume pentru hoteluri de lux.

In 1800 locația a fost o moara de prelucrat trestie de zahăr. Când proprietarii actuali au cumpărat locația, au reconstruit clădiri vechi in același stil ca acum 200 de ani. Cărămizi imense din coral si piatra vulcanică, obloane mari la fiecare geam si 40 de acrii de grădina botanica la 330 metri altitudine unde începe pădurea tropicala. Sunt 11 vile care pot acomoda 24 oaspeți si avem un restaurant superb – cel mai renumit de pe insula. Fiecare camera este decorată într-un stil unic si fiecare camera are o vedere superba spre mare sau grădina. Materialele din camera au fost aduse din Maroc sau din insula greceasca Hydra unde proprietarii merg foarte des.

Cum este sa manageriati – impreuna cu sotia – resortul din Nevis?

Am studiat amândoi management hotelier in Elveția la cele mai bune scoli hoteliere din Elvetia. Eu am studiat la Universitatea Les Roches , iar sotia mea la Cesar Ritz. Avem amândoi standarde înalte si ne susținem unul pe altul in tot ceea ce facem. In general eu ma ocup de partea de cazare, contabilitate si de promoția hotelului in America, in timp ce Antonia se ocupa de gestiunea restaurantului, de evenimente, nunți etc. Impreuna ne ocupam de staff si incercam sa cream concepte noi de meniu pentru Food & Beverage.

Servicii personalizate pentru oaspeti

Cati angajati aveti?Am inteles ca peste 90% sunt localnici…

Avem 50 de angajați, iar marea majoritate sunt Caraibieni. Oameni foarte călduroși la inima si cu mult bun simt si respect. Majoritatea lucrează de 20 – 30 de ani la același hotel si sunt foarte mândri ca sunt angajații hotelului numărul 1 de pe insula. Dacă lucrezi cot la cot cu ei si ii ajuți in vremuri grele vei fi apreciat. Am legat prietenii la fiecare hotel la care am lucrat pana acuma si intotdeauna dupa ce am plecat am lasat loc de buna ziua. Respecta si vei fi respectat, munceste alaturi de ei si vei fi apreciat!

Am citit foarte multe “positive reviews” de la cei care au fost acolo in Nevis? Cum reusesti sa ii multumesti pe turisti? 

Am fost determinați sa fim manageri la cele mai bune hoteluri din Caraibe si sa oferim o experiența unica oaspeților noștri. Nu poți avea succes dacă nu excelezi in fiecare departament pana la ultimul detaliu. Uneori am lucrat si 16 ore pe zi, fără nicoo zi liberă timp de 4 luni, dar nu am simțit ca lucram, pentru ca facem totul din placere si din pasiune – totul vine natural. Plecam de la conceptul ca fiecare ” guest” este ca un oaspete in casa noastra… Încercam sa aflam cât mai multe detalii despre clienți înainte sa ajungă si apoi adaptam experiența șederii după fiecare client. De exemplu, știm ce mâncăruri preferate au oaspeții, ce vinuri le plac, ce fel de excursii isi doresc, si ne adaptam si organizam totul pentru fiecare oaspete in parte. Bucătarul crează un meniu special pentru fiecare client. 

Am sa-ti dau un exempu: acum cativa ani am am avuț un cuplu de clienți, care veneau de 30 de ani in acest resort. Acum cativa ani am renovat camera si am pus mobila si decoratiuni contemporane, insa lor nu le-a placut aceasta schimbar cand au venit la resort. Atunci am hotarat pe loc sa le facem o surpriza si le-am oferit o plimbare cu barca hotelului pentru cateva ore. In acest timp am redecorate camera lor, asa cum si-o aminteau cu mobile clasica carabieana. Cand s-au intors au fost atat de placut surpinsi, incat le-a dat lacrimile de bucurie. De atunci, in fiecare an cand vin, redecoram camera in stil classic special pentru ei – avem mobile clasica depozitata in depozitul nostru. Ne face fericiti sa oferim un serviciu personalizat pentru fiecare client, iar asta cred eu ca ne diferențiază fata de celelalte hoteluri din Caraibe.We always try to go the extra mile!

Carantina in Paradis

In martie datorita pandemiei de virus, ai fost fortat sa intri in carantina, un “naufragiat “in paradis – tu, sotia si copilasul de doar 9 luni. Cum este sa fii in carantina intr-o locatie de vis?

Inițial am fost speriați pentru ca guvernul a adoptat măsuri foarte stricte. Nimeni nu a avut voie sa iasă din casa săptămâni întregi. Nici măcar angajații noștri. Asa ca am decis sa ne mutam din apartamenul nostru, in hotelul pe care il administram, pentru a avea grija de proprietate. Eu, sotia si copilasul de doar 9 luni, ne-am mutat cu totii in hotel si am realizat imediat ca logistica de a locui intr-o astfel de proprietate nu este deloc usoara, insa amuzanta uneori. Este foarte greu sa mentii o proprietate asa de mare cu doar 2 angajati – eu si sotia mea, Antonia. Sunt aproximati 20 de acri cu plante native si fauna de care trebuie sa avem grija. Sunt trei trasee superbe pe care le poti parcurge: in varful vulcanului, la cascade si la lacurile de pe insula. Daca de exemplu, dimineata vrei sa-ti faci o cafea, trebuie sa deschizi o bucatarie imensa, unde de regula lucreaza 18 oameni. Acum trebuie sa mergem 100 de metri ca sa ne bem cafeaua, inainte in apartamentul unde locuiam faceam doar 5 metri (rade).Aveam produse proaspete in fiecare zi – ananas, vinete, banane – si peste proaspat de 3 ori pe saptamana adus de catre pescarii de pe insula. Daca vrei sa inoti la piscina, trebuie sa o cureti macar la 2 zile, altfel apa devine verde. A fost insa foarte frumos, noi doi, si fiul Leo ne-am simtit atat de liberi si am fost foarte relaxati. Aveam produse proaspete in fiecare zi si peste proaspat de 3 ori pe saptamana. Este superb sa te trezesti in fiecare dimineata si sa ai o vedere la vulcanul de pe insula. Carantina fortata ne-a dat sansa sa petrecem cat mai mult timp cu Leo si sa ne ocupam de el. Placerea lui cea mai mare este sa se balaceasca in piscina hotelului din dotare de dimensiuni olimpice. 

Dupa carantina fortata te-ai reintors in Canada…ce a urmat?

In fiecare an, in luna septembrie, venim in Canada in vacanta, deoarece este sezonul uraganelor in Caraibe si preferam sa fim cu familia in Canada. In aceasta perioada hotelul este inchis pentru renovari. La mijlocul lunii octombrie se redeschide hotelul

Ce planuri de viitor ai?

 Vrem sa mai stam in Nevis pana cand va mai creste Leo. Nu ne grabim sa placam din paradis. (rade) Suntem norocoși ca avem șansa sa conducem proprietăți unice in cele mai frumoase si îndepărtate locuri din lume. Speram intr-o zi sa fim proprietarii unui hotel deosebit undeva in lume. Aventura continua pentru noi…si tot in paradis (rade).






Articolul precedentADOLESCENT SUB PANDEMIE
Articolul următorInsula Åland, tricolorul şi masivul Giumalău
Viorel Vintila
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com

1 COMENTARIU

  1. Frumoasa povestea celor doi romani. Un interviu interesant si informativ. Este placut sa citesti povesti de success – prin multa munca si dedicatie poti reusi oriunde. Felictari celor doi romani!

Comments are closed.