*Acestea sunt pricipalele orașe din lume din sec. al XIX-lea unde s-au ridicat statui închinate…Libertății.
Ioan POPESCU
Povestea Statuii Libertății din Ploiesti datează din anul 1881, când primarul urbei era Constantin C.Grigorescu (1824-1903).
Șugubăț cum îl stim, Caragiale spunea despre statuie că are bronzul ca spanacul, in timp ce ploiestenii au botezat-o ”Madam Grigorescu”- aluzie la numele primarului.
Statuia, înaltă de 3,5m, a fost realizată la Paris, de către sculptorul L.Quadry, fiind adusă in țară în anul 1876.
Turnată in bronz galvanizat, statuia – instalată in fosta Piață a Unirii – pe atunci piața centrală a orasului – o reprezintă pe zeița Minerva, ținând in mâna dreapă o suliță, iar in cea stângă un pergament, pe care este scris:”Constituțiunea și legea electorală” – sugestie la libertatea care, uneori, nu poate fi apărată decât prin luptă.
Soclul din marmură albă a fost executat de arh.Toma N.Socolescu
Ulterior, statuia a fost mutată in fața Palatului administrativ – loc ales și de către revolutionarii ploiesteni in decembrie 1989 pentru darâmarea regimului comunist al lui Ceausescu si instaurarea in țară a Democratiei și Libertătii. In fotografia pe care am realizat-o atunci am surprins-o pe Zeiță fără suliță, ea fiind subtilizată, probabil, de către un revolutionar inconstient.
Ultima și actuala sa locație a fost în Piața Eroilor (sensul giratoriu din fața Catedralei Sf.Ioan Botezatorul și Primăriei ) – loc vizibil, dar inaccesibil pietonal.
La început, Statuia a fost luminată cu patru leduri, care, intre timp, au dispărut (!?!?), fără ca onor Primăria, condusă de negretatul Adrian Dobre, să remedieze situația, ea fiind si acum invizibilă noaptea. Poate acum, noul primar al orasului, Andrei Volosevici, întreprinzător cum îl știm, să rezolve problema, mai ales că Statuia se află in imediata apropiere de sediul Primăriei.
De remarcat faptul că o copie in miniatură a Statuii Libertatii din New York se află in orasul prahovean Boldesti-Scăeni, operă a dlui Cristian Petru Bălan – poet, dramaturg,prozator, editor, publicist, artist plastic, care a lucrat aici o scurtă perioadă de timp, după care s-a stabilit in SUA, înainte de 1989.
Prof.Cr.Petru Bălan, ajuns acum la vârsta de 84 de ani, este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și al Academiei Româno-Americane de Științe și Arte.
(In fotografiile anexate este reliefată istoria ilustrată a Statuii Libertății din Ploiesti).