Joi, 3 decembrie 2020, începând cu ora 15:00, va avea loc conferința online Vocile libertății: Radio „Europa Liberă”, „BBC”, „Vocea Americii”, „Deutsche Welle”, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a IICCMER.
Conferința are scopul să (re)aducă în discuție importanța posturilor de radio și impactul emisiunilor acestora în perioada comunistă, atât în țară, cât și în Occident, și de a oferi celor interesați de fenomenul exilului românesc postbelic o platformă de analiză și dezbatere, promovând interdisciplinaritatea, diversitatea de idei, rigoarea științifică și spiritul critic. Evenimentul are ca principal obiectiv evidențierea rolului posturilor de radio pentru țările aflate dincolo de Cortina de Fier și al impactului semnificativ al emisiunilor în timpul comunismului. Conferința va sublinia misiunea exilului și, implicit, a radiourilor în menținerea valorilor de libertate și democrație prin activitățile și emisiunile ce au reprezentat „vocea celor fără de voce”.
Evenimentul va începe cu un cuvânt de deschidere al Alexandrei TOADER, Președinte executiv al IICCMER, urmat de intervențiile invitaților: Emil HUREZEANU (Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Federală Germania), Christian MITITELU (fost director al Secţiei române a BBC, Londra, Regatul Unit al Marii Britanii), Sergiu MUSTEAȚĂ (prof. univ. dr, Universitatea „Ion Creangă” din Chișinău), Adrian NICULESCU (Vicepreședinte IICCMER), Michael SHAFIR (prof. emerit, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și Dinu ZAMFIRESCU (Președinte al Consiliului Științific al IICCMER). Discuțiile din cadrul evenimentului vor fi moderate de Mihaela TOADER, cercetător IICCMER, și de Liviu TOFAN, fost jurnalist la Radio Europa Liberă.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail office@iiccmer.ro.
***
Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: http://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului