Sibiul a fost sâmbătă, 26 februarie 2011, gazda unei manifestări spirituale cu totul excepţionale: cea de-a paisprezecea întâlnire a scriitorilor din România cu fondatorul revistei LUMINĂ LINĂ – GRACEOUS LIGHT de la New York, pr. prof. univ. dr. Theodor Damian. Domnia sa este iniţiator şi rector al Institutului de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă de la New York, al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi al Cenaclului literar „Mihai Eminescu” din acelaşi oraş, iar revista prezentată acum la Sibiu reprezintă transformarea Buletinului săptămânal cu profil liturgic-catehetic, într-un periodic literar-spiritual al românilor din America.
Organizatorii întâlnirii scriitorilor români de pe ambele maluri ale Atlanticului, la Sibiu, au fost aşadar Cenaclul literar „Mihai Eminescu” patronat de Institutul de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, din New York – reprezentate de părintele-profesor Theodor Damian, în colaborare cu Universitatea „Alma Mater” şi Clubul „Dialog” al Ligii culturale „România-Franţa”, din Sibiu – reprezentate de conf. univ. dr. Anca Sîrghie.
Cuvântul de bun-venit şi salutul oaspeţilor au fost rostite de prof. univ. dr. Mircea Cosma, prorectorul Universităţii Alma Mater din Sibiu.
Panorama revuistică
Mihaela Albu de la Universitatea din Craiova şi Th. Damian au făcut prezentarea revistei LUMINĂ LINĂ şi lansarea ultimului număr apărut, iar Anca Sîrghie a prezentat revista LUMINA SLOVEI SCRISE, care apare la Alma Mater Sibiu. A urmat prezentarea revistelor: NOVA PROVINCIA CORVINA de la Deva, de Eugen Evu şi Muguraş Maria Petrescu; CARMINA BALCANICA de la Craiova, de Mihaela Albu; CITADELA de la Satu Mare, de Aurel Pop; ARDEALUL ROMÂNESC de la Hunedoara, de Mariana Pândaru Bârgău; GÂND ROMÂNESC de la Alba Iulia, de Virgil Şerbu Cisteianu; revista condusă timp de peste cincisprezece ani de regretatul Gabriel Stănescu, ORIGINI, ce apare în Georgia (S.U.A.) şi se difuzează în toată lumea, a fost prezentată de Mihai Posada.
Recital de lieduri şi arii din opere
Tânăra soprană Flaminia Crişu a încântat numerosul auditoriu prezent în aulă, interpretând cu talent şi dăruire câteva bucăţi muzicale din Mozart, Brahms şi alţi maeştri ai muzicii clasice. Criticul şi istoricul literar Aurel Sasu a apreciat cu multă căldură prestaţia solistei Flaminia Crişu.
Cărţi recent apărute
Unele din cele mai noi apariţii pe piaţa de carte românească au fost prezentate după cum urmează: Eternităţi de-o clipă – Antologia prozatorilor sibieni, volum alcătuit de Ioan Radu Văcărescu, preşedintele Filialei Sibiu a U.S.R., a fost prezentat de Silviu Guga; volumele de versuri Semnul Isar şi Exerciţii de înviere ale lui Theodor Damian, prezentate de Aurel Sasu, Eugen Evu şi Muguraş Maria Petrescu; volumul Întâlnire pe calea undelor. Interviuri radiofonice despre scriitori români de Anca Sîrghie şi Alexandru Braşoveanu, prezentat de autoare; volumul Noapte după noapte de Aurel Sasu, prezentat de Theodor Damian; Starea de excepţie. Valeriu Anania – omul şi destinul (1946), şi Cultură şi creaţie de Adrian Marino, volume editate şi prezentate de Aurel Sasu; volumele Întâlnirile de vineri şi Căile Luminii, ambele cu subtitlul: istoria unui deceniu de cultură română în Statele Unite de Aurel Sasu şi Carmina Popescu, prezentate de Mihaela Albu; volumele Opera publicistică a lui Mircea Eliade şi Acasă – poesii de Mihai Posada, prezentate de autor; culegerile de versuri În braţele ceţii de Mariana Floarea, Înger cu aripi ascunse de Ioan Gâf Deac şi volumul Şi atunci ar fi trebuit să vorbesc de Dan Anghelescu, prezentate de Theodor Damian; volumul În labirintul cărţilor de Mihaela Albu, prezentat de Dan Anghelescu; volumele Medicina ca misiune de Mariana Pândaru Bârgău, Angel radios de George Stanca şi Amfora de lumină de Ioan N. Roşca, prezentate de Muguraş Maria Petrescu; jurnalele de călătorie Pelerini în Ţara Sfântă şi China – un univers fascinant de cultură şi civilizaţie de Elena Macavei, prezentate de autoarea însăşi.
Marathon de poesie
În încheierea manifestărilor culturale Zilele „Lumină Lină” de la Sibiu, invitaţii au făcut un periplu prin bogăţia spiritual-folclorică a Mărginimii Sibiului, admirând icoanele de la Sibiel, peisajul hibernal mirific şi ospeţia fruntaşilor obştii din Sălişte şi Poiana Sibiului şi degustând savuroasele sarmale cu mămăligă, specifice locului.
Seara, pe înaltul podiş al Ardealului, a avut loc un recital de poesie în lectura autorilor.
În întregul său, evenimentul cultural-spiritual de la Sibiu a restabilit legăturile fireşti între slujitorii slovei scrise româneşti din Ţară şi din diaspora americană cu veche tradiţie în Transilvania, întărind adevărul că cugetarea, simţirea, limba şi literatura românilor una sunt, indiferent de distanţele geografice sau de barierele politice impuse în vreme, care nu pot şi nu trebuie să le despartă.