Cine isi mai aduce aminte de 23 August?

0
5

Steaguri, cîntece patriotice, defilări pe stadioane, emisiuni omagiale, zile libere, mici Şi bere la iarbă verde. Iată care era pînă acum 14 ani rutina unei zile de 23 august, una dintre cele mai mari sărbători ale regimului comunist. Imediat după 1989, viziunea asupra eveni­mentelor de atunci s-a schimbat, desi importanta lor pentru istoria contemporană nu poate fi negată.
În doi ani diferiti, aceasta dată punctează pentru Romînia momente istorice de mare insemnătate. La 23 August 1939, prin Pactul Ribbentrop-Molotov, parte din Basarabia, Bucovina Şi tinutul Hertei au fost date Uniunii Sovietice. Aceeasi zi, dar din 1944, a insemnat un moment de cotitură al istoriei nationale si un punct foarte important pentru istoria universală. Înlăturarea dictaturii maresalului Antonescu Şi arestarea sa a insemnat ruperea aliantei cu Germania nazistă. Peste numai cîteva ore, Romania a intrat din nou in război, de partea Natiunilor Unite.
Pentru multi romîni, 23 august era, in perioada comunistă, doar o zi liberă, la mici Şi bere cu toti colegii de uzină. Pentru altii ziua era un cosmar Şi insemna ore intregi de repetitii in pas de defilare sub un soare arzător.
Nostalgicii isi mai doresc asemenea sărbători. Măcar de dragul prînzului la iarbă verde de după defilare.