La unul din ultimele sale spectacole, desfasurat la Casa de cultură a sidicatelor din Ploiesti, mi-am luat inima in dinți si am abordat-o, in culise, pe marea actrită a scenei românesti, Stela Popescu.
-. Mă numesc Ioan Popescu si sunt jurnalist liber profesionist. Aș dori de la dvs doar câteva cuvinte despre viața și cariera dvs artistică…
– Dacă zici că te numesti Popescu, cu plăcere! Sunt născută în ziua de 21 decembrie1935 în orașul basarabean Bălți, într-o familie de învățători modești, care mi-au oferit o educație aleasă. Prima amintire din copilărie, pe care o am bine întipărită în memorie, este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl meu, considerat dușman de clasă deoarece era intelectual, a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu mine, în România, la Brasov. În 1953, după absolvirea Liceului de fete ”Principesa Elena”, am susținut examenul de admitere la facultate, fiind repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“Brașov, la care am renunțat după numai un an și jumătate….
– În favoarea teatrului, bănuiesc…
– Corect! În anul1956, am fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel am continuat să susțin spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, am fost repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde am sustinut peste 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 am activat la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”din Bucuresti. În 1969, am părăsit Revista și m-am angajat la Teatrul de Comedie, fapt care nu m-a impiedicat să continui colaborarea cu Radioteleviziunea. În paralel, am avut și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care aveam să mă căsătoresc, în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican. Cu Puiu nu am avut copii, dar am adoptat o fetiță, Doinița, fiica fratelui meu.
Totodată, am jucat și în celebra serie de spectacole “Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriau în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, dar cu mare succes la public. Timp de 24 de ani am jucat la Teatrul de Comedie, iar vara, când se încheia stagiunea teatrală, am jucat la Revistă. La Teatrul de Comedie am jucat din 1969 până în 1993, când am revenit la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, unde lucrez și în prezent.
– Numiți, vă rog, câteva dintre cele mai indrăgite roluri?
– Pe scena Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” și pe cea a Teatrului de Comedie, cred că am avut cel mai mare succes, în piese precum “Omul care a văzut moartea”, “Mama Boema”, “Boema, slăbiciunea mea” etc. Am jucat 18 ani în “Preșul”, 12 ani în “Pețitoarea” și 10 ani în “Plicul”. Trebuie, neapărat, să spun că am avut și șansa de a lucra cu mari regizori, precum Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu, iar printre cei mai indrăgiți parteneri pe scenă i-m avut pe Ștefan Bănică și Alexandru Arșinel, ei fiind o garanție a succesului, umorul aparținând lui Mihai Maximilian – iubirea vieții mele.
– Ați avut si o exepțională carieră și în cinematografie, in filme precum Nea Mărin miliardar…
– In cinematografie am debutat cu filmul “Alo? Ați greșit numărul”. Am jucat însă în peste 25 de filme. Pe lângă Nea Mărin miliardar, amintit de dta, am mai jucat in “Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988) etc. Să nu uit, alături de Iurie Darie, am prezentat prima editie a Festivalului ”Cerbul de Aur-1968”.
– Aveți, cu siguranță, si câteva hobby-ri, enumerați doar câteva:
– Colecționez icoane, obiecte de artă, cele mai valoroase fiind un tablou de Ion Pacea, câteva picturi de Ștefan Luchian, dar și colecții de pantofi și peruci. În ultimul timp am devenit dependentă de telefon și internet. Petrec mult timp in grădină și bucătarie. Sunt expertă în dulcețuri. De altfel, am lansat și o carte: ”Gătește moldovenește, cu Stela Popescu”. O carte despre mine a făcut, în 2002, și Rhea Cristina, carte intitulată ”Stela Popescu- Povestea succesului”.
– Înainte a încheia aceast dialog interesant, aș dori să vă întreb ce proiecte de viitor aveți?
– Sincer, aș dori să îmi refac viața lângă un bărbat tânăr și puternic, dar, la vârsta mea, nu mai îmi pot permite asta. Am avut o viață frumoasă, am iubit mereu cu pasiune, dar nu știu dacă am fost și înșelată. Ce știu sigur e faptul că am eu am înșelat, dar cu mare grijă…Gata, hai că am treabă! La revedere!
Stela Popescu a murit Stela Popescu a făcut o carieră și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile “O stea printre stele” (2006) și “Stela și Arșinel” (2005) care reunesc o parte dintre aparițile televizate ale Stelei Popescu.
Stela Popescu a murit Începând jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea și Național TV
Stela Popescu a murit Joacă în serialul TV “Cuscrele” (2005-2006) precum și în telenovelele “Râzboiul sexelor” (2007-2008), “Regina” (2008-2009) și “Aniela” (2009-2010) în rolul Coanei Chiva. În 2011 revine cu o participare specială în telenovela Iubire și Onoare.