De 14 februarie românii au scandat “Iubim viaţa!”

0
5
miting-stop-etnobotanice_cefacecopilulmeu.ro-06

miting-stop-etnobotanice_cefacecopilulmeu.ro-06Luni 14 februarie ora 12:30, piaţa Victoriei, Bucureşti. Puţin peste zero grade. Trei poliţişti în uniformă fosforescentă aşteaptă cuminţi în intersecţia dintre Şoseaua Kiseleff şi Nicolae Titulescu. Se circulă încă în condiţii normale. Patru tineri îmbrăcaţi în haine de un albastru ponosit se sprijină de o maşină de pompieri. Neobişnuit de multă lume traversează către Muzeul Antipa. Aici – un lanţ de jandarmi şi schelete metalice înconjoară un grup de câteva sute de oameni. În faţa lor o scenă de dimensiuni reduse iar în difuzoare acorduri de rap. Pe panoul din spatele scenei şi pe alte câteva zeci de pancarte scrie mare “Iubim viaţa!”

Panică la etnobotanică

În jurul orei 13 se dă startul oficial al unui protest împotriva vânzarării în condiţii legale a produselor etno-botanice. Iniţiativa aparţine unor cunoscuţi oameni de radio (şi televiziune): Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, care realizează împreună emisiunea Morning Zu de la radioul cu acoperire naţională Radio Zu. Campania “Zu dă panică la etnobotanică” este susţinută Primăria Municipiului Bucureşti, Poliţia Capitalei, Jandarmeria Română, Agenţia Naţională Antidorg, Radio România Actualităţi, Bucureşti Fm şi Antena 2. În cadrul emisiunii matinale de radio cei doi jurnalişti au prezentat de mai multe ori cazuri ale unor tineri care au murit în urma consumului de produse etno-botanice, au discutat în direct cu rude ale acestora, cu tineri ai căror prieteni consumă produse halucionogene legale sau cu oameni care detin aşa-numite “magazine de vise”, insistând pe efectele negative ale consumului unor astfel de produse. În Bucureşti magazinele de etono-botanice există atât în cartierele mărginaşe, în scări de bloc, cât şi în apropiere de licee şi şcoli sau în zone centrale. Ascultătorii au trimis mesaje din care realizatorii le-au selectat pe cele mai bune pentru a fi sloganuri ale campaniei. Cunoscutul raper Puia a rescris piesa “Pune-i la pământ” ce a devenit imnul oficial al campaniei. Versurile aruncă în spatele guvernanţilor vina morţii sau spitalizării tinerilor consumatori de substanţe halucinogene.

“Nenea tata lu’ Ebaaa o lăsaţi la fumat?”

E ora 13, mulţimea s-a mai îndesit şi s-a umplut de baloane albe în fomă de inimă. Cei mai mulţi sunt adolescenţii veniţi cu prieteni sau colegi, sunt şi câţiva veniţi cu părinţii, sunt părinţi veniţi fără copii, tineri trecuţi de adolescenţă, oameni supăraţi pe guvenare în general şi oameni care au venit “să caşte gura”. Pancartele sunt mai diversificate: de la strigăte ale părinţilor speriaţi de ce li se poate întâmpla copiilor lor (“De ce urâţi copii? Nu mai comercializaţi moartea!”), la licee care se declară contra consumului de droguri legale (“Colegiul Ucecom: NU hotărât etno-botanicelor!”) sau la mesaje contra Băsescu (“Nenea tata lu’ Ebaaa, nenea socru lu’ Sidaaa, îi lăsaţi la fumat?”). Unii întind bannere uriaşe, pancarte sau cartoane, alţii flutură drapelul românesc sau ţin pe umăr o cruce. Organizaţia Salvaţi Copii şi compania aeriană Blue Air sunt prezente cu pancarte tematice. Tinerii cântă la auzul melodiilor lui Puia şi Guess Who. Un domn de vreo 70 de ani, ducând cu greu o pancartă pe care scrie “La arme români! […] România vândută Statelor Unite ale Israelului”, împarte pliante. O domană trecută de prima tinereţe adună pliantele căzute pe jos: “Măcar atât să facem şi noi”, spune ea în treacăt. Doi tineri schimbă impresii despre pestriţa adunare. Unul este entuziasmat, iar celălat dezamăgit de prezenţa redusă: “Noi suntem 1000 de oamni, resul fumează!”

În jur de 13:30 îşi fac apariţia Buzdugan şi Morar care îi roagă pe toţi cei care au scris mesaje politice pe pancarte să le lase jos, întrucât mesajul campaniei este îndreptat împotriva tuturor celor de la guvernare, indiferent de culoarea politică. La îndemnul celor doi mulţimea se întoarce cu faţa către Palatul Victoria şi scandează sloganuri precum “Fii om, închide-le!”, “Nu ne băgaţi fraţii în mormânt!”, sau “Nesimţiţilor!”. Puia urcă pe scenă pentru a cânta imnul campaniei iar Daniel Buzdugan aminteşte de gafa făcută de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. La auzul reproşului conform căruia există tineri care mor din cauza consumului de etno-botanice, acesta a replicat: “în România oamenii mor şi călcaţi de tramvai”. Cu toate astea protestul este unul paşnic, jandarmii se plimbă liniştiţi dintr-o parte în alta a gardului improvizat iar poliţiştii dirijează traficul uşor îngreunat.

La ora 14 încă mai traversează oameni către Antipa iar spre 14:30 o parte dintre protestatari meg să depună în faţa clădirii Guvernului lădiţe cu mărar (ca subsitut al plantelor nocive) şi 10 sicrie goale, trimise de omul de afaceri Elan Schwartzenberg, urmand ca ele să fie responsabilitatea premierul Emil Boc: vor ramâne goale sau se vor umple cu viitoritoare victime ale produselor etnobotanice.