Iată că după doi ani de difuzare în fiecare sâmbătă a emisunii “România de nota 10”, reţeaua studiourilor regionale a pus cap la cap primele 50 de emisiuni şi a hotărât să le mediatizeze şi în formă tipărită, luând astfel naştere volumul “România se prezintă: Descoperă excelenţa” sub îndrumarea cordoonatorului de program, Florin Bruşten. “Proiectul acesta nu îşi propune să se opreasă. Am lansat acest audiobook pur şi simplu ca să ispitim audienţa. Vrem ca toate aceste interviuri pe care noi le avem să le transpunem într-un format mp3, într-un format digitalizat, să construim un blog, de fapt un adevărat site şi de ce nu să spunem cu mândrie că noi, cei de la Radio România, am reuşit să creem un “who’s who” radiofonic al personalităţilor din ţara noastră.” Florin Bruşten, secretar general studiouri regionale, a adaugat că volumul nu va fi pus în vânzare, el urmând să fie distribuit centrelor teritoriale şi bibliotecilor.
Despre titul volumului, András István Demeter, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune a subliniat esenţa pe care o conţine: “Este o ţară numită România. Se prezintă de regulă peste tot dar la ea acasă se prezintă oare în suficientă măsură? Hai să zicem că am descoperit că e nevoie ca această ţară să se prezinte şi la ea acasă. Hai să se prezinte prin excelenţa care caracterizează pe unii oameni din acestă ţară. Dar de ce? Pentru că, dacă îi descoperim sau ne descoperim noi – România – prin aceşti oameni, e posibil să descoperim din ce în ce mai mulţi şi atunci România ar putea să spună, după aceste multe descoperiri, că într-adevăr este o altă ţară, este o ţară a excelenţei.”
Profesorul Valentin Mirica, redactor realizator la Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Teritorial de Radio Târgu Mureş, a scos în evidenţă calitatea emisiunilor radio, difuzate în cadrul acestui program şi de aici relaţia cu Academia Română:” ‘Verba manen’ şi aceasta este bucuria noastră. Este un reverb. De fiecare data îmi începeam interviurile cu cuvintele ‘fericiţi cei ce cinstesc lumina’. Şi acum simt că suntem într-o amiază a spiritului şi prin carte şi prin locul în care s-a lansat. Această carte a primit onoare la Academia Română pentru că pagina ei porneşte din onoare.”
Volumul conţine peste 45 de interviuri cu persoane din cele mai variate domenii: artişti, directori de teatru, regizori, cercetători, profesori, preoţi şi mitropoliţi, chiar şi o elevă, Roxana Olteanu: “Este surprinzător acest proiect şi sper să continue. Sper să se materializeze în alte şi alte volume de acest gen pentru că ele într-adevăr promovează valorile României.”