Dan Brudaşcu s-a născut pe 26 martie 1951 la Ciucea, judeţul Cluj. Are o carieră, o familie şi realizări impresionante. Unii oameni sunt născuţi sub o stea norocoasă, iar Dumnezeu le-a dăruit din toate darurile sale. Este şi cazul domnului Dr. Dan Brudaşcu, un om deosebit şi un român remarcabil. Absolvent al facultăţii de Filologie a Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca şi doctor în studii filologice, a fost profesor la Universitatea Avram Iancu din Cluj Napoca, om de cultură, politician, publicist, scriitor, muzeograf şi traducător, actualmente director general al Casei de Cultură a municipiului Cluj-Napoca, patron al editurii Sedan, redactor şef al revistei „Cetatea Culturală”, fost şef al Serviciului Cultură, Culte, Sport, Turism, Mass-Media şi Relaţii Internaţionale al Primăriei clujene (1997-2000) şi deputat PRM între (2000 şi 2004). A absolvit două cursuri postuniversitare la Academia de Studii Economice din Bucureşti, specializările marketing-management şi comerţ exterior. A urmat cursuri postuniversitare de marketing şi management în Marea Britanie (1975) şi cursuri de specializare în presă şi administraţie publică locală (1996, 2001 şi 2002) în Danemarca, numeroase alte cursuri, acreditate de ministerul de profil şi de cel al Muncii, în unităţi de învăţământ din ţară.
Are o activitate ştiinţifică şi culturală foarte bogată. Este un scriitor prolific, a publicat peste 2500 de articole, eseuri, studii, traduceri din poezia şi proza universală, recenzii, note, interviuri şi 96 de cărţi. Este un jurnalist fecund, un excelent organizator şi un realizator de talk show-uri televizate cu mare impact în oraşul de la poalele Feleacului. Editor-fondator al revistei Cetatea Culturală, publică într-un număr impresionant de alte ziare şi reviste din ţară şi din străinătate. Colaborează de-a lungul anilor cu: Steaua, Tribuna, Napoca Universitară, Echinox, Amfiteatru, Vatra, Astra, România literară, Luceafărul, Cronica, Ramuri, Convorbiri literare, Orizont, Familia, Urzica, Flacăra, Femeia, Pro Saeculum, Poesis, Excelsior, Sud, Mişcarea literară, precum şi cu reviste din Marea Britanie, SUA, Canada, Croaţia, Ungaria, Moldova, Iran, Israel, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud.
A avut şi are colaborări cu studiourile de radio şi televiziune din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Bucureşti şi cu posturi private de radio şi televiziune din Cluj-Napoca, Bucureşti, Alba Iulia, Târgu Mureş, Braşov, Sibiu, Baia Mare, Satu Mare şi Zalău. Este fondatorul primului post privat de televiziune din Cluj-Napoca (CBN-ARDAF), în 1997.
A fost distins cu numeroase diplome şi premii, atât în ţară cât şi în străinătate. A primit titlul de profesor onorific adjunct (şi diploma de excelenţă) din partea District of Colombia University; Diploma şi medalia de aur ale Academiei Braziliei; Diplome de excelenţă în Coreea de Sud, India, Iran şi numeroase alte premii pentru traduceri din literatura universală. În anul 2010 a fost ales membru de onoare al Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada.
Familia lui Dan Brudaşcu este la fel de strălucitoare şi impresionantă ca şi cariera sa. Este căsătorit cu o mare doamnă a cântecului popular transilvan, Sava Negrean Brudaşcu, o doamnă care încântă milioane de români de pretutindeni, cu timbrul ei vocal special şi repertoriul de o înaltă ţinută artistică. Doamna Sava Negrean Brudaşcu este o prezenţă placută şi se bucură de un succes fulminant pe scenele ţării şi peste hotare . Apare aproape săptămânal pe ecranele televizoarelor şi la posturile de radio naţionale, participă frecvent la spectacole şi concerte muzical folclorice pe întreg cuprinsul României, dar şi la românii din ţările vecine… Dan Brudaşcu şi Sava Negrean sunt părinţii lui Eileen Sava, avocat în Baroul Cluj, de la care au un nepoţel, Petru – Sabin.
De amintit şi faptul că este rudă cu celebrul pictor Corneliu Brudaşcu şi cu nu mai puţin celebrul frate al acestuia, sculptorul Valer Brudaşcu (care, în prezent, locuieşte, cu familia, în Germania, după o îndelungă şi bogată carieră artistică şi didactică la Arad).
Personalitate marcantă a Transilvaniei, Dr. Dan Brudaşcu poartă în piept o inimă tricoloră, iar întreaga sa fiinţă emană esenţa românismului. În fiecare zi, de-a lungul vieţii, ne-a demonstrat că „omul sfinţeşte locul”. S-a remarcat în toate domeniile în care a activat, pe scena politică şi culturală; în mass-media locală, naţională şi internaţională; ca jurnalist, traducător şi scriitor.
A fost unul dintre puţinii parlamentari români, care şi-au dedicat întreaga activitate, putere de muncă şi energie comunităţii, care au stat de vorbă cu oamenii şi le-au înţeles cu adevărat dorinţele şi problemele, rezolvând ce mai mare parte a celor ce depindeau de el. Dan Brudaşcu a mers până la capăt, a căutat şi a găsit soluţii eficiente pentru oamenii care l-au ales deputat. A încercat să-şi continue cariera politică şi a candidat ca independent, pentru că a crezut cu tărie că nefiind înregimentat politic poate servi mai bine interesele alegătorilor.
Este un excelent analist politic şi economic, are opinii ferme şi bine argumentate şi darul special al comunicării eficiente. Datorită acestui cumul de calităţi speciale, Dr. Dan Brudaşcu este apreciat de clujeni, pe care i-a reprezentat cu cinste în Parlamentul României, de mediul academic şi cultural din capitala Ardealului şi de colegii din mass-media româno-americană.
Calităţile sale native, îmbogăţite printr-o educaţie solidă, o experienţă bogată şi diversă, completează caracterul lui puternic, viziunea şi charisma domnului Dan Brudaşcu. Dotat cu un spirit de observaţie fin şi o pasiune arzătoare pentru literatură, el a câştigat respectul semenilor şi s-a impus ca nume de referinţă în viaţa culturală contemporană.
Astăzi, la frumoasa aniversare a 6 decenii de viaţă, redacţia noastră îi urează domnului Dr. Dan Brudaşcu sănătate, putere de muncă şi succes în întreaga activitate. „La Mulţi Ani”, în numele jurnaliştilor din mass-media româno-americană, care vă respectă şi vă apreciază munca şi realizările. Cele mai bune gânduri şi urări se îndreaptă către dumneavoastră la ceas aniversar. Să ne trăieşti mulţi ani fericiţi, maestre Dan Brudaşcu!