Aparitie editoriala inedita
Ne-am fi asteptat ca stirile sfarsitului de saptamana american sa fie dominate de situatia din Ucraina si de razboiul declaratiilor Biden contra Putin. Sau de vreo noua gafa vice-prezidentiala. Si macar cateva comentarii dezolante despre China organizatoare de olimpiada cu zapada artificiala. Sau stiri fulminante despre ce personalitate (de dreapta) a fost cenzurata, anulata si infierata. Nu ne-am fi asteptat la comentarii pertinente despre recentul studiu al universitatii Johns Hopkins care determina ca mult hulita carantina obligatorie nu a produs nici un avantaj in lupta impotriva pandemiei. Sau la informatii pertinente despre greva camionagiilor canadieni (ca trebuie sa aiba si fratii din nord “insurectia” lor fara insurectionari) impotriva mandatelor guvernamentale.
Am fost surprinsi cand o stire despre Romania s-a raspandit dintr-o data, prin multe publicatii pe internet si pana la stirile live ale canalului Newsmax. Asa am aflat despre lansarea cartii “So They Remember” (in traducere ar fi in sensul “ca sa nu uite”) a lui Maksim Goldenshteyn, ziarist si publicist din Seattle (statul Washington). In opinia autorului stirii, corespondentul Associated Press la Bucuresti Stephen McGrath, “cartea isi propune sa faca lumina asupra rolului Romaniei in Holocaust”*. Bazata pe memoriile bunicilor sai care au supravietuit lagarului Pecera din Transnistria (cunoscut sub numele de “lantul mortii”) in cel de-al doilea razboi mondial, naratiunea este parte cronica de familie, parte document istoric. Din care reiese ca autoritatile romane ale vremii au administrat, sustine McGrath, “aproximativ 150 de lagare si ghetouri unde s-a desfasurat un capitol mai putin cunoscut, dar la fel de sinistru al Holocaustului, unde sute de mii de evrei au fost brutalizati, exploatati si ucisi”*. Asa cum este citat in articol, Goldenshteyn (a carui familie a imigrat din URSS in Seattle) considera ca ”autoritatile romane au facut progrese in ultimii ani in recunoasterea rolului tarii in Holocaust”*. Subliniaza insa un alt intervievat, istoricul american de origine romana Stefan Cristian Ionescu (expert in Holocaust in cadrul universitatii Northwestern) ca majoritatea romanilor inca mai cred ca Holocaustul “este o responsabilitate a Germaniei naziste”*. Adaugand ca “sunt inca multe de descoperit despre participarea Romaniei la Holocaust”*, in special la ce s-a petrecut in Transnistria.
Publicata in Decembrie de catre Oxford University Press, “So They Remember” a lui Maksim Goldenshteyn este deja numarul unu best seller in categoria Historical Russia Biographies pe Amazon.
*Traducerea in limba romana prin bunavointa oluzy.com