S-a stins un mare artist. Un artist din nobila stirpe a Renaşterii, a acelei epoci în care au creat Leonardo şi Dürer, Michelangelo şi Benvenuto Cellini. Renaşterea nu a fost doar o epocă istorică, a fost, şi este încă, o stare de spirit. Iar dacă eşti artist, acest spirit se manifestă în tot ceea ce faci, în tot ceea ce gândeşti, în viaţă şi operă, în ansamblul lor.
Octavian Ioan Penda a fost un astfel de artist: pictor şi gravor, sculptor şi medalist, scriitor şi profesor. Într-o epocă bântuită mai degrabă de experimente artistice sterile, Octavian Penda a creat cu o forţă şi o naturaleţe copleşitoare, transformând materia în frumuseţe pură. A pictat biserici şi a modelat lutul şi bronzul, a făcut pictură de şevalet, a creat medalii şi a gravat însemne, timbre şi bancnote. A vorbit şi a scris, dăruind celor din jur învăţătură şi bucurie. Nu în ultimul rând, Octavian Penda a fost cel care a construit şi a condus o adevărată bijuterie, unică în România şi în această parte a Europei: Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.
Omul Octavian Penda a plecat prematur dintre noi, dar opera sa, vastă, proteică şi surprinzătoare, este un continent mirific ce-şi aşteaptă, încă, exploratorii.
Octavian Penda, Dumnezeu să te odihnească în pace!
KELEMEN Hunor
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional
Comunicat de presa, 19 aprilie 2011