Luni, 18 aprilie 2011, guvernatoarea statului Arizona, Jan Brewer, şi-a folosit dreptul de veto pentru a respinge douş legi controversate. Primul proiect de lege se referea la obligativitatea candidaţilor la preşedenţia SUA de a-şi dovedi ceţăţenia americană nativă. Cel de-al doilea proiect respins de Jan Brewer la Phoenix făcea referire la dreptul cetăţenilor Arizonei de a purta arme de foc oriunde în spaţiile publice, inclusiv în şcoli şi campusuri universitare. Potrivit agenţiei Reuters, poziţia guvernatoarei Jan Brewer denotă un regres al conservatorilor care detin majoritatea în Congresul American.
În aprilie 2010, Jan Brewer era o susţinătoare înfocată a unei legi a imigraţiei care prevedea mşsuri extrem de dure privind controalele stradale, depistarea şi deportarea emigranţilor ilegali din Arizona. Legea a declanşat polemici şi reacţii dure la nivel naţional şi a atras atenţia întregii naţiuni asupra legislaţiei şi a liderilor politici care reprezintă statul Arizona. Climatul din acest stat aflat la graniţa cu Mexicul este de mult timp tensionat din cauza emigranţilor ilegali din ţara vecină, care reprezintă 30% din populaţia Arizonei.
Un alt motiv de îngrijorare este că în SUA, la o populaţie de circa 300 milioane locuitori, aproximativ 200 de milioane de arme se află în posesia populaţiei iar mare parte dintre ele se comercializează şi se află în posesia locuitorilor din sud-vestul Statelor Unite. Al doilea amendament din Constituţia Statelor Unite se referă la dreptul populaţiei de a deţine si purta arme de foc, iar statul Arizona s-a remarcat printr-o legislaţie extrem de permisivă privind privind vânzarea, deţinerea şi expunerea în public a armelor de foc. Arizonienii au dreptul să deţină inclusiv câte doua arme automate, capabile să tragă 33 de focuri fără a fi reîncărcate.
„Am devenit o Mecca a urii”, a declarat şeriful comitatului Pima, Clarence Dupnik în ianuarie 2011, după incidentul armat de la Tucson, soldat cu decesul a 6 persoane şi rănirea gravă a Gabriellei Gifford, reprezentantă a statului Arizona din partea partidului democrat. „Furia, ura şi fanatismul din această ţară sunt scandaloase. Şi cred că, din nefericire Arizona s-a transformat într-un fel de capitală a acestor manifestări”, a mai adăugat Dupnik. Numeroase voci au menţionat retorica publică dură a politicienilor republicani drept principala cauza a atentatului de la Tucson, Arizona.
După masacrul de la Virginia Tech din 2007 soldat cu 32 de victime, deşi s-au făcut eforturi pentru a limita vânzarea armelor unor persoane cu probleme mentale, nu s-a schimbat nimic. Incidentul armat de la Tucson a redeschis subiectul armelor de foc, statul Arizona fiind recunoscut pentru uşurinţa cu care le comercializează şi mentalităţile potrivit cărora: „Armele nu ucid oameni. Oamenii ucid alţi oameni.”
Ca urmare, poziţia adoptată luni de guvernatoarea Jan Brewer, referitor la cele două proiecte de lege care i-au fost prezentate este un semn de revenire la normalitate.
Aşa numita „Lege Birther” respinsă luni la Phoenix ar fi transformat statul Arizona în primul stat al naţiunii care cere candidaţilor la preşedenţia SUA, un certificat de naştere forma lungă şi alte forme de probare a cetăţeniei americane native, inclusiv certificatele de botez şi circumcizie, înainte de primul tur de scrutin. „ Nu mi-am putut imagina niciodată că îmi va fi prezentată o lege care să ceară candidaţilor la conducerea celei mai puternice naţiuni de pe pământ asemenea acte.” S-a mers prea departe!” a declarat Jan Brewer luni, după ce a respins celor două proiecte de lege.
Acţiunile şi declaraţiile politice ale doamnei Brewer vin într-un moment în care republicanii deţin controlul Camerei Reprezentanţilor iar duşmanii declaraţi ai preşedintelui democrat Barack Obama cer insistent acestuia să-şi dovedească cu acte cetăţenia americană nativă. Donald Trump, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai puternici oameni de afaceri din SUA s-a transformat în lider de opinie al duşmanilor preşedintelui şi cere imperativ acestuia să-şi prezinte dovezile că este născut în Hawaii. Donald Trump declară pentru mass media că nu se va opri până când nu va vedea certificatul de naştere al preşedintelui Obama emis în Hawaii.
Referitor la cel de-al doilea proiect de lege pe care Jan Brewer l-a respins luni, guvernatoarea Arizonei, în persoana doamnei Jan Brewer declară:” Legea a fost scrisă foarte prost şi este un eşec total, deoarece include şi şcolile de stat, respectiv campusurile universitare, unde prezenţa armelor de foc este interzisă prin legi statale şi federale.”
Pistolul Glock 19 – modelul folosit de Jared Loughner în ianuarie 2011 pentru uciderea a şase persoane şi rănirea altor 14, inclusiv rănirea Gabriellei Gifford este cea mai populară armă a momentului în magazinele de arme din SUA, în special în statul Arizona, unde vânzările au crescut cu 60% faţă de aceeaşi zi a anului 2010, la două zile după incidentul armat. Agenţia Bloomberg a prezentat public statisticile FBI care atestă o creştere a vânzărilor de pistoale în toate statele americane. Creşteri mari s-au înregistrat şi în Ohio (65%) şi Illinois (38%), New York (33%) şi California (16%). Cu cât mass-media discută mai mult noi restricţii privind armele de foc, cu atât cresc mai mult vânzările. În urma unor evenimente tragice ca cel din ianuarie de la Tucson, Arizona “oamenii se tem că guvernul va interzice armele acestea” şi “oamenii simt nevoia să cumpere ceva pentru a-şi proteja familiile” sunt două dintre explicaţiile sintetizate de Bloomberg, pe baza declaraţiilor unor comercianţi de arme. În cazul unuia dintre cele două magazine pe care le deţine chiar în Tucson (Arizona), vânzările s-au dublat.
Popularitatea pistolului Glock de 9 milimetri a sporit considerabil şi după uciderea a 32 de oameni la universitatea Virginia Tech (2007). Arma este şi preferata multor departamente de poliţie din SUA. Specialiştii în balistică nu o iubesc, pentru că ţeava ei ghituită face imposibilă identificarea unui pistol după glonţul tras. Anul 2009 a adus un record de arme vândute în SUA (9 milioane de bucăţi), iar vânzările merg bine, fie în vremuri prospere, fie de recesiune, crede Andy Molchan, director al Asociaţiei profesionale a comercianţilor de arme (PGR). Cu mici ajustări în funcţie de rata inflaţiei, de la jumătatea anilor ’90, vânzările anuale s-au situat la 3,5 miliarde USD.
Cu excepţia familiei Kennedy, atacurile armate asupra politicienilor americani au fost destul de rare. Atentatul din ianuarie asupra Gabriellei Gifford este cu atât mai neobişnuit cu cât ea era o susţinătoare a armelor de foc. Gifford s-a opus constant îngrădirii dreptului înscris în Al Doilea Amendament la Constituţia SUA privind dreptul cetăţenilor de a purta arme de foc. Ea a fost de acord şi cu legea adoptată în Arizona care le dă dreptul poliţiştilor să verifice statutul de şedere în SUA al celor reţinuţi, prevedere criticată că ar fi împotriva emigranţilor ilegali
Senatorul democrat de Arizona, Steve Gallardo a declarat luni, 18 aprilie pentru agenţia Reuters că Arizona a pierdut mult din prestigiul şi imaginea sa în ultimele luni. Guvernatoarea Jan Brewer şi-a dat seama că adoptarea celor două legi ar aduce prejudicii şi mai grave de imagine statului pe care-l reprezintă iar ca urmare le-a respins categoric. „De un an de zile, tot ce face şi ce spune guvernatoarea noastră este pus în lumina reflectoarelor la nivel naţional şi ne face să arătăm prost în faţa naţiunii. Jan Brewer declară acum că situaţia trebuie să se schimbe şi că nu mai vrea să fie la fel pe viitor. Deciziile ei de astăzi sunt o dovadă că se străduieşte.”, a mai spus Senatorul Gallardo.