CITITORUL NOSTRU JUPANUL NOSTRU cu Tudor Petrut

0
48

Cum unde e America?

Ma bucur ca, in sfarsit, m-au gasit cititorii si mi-au transmis prin email opiniile, comentariile si mai ales intebarilor lor. Ceea ce va incurajez pe toti sa o faceti, atata vreme cat folosim cu totii un ton civilizat, respectand dreptul la opinie al tuturor. Sunt la tudor@petrut.biz, casuta postala a paginii mele de pe internet. 

Cu toata canonada de stiri, imagini, povesti, reportaje, ceea ce stim despre conflictul armat din Ucraina este ca nu stim prea multe. Chiar daca a dominat in ultimul timp ciclul media, invazia care a cutremurat un intreg continent s-a transformat usor dar sigur in propaganda din ce in ce mai putin subtila, in stil rusesc. Din partea tuturor partilor. De aceea inteleg de ce mai multi cititori sunt nelamuriti si nu stiu ce sa mai creada. Cel mai afectat pare a fi domnul Sabin S. din Sighetu Marmatiei, pe buna dreptate pentru ca se afla extrem de aproape de tara vecina si prietena. Sabin ne intreaba direct si fara drept de apel unde este America? Ce face America ca sa opreasca agresiunea? Sa razbune atrocitatile rusesti?

Trebuie sa aruncam o privire in trecutul apropiat cand fostul presedinte Donald Trump era acuzat de aroganta pentru ca acuza Germania si alte tari europene ca se vand la rusi contra energie de toate felurile. Era la fel recriminat ca omenirea nu mai are nevoie de impertinenta americana de a se considera politaiul lumii. Asa ca, chiar daca actualul presedinte Joe Biden a re-balantat relatiile bilaterale cu Europa, administratia de la Casa Alba nu are momentan nici un interes sa re-devina politaiul bine inarmat care sa rezolve probleme mondiale. 

Din punct de vedere geo-politic Statele Unite n-au nici un avantaj strategic in partea de Est a Europei. Pentru tacticienii americani, Ucraina era “in joc” si inevitabil in zona de influenta ruseasca. Barak Obama i-a lasat in pace pe rusi dupa ce au anexat Crimeea. Trump l-a tinut la mantinela pe Vladimir Putin pentru ca era imprevizibil si gata mereu sa puna mana pe tragaci (vezi Siria, Iran). Domolul unchi al natiunii Joe Biden nu are cum profita daca risca un razboi continental. Presiunea populara este clar impotriva angrenarii soldatilor americani in conflict. Politicienii, indiferent de culoarea politica, se impart in doua tabere, pacifisti sau extrem de belicosi. Din cauza acestei rupturi, Biden nu are suportul necesar pentru a escalada situatia si din cauza popularitatii sale in cadere libera nu are cum sa ia nici o masura care sa fie ne-populara. Pentru americani a pune presiuni economic-sociale pe rusi si a inarma pe usa din spate fortele ucrainiene sunt o riposta masurata.

Trebuie de asemenea mentionate miscarile de trupe si armament americane din Europa, cu impact de lunga durata si pentru Romania. Si faptul ca fabricile de armament americane au trecut imediat la productia de munitie pentru armata ucraineana. Deci America face multe pentru Ucraina. In masura in care sta departe de un conflict direct.  Trebuie sa mentionam si niste subtilitati, din care soapte incep sa se auda in comentariile media americane. Joe Biden este indatorat Ucrainei pentru ca nu a facut publice documente despre afacerile mai mult sau mai putin curate ale fiului Hunter Biden. In egala masura, democratii continua sa sustina ca rusii au castigat alegerile din 2016 pentru Donald Trump, desi nu s-a dovedit nimica. Drept pentru care ar fi inclinati sa intervina nu numai in Ucraina ci sa ajunga pana la inlaturarea completa si definitva a lui Putin (“prietenul lui Trump”)si la ingenuncherea Rusiei. Pentru democrati este o interesanta deviere de la principiile lor ideologice (si de la pacifismul socialist globalist al ultimilor ani). In concluzie, chiar daca administratia si majoritatea parlamentara democrata ar risca sa se angreneze militar in conflictul ucrainean, vocea poporului votant – in an de alegeri parlamentare – este mult prea puternica. De aceea, draga Sabin S. America e pe-acolo, dar nu foarte-foarte. Si face cat poate, in context. Iar daca e insuficient, va fi judecata de istorie.