Marea eliberare
Pentru cine nu a trecut prin patru ani de regenta trumpiana, a polemiza despre libertatea de exprimare in lumea noua, unde libertatea de exprimare e sculptata in spiritul si in litera natiunii, pare doar o ciudatenie trecatoare. Este evident ca in ultimele decenii, mai intai presa si mai apoi media televizate au navigat catre stanga politica. Si au simpatizat mai mereu partidul democrat si politicienii sai. Subtil, majoritatea mass-media au subliniat si promovat valentele liberalismului american de centru stanga. Culminand cu suportul fatis si uneori exagerat pentru Barak Obama, unsul intregului popor. Consumatorii de presa si telespectatorii n-au parut insa prea preocupati de aproape imperceptibila lipsa de balanta politica. Cu obisnuitul lor profesionalism, mass-media au creat o aparenta senzatie de normalitate. Contestata mereu de sustinatorii partidului republican, a carui politicieni au fost mai mereu tinta unor – in general – manierate critici si scandaluri.
Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale si majoritatea media au explodat. In patru ani de zile majoritatea organelor de presa si a emisiunilor de stiri si de comentariu politic s-au transformat in instrumente de propaganda anti-trump. Prin aceasta dezaxare media au devenit instrumente ideologige ale partidului democrat, pe scurt, o presa de partid. Si de la scopul declarat de al detrona pe Trump, poate fara sa realizeze impactul, media au au glisat catre o majora manipulare. Promovand fundamentala transformare a natiunii americane, unii jurnalisti au devenit vocile acide ale unei emergente extreme stangi a caror reprezentanti socialisti s-au insinuat in congresul american. Acesta tendinta este din ce in ce mai evidenta si astazi.
Retelele de socializare in continua expansiune si cu o raza de influenta mondiala au urmat aceiasi traiectorie. Dublata de o nedisimulata politica a cenzurii fara precedent in Statele Unite ale Americii. Care a culminat cu anularea pe Twitter al celui mai popular cont, cu peste 90 de milioane de adepti, al guralivului presedinte Donald Trump. Si care continua printr-o fatisa hartuiala mai ales a conservatorilor si a dreptei religioase.
Din toata acesta incrancenare ideologica s-a erodat tocmai libertatea de exprimare, atat de intiparita in mintea si apreciata de americanul de rand. Lupta politica s-a acutizat, generand o fractura a societatii americane de neimaginat. Elon Musk, un miliardar cu principii, a platit miliarde de dolari pentru marea eliberare. Achizitionand Twitter, Musk cel putin preconizeaza o intoarcere la balanta ideologica tocmai prin forta libertatii cuvantului. O eliberare de indoctrinare si cenzura. Si aparenta unui reinnoit civism necesar comunicarii prin retelele de socializare fara apartenenta politica.