Nunta de basm la Londra

0
7
Prince20William2020Kate20Middleton202011

Prince20William2020Kate20Middleton202011Nunta Prinţului William, Duce de Cambridge, cu domnişoara Catherine Elisabeth Middleton a avut loc la Westminster Abbey Vineri, 29 aprilie 2011, orele 11:00 BST (UTC +1). Pentru prima dată în ultimii 350 de ani, o femeie fară rang nobiliar, s-a căsătorit cu moştenitorul coroanei britanice. Acesta este principalul motiv pentru care presa britanică a numit ziua de 29 aprilie 2011 „ a modern fairy tale” sau „cea mai romantică zi a secolului” şi a monarhiei britanice. În urma căsătoriei, Cahtherine Elisabeth Middlleton a primit titlul nobiliar de Ducesă de Cambridge.

Prinţul William, care este al doilea în linia de succesiune la tronul Marii Britanii, a întâlnit-o pe Catherine Middleton în 2001, în timp ce ambii erau studenţi la Universitatea Saint Andrews. Logodna lor a început la 20 octombrie 2010 şi a fost anunţată oficial la 16 noiembrie 2010.

“În cazul Marii Britanii, invitaţiile sunt formulate de Lordul Şambelan sau de Lordul Stewart, în numele Reginei. Sunt adresate câte una pentru fiecare eveniment, cu specificaţia felului în care trebuie să fie îmbrăcat invitatul sau invitata.” a declarat Alteţa Sa Regală Principele Radu pentru presă.

O mie nouă sute de persoane – capete încoronate, nobili şi celebrităţi din întreaga lume au fost invitaţi în această dimineaţă la Abaţia Westminster din Londra pentru a asista la fericitul eveniment, oficiat de Arhiepiscopul de Canterbury. Şase sute cincizeci de invitaţi vor participa la prima dintre recepţii, oferită astăzi (29 aprilie) de către Regina Elisabeta a II-a în cinstea tinerilor miri. Este cel mai important eveniment al Casei Regale Britanice din ultimii ani. Nunta regală a fost urmarită de peste două miliarde de telespectatori de pe întreaga planetă.

Catherine Elizabeth Middleton a purtat o rochie din satin ivoire cu dantelă, broderii şi trenă de 6 picioare, semnată Sarah Burton, o creatoare de la casa de modă a regretatului designer  Alexander McQueen. Potrivit designerului Vera Wang, prezentă în studioul CNN, rochia a fost inspirată de tradiţia Casei Regale Britanice, broderiile cu crini fiind specifice prinţeselor Scoţiei, iar corsetul  victorian a fost inspirat de ţinuta purtată de Grace Kelly la nunta sa cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco. De asemenea, buchetul de lacrămioare purtat de Catherine la ceremonie, a fost introdus în ţinuta mireselor de rang înalt de către Regina Victoria. Mireasa a purtat cercei cu diamante şi o diademă primită în dar de la Regina Elisabeta. Tiara purtată astăzi de Catherine este o bijuterie cu o încărcătură simbolică deosebită, deoarece a fost cadoul primit de regină pe vremea când era prinţesă, la împlinirea vârsta de 18 ani. Presa britanică scrie că regina este încântată de noua prinţesă, care o va urma la tron. Simpatia reginei a fost exprimată în timpul logodnei celor doi, dar şi astăzi, la sosirea sa pentru ceremonie la Catedrala Westminster: “Este pur şi simplu minunat!”

Prinţul William a purtat o uniformă roşie de colonel al Gărzii Irlandeze cu însemnele Aviaţiei Regale Britanice în care a servit ca pilot.

În ciuda previziunilor designerilor, Regina a purtat o ţinută de culoare galbenă şi nu albastrul regal tradiţional. De asemenea, domnişoara de onoare, sora miresei, a purtat o creaţie elegantă a aceleiaşi Sarah Burton, culoarea alba fiind neobişnuită pentru domnişoara de onoare a prinţesei.

Designerii spun ca micile abateri de la tradiţie sunt benefice şi aduc un aer proaspăt monarhiei britanice. Domnul de onoare al mirelui, Prinţul Harry, a purtat uniforma militară a Gărzii Ţării Galilor unde are grad de căpitan şi însemenele militare obţinute în timpul serviciului său militar din Afganistan, care i-a adus simpatia şi respectul britanicilor.

Royal20Wedding20AFPDupă fastuoasa ceremonie religioasă de la Westminster Abbey, cuplul princiar a părasit catedrala într-o caleaşcă roşie din 1902, cu însemenele Casei Regale şi s-a îndreptat spre Palatul Buckingham. Circa un million de persoane au aşteptat în piaţa palatului apariţia celor doi prinţi la balcon şi tradiţionalul sărut. Alaiul care a părăsit catedrala a fost compus din cinci caleşti. În afară de caleaşca mirilor, Regina Elisabeta şi Prinţul Phillip, parinţii, domnişoara şi cavalerul de onoare au parcurs distanţa dintre catedrală şi Palatul Reginei în caleşti trase de cai albi. Alaiul a fost însoţit de Garda Ecvestră.

Cea mai romantică zi a secolului a culminat cu mult-aşteptatul sărut de la balcon. La cererea mulţimii, cei doi prinţi s-au sărutat de două ori, iar mii de oameni i-au ovaţionat, i-au aplaudat şi au aruncat conffeti. Momentul a fost desăvârşit de parada avioanelor militare Taifun.

Potrivit presei britanice, Prinţul William şi soţia sa Catherine vor petrece luna de miere pe Lizard Island, o insulă care face parte din Marea Barieră de Corali din Australia. Insula Lizard are statutul de parc naţional şi a primit numele de la celebrul explorator britanic James Cook, care a descoperit-o în anul 1770. Cuplul intenţionează să locuiască pe Insula Anglesey din nordul Ţării Galilor, în cazul în care Prinţul William îşi va continua cariera de pilot la RAF Search and Rescue.

Regele20Mihai20Printul20William20si20Printul20Harry20la20WestminsterÎntr-un comunicat al Casei Regale a României din data de 23 aprilie, a fost anunţată participarea a trei reprezentanţi ai monarhiei la Londra: „La invitaţia Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II a Marii Britanii, Majestatea Sa Regele Mihai I şi Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României vor efectua o vizită de patru zile în Marea Britanie, de miercuri 27 aprilie până sâmbătă 30 aprilie 2011. Majestatea Sa Regele şi Alteţele Lor Regale vor reprezenta Familia Regală a României la ceremoniile oficiale prilejuite de căsătoria Alteţei Sale Regale Principele William de Wales cu domnişoara Catherine Elizabeth Middleton.”

De asemenea, contele si contesa Kalnoky, administratorii proprietăţilor Prinţului Charles din Transilvania, au fost invitaţi la nunta regală. În afară de ceremonia casătoriei de la Westminster Abbey, Regele Mihai, rudă apropiată a Reginei Angliei, este invitat la alte patru evenimente ocazionate de nunta regală, urmând să fie omagiat în câteva rânduri, în cadrul vizitei, de diferite instituţii şi organizaţii britanice. Principesa Margareta va participa la alte două evenimente.

Regele Mihai este prezent pentru a treia oară la Londra pentru ceremonii legate de căsătoriile membrilor Casei Regale Britanice. El a participat la nunta Reginei Elisabeta cu Printul Philip şi la nunta Prinţului Charles cu Prinţesa Diana.

Potrivit comunicatului Casei Regale a Romanei: <<In seara de 27 aprilie 2011, ora 19.00, va avea loc, un dineu oficial in onoarea Majestatii Sale Regelui Mihai I, organizat de Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei (2002 – 2003), cu participarea reprezentantilor “Guild Of Freemen of the Citz of London”. A doua zi, la ora 13.00, Familia Regala a Romaniei va lua parte la un pranz oferit de Altetele Lor Regale Ducele si Ducesa de Gloucester, la Palatul Kensington. La ora 15.30, ca parte a ceremoniilor cu ocazia primirii Libertatii Orasului Londrei, Majestatea Sa Regele Mihai va semna in Cartea Libertatilor (“Freedom Book”) a Londrei, document in care se afla inregistrate toate persoanele distinse cu aceasta onoare. La evenimentul de la Guildhall Curtea Asistentilor “Guild Of Freemen of the Citz of London”, alaturi de Şambelanul Londrei vor fi prezenti in costume traditionale oficiale, si se vor prezenta materiale de la vizitele Suveranilor romani la Londra.>>

Ieri, 28 aprilie, Familia Regala a Romaniei participat la receptia oferita de Camera de comert romano-britanica in cadrul Institutului Cultural Roman din Marea Britanie si la dineul oficial organizat de Lady Elizabeth Shakerley la Mandarin Oriental Hyde Park.

Vineri 29 aprilie Majestatea Sa Regele Mihai si Principesa Mostenitoare au participat la Westminster Abbey la ceremonia nuntii Principelui William cu Catherine Middleton, iar la finalul ceremoniei de casatorie, la masa oferita de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckhingham.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a participat, de asemenea, la căsătoria Prinţului William cu Kate Middleton. De asemenea, Ion si Daniela Jinga au participat la o recepţie oferită de ministrul britanic de Externe, informează ambasada României la Londra. Recepţia a avut loc la Lancaster House.