OAMENI DE NOTA 10

0
63

Ioan POPESCU

Acesta este titlul ales pentru cartea care a fost lansată, recent,la Biblioteca Nicolae Iorga, în sala Marea Unire.

In cele 272 de pagini, noul volum – tipărit in condiții grafice deosebite, la Editura Kartha Graphic- sunt reunite peste 40 de personalități marcante – românești și străine: scriitori, poeți, artiști, istorici, academicieni, sportivi, ambasadori, ingineri…Oameni care, cu siguranță, vă pot  deschide orizontul cultural-artistic și nu numai…

Iată doar o parte dintre cei care au acceptat să îmi acorde un interviu. Interviul de presă fiind – după cum remarcă prietenul și colegul de presă Ioan Groșescu – reputat scriitor și filolog – ”o diversitate de expresie, de modalități și forme, de personaltăți creatoare, ajungând să cunoască, în publicistica românească, un loc de primă însemnătate…

La întrebarea ”Cine ești dta, dle Ioan Popescu?”, am încercat să raspund pe cât am putut de sincer: un gazetar născut dintr-o mamă casnică și analfabetă – care nu știa decât să se semneze- și un tată cizmar, un om vesel si mereu pus pe șotii. Locul nașterii: Ploiești, str. Constantin Rîfoveanu- fondator și director al unui ziar liberal de la începutul secolului trecut. Coincidență sau destin pentru mine?! Itinerariul meu profesional a inceput în anul 1958: corespondent regional la ziarul Sportul popular și revista Fotbal, apoi fotoreporter la ziarul Flamura Prahovei. Devenit  jurnalist liber profesionist, cu patalama la mână, în 22 Decembrie, am realizat, împreună cu alti revoluționari, publicația independentă Prahova liberă – tipărită în doar două pagini.  Apoi, intre anii 1989-1992,  redactor la ziarul Flamura Prahovei. În acest interval am fost detașat, ca redactor șef, la săptămânalele Paralela 45, Curierul de Prahova și revista Goool. Timp de cinci ani (1992-1997) am fost director al ziarului Cheia succesului- prima publicație din județ realizată pe tipar offset, apoi redactor șef la publicația România economică, director al săptămânalui Jurnalul de Prahova, consilier editorial la săptămânalele Vocea Prahovei și Metropola. Incepând din anul 2004, am mai fost senior editor la Opinia românească și redactor colaborator la ziarele Ploieștii, Prahova, Tribuna României, Curentul, România liberă, Oglinda literară, Așii români- Germania, Gândacul de Colorado și Lumea românească-SUA, Timpul – Republica Moldova…

Revin la doar câțiva dintre”eroii” cărții. Ei sunt, într-o ordine aleatorie: *poetul Lucian Avramescu-un scriitor rebel, mereu în contradicție cu președinții României, inițiator și realizator al unui proiect de suflet: Muzeul Pietrei din Sângeru-Prahova*Elena Bulgaru, din Ploiești – prima femeie pilot de elicopter din România*Filip Teodorescu – ambasadorul României la Chișinău: ”Suntem două state, dar un singur popor!” *David Buzgar-Dagaro, sculptor  român avangandist, refugiat  în Spania, ”reținut” la Ploiești *Academicienii Mihai Cimpoi și Nicolae Dabija, poetul Grigore Vieru, prof.univ.dr. Vasile Șoimaru, istoricul  Ion Negrei, Constantin Tănase-director fondator al ziarului Timpul – toți din Moldova din stânga Prutului *Ernest Oberlander Târnoveanu-director al Muzeului Național de Istorie a României *Martin Harris- Ambasadorul Regatului Unit al Marii Briatanii la București: ”România e cea mai europeană țară de pe continentul nostru!”*Dennis Dreith – renumit compozitor și regizor de la Hollywood, cucerit de Dracula*Senatorul liberal Mircea Ionescu Quintus *Scriitoarea Nina Marcu: ”Tango la geamandură”*Ing. Adrian Moroianu Geamăn, în trei ipostaze: arbitru de fotbal, politician și om de afaceri. *actrițele Stela Popescu și Medeea Marinescu *Acad Eugen Simion despre Ploiesti, Caragiale și Nichita Stănescu *Lumința Dobrescu – prima câștigătoare din România  câștigătoare a Trofeului ”Cerbul de Aur”-Brașov 1969 *Ing. Constantin Trestioreanu- președintela Societatății Culturale Ploiești Mileniul III, despre un proiect cultural- istoric ambițios: Marea Carte a Ploieștilor *16 Aprilie 1992- moment aniversar în presa prahoveană * Tatiana Badan, un primar  ales pe viață (satul Selemet-Republica Moldova) *Mircea Dridea – fotbalist simbol al FC Petrolul Ploiesti * Thierry Lambin- un belgian îndrăgostit de ceasurile vechi: ” Muzeul Ceasului poate deveni un brend, o carte de vizită a Ploiestiului, a României  *scriitoarea Nina Marcu-”Tango la geamandură *dr Marius Oprea, coordonator al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului *Sub ochii Televiziunii Vaticanului, Papa de la Roma ”atacat” de artiști ploieșteni  *Trubadurul Nelu Stan, la Los Angeles *”Chindia” din România-  declarată de către oficialități cea mai bună trupă a Festivalului Internațional de Folclor din Istanbul* Sub ochii Televiziunii Vaticanului, Papa de la Roma ”atacat” de artiștii ploieșteni *Revoluția Română, transmisă in direct la Radio Național Chișinău * dr Marius Oprea, coordonator al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului…

Îl menționez, totuși, separat, pe prof.dr.Gheorghe Marinică, despre care trebuie să remarc faptul că a avut o copilărie zbuciumată. Născut în satul prahovean Vadu Părului, la 7 martie 1935, într-o familie cu 5 copii, extrem de săracă, a trebuit să intre în „câmpul muncii„. Mai întâi ca cioban și apoi slugă la o familie din Valea Călugărească, el fiind obligat să abandoneze școala, in clasa a IV-a. Primele semne încurajatoare au apărut in 1946, când a a fost primit la un orfelinat din Ploiești. Având sprijinul unor educatori de excepție, el a mers mai departe: gimnaziul, liceul, școala medie de petrol, facultatea de limbă și literatură română, obținând și titlul de doctor în științe politice. A fost profesor și publicist, deputat județean pentru cultură șin artă, până in anul 1984 când a fost numit primar al municipiului Constanța și administrator al întregului litoral românesc, cu acordul, surprizător, al lui Nicolae Ceaușescu.

Articolul precedent,,Cununa grâului” la Lupșa
Articolul următor Cetățile antice au prins viață
Ioan Popescu
Dacă sunteți autorul acestui articol, avem nevoie de ajutorul dvs. Muncim din greu pentru a crea un sit de înaltă calitate și pentru a vă afișa articolul în cel mai bun mod posibil. Va rugam sa trimiteți 1.o imagine de profil de înaltă calitate 2. o scurtă descriere a dvs. (1-2 paragrafe). 3. o adresa functionala de email 4. toate platformele media unde puteti fi gasit ( youtube, facebook, vimeo, instagram, blog, website, twitter, linkedin, etc.) Imaginile alb-negru sunt de preferat. Vă rugăm să nu folosiți alte filtre. Vă rugăm să trimiteți informatiile la lucianoprea@gandaculdecolorado.com